Vervo jaunumi

"Made in Latvia" ne tikai 18. novembrī. Sveicam Latvijas dzimšanas dienā!

"Made in Latvia" ne tikai 18. novembrī. Sveicam Latvijas dzimšanas dienā!

Alberts Legzdiņš no Čikāgas piecīšiem savā dziesmā “Made in Latvia” dzied par to, cik daudz ikdienā sastopamies ar importētām precēm - radio no Dienvidkorejas, skuveklis no Japānas, tēja no Indijas un zābaki no Itālijas. Kaut arī šīs preces papildina mūsu ikdienu ar eksotiskiem ēdieniem, ražošanas detaļām vai lētiem svētku dekoriem, Latvijā ražotajam ir cita vērtība.

Un priecē arī tas, ka “made in Latvia” tiek novērtēts ne tikai vietējā mērogā, bet arī visā pasaulē. Ik gadu preču eksportu uz ārvalstīm uzsāk vidēji 1250 uzņēmumi, tādējādi reprezentējot gan sava uzņēmuma, gan visas Latvijas vārdu.

Latvija ir salīdzinoši maza valsts un pasaulē mūs atpazīst ne visi. Taču daudz Latvijas uzņēmumu izvēlas nest valsts vārdu ar lepnumu un “ražots Eiropā” birkas vietā saglabā savu pozīciju – “made in Latvia”. Daudzu vietējo uzņēmēju produkciju varam iegādāties veikalos visā pasaulē – Dubaijā, Londonā, Ņujorkā un citviet pasaulē. Tāpat arī Baltijas valstu mazajos veikaliņos – mūsu šprotes, rupjmaize, marinēti gurķi, biezpiena sieriņi un pat kartupeļu plāksnītes no tikai latviešiem raksturīgiem produktiem lēnām kļūst pazīstami visā pasaulē.

Kādi tad ir mūsu TOP eksporta produkti?

Graudaugi 

Mūsu zeme ir viena no mūsu svarīgākajām vērtībām un resursiem. Ar tās palīdzību audzējam gan labību, gan dārzeņus, gan citus augus un graudapstrādes tehnikas. 2021. gadā augu valsts produkti ierindojās 6. vietā no visām preču grupām eksportā. Lielākie augu valsts eksporta partneri bija Nigērija, Vācija, Igaunija un Lietuva.

No augu valsts preču grupas tieši kvieši ir viena no TOP Latvijas eksporta precēm. 2020. gadā Latvija bija 14. lielākā kviešu eksportētāja pasaulē, kviešus eksportējot 695 miljonu eiro vērtībā.

Moduļu mājas un citi kokapstrādes produkti 

Ozoli, liepas un bērzi jau kopš seniem laikiem ir bijuši mūsu simboli. Vīri kā ozoli, stalti un spēcīgi – tādi ir mūsu latvieši. Tāpēc nav brīnums, ka koksne ir svarīga latviešu vērtība, resurss un materiāls, no kā spējam radīt visdažādākos izstrādājumus. Jau vairāk nekā 10 gadus vienā no pirmajām vietām Latvijas eksporta preču grupās atrodas koksne un tās izstrādājumi. 2021. gadā 3 lielākie koksnes un tās izstrādājumu eksporta partneri bija Apvienotā Karaliste, Vācija un Zviedrija. Gan dažādu koka konstrukciju, gan koka moduļu māju, gan citu koka izstrādājumu pārvadājumi ir mūsu veikto eksporta pārvadājumu sarakstā, jo Latvijas uzņēmumi aizvien aktīvāk iekaro Eiropas tirgu.

Kūdras eksports 

Nozīmīgs Latvijas resurss ir arī kūdra. Varam lepoties ar to, ka starp Baltijas valstīm mēs esam pirmajā vietā tās ieguves ziņā. Kūdras atradnes klāj 10% Latvijas teritorijas un pie mums gadā vidēji iegūst 950 000 tonnu kūdras, liecina Latvijas Kūdras asociācijas publicētā informācija. 93% no Latvijā iegūtās kūdras tiek eksportēts. 

Metāla izstrādājumi

Esam ne tikai vareni koka izstrādājumu, bet arī metāla, īpaši dzelzs un tērauda, izstrādājumu ražotāji. Ņemot vērā eksporta apjomu, metālapstrāde ir viena no svarīgākajām tautsaimniecības nozarēm Latvijā. Tā ir arī pamats citu uzņēmumu darbībai, ražojot nepieciešamās detaļas un konstrukcijas. Arī šajā nozarē mūs novērtē klienti gan Eiropā, gan citviet pasaulē, jo uzņēmumi strādā arī pēc klientu pasūtījumiem no ārvalstīm.

Pārtika

To, ka Latvijā radītais un audzētais garšo labāk, jūt ne tikai paši latvieši, bet arī cilvēki citviet pasaulē. Pārtikas un dzērienu ražošana ir viens no lielākajiem mūsu rūpniecības sektoriem. Vienas no svarīgākajām precēm eksportā uz ES valstīm 2021. gadā bija dažādi piena pārstrādes produkti, dabiskais medus, putnu olas un citi produkti. Pārtikas rūpniecības un dzērienu grupa bija piektā lielākā Latvijas eksporta preču grupa 2021. gadā.

Šodien ir 18. novembris un mēs svinam Latvijas dzimšanas dienu! Šodien vairāk kā jebkurā citā dienā mēs novērtējam mūsu brīvību, spēku un paveikto. Mēs lepojamies ar Latvijas uzņēmumiem, kas ražo ne tikai mums, bet pārstāv mūsu valsti arī starptautiski – gan Eiropas, gan tālākos tirgos. Kaut arī bez ārvalstu ražotāju precēm ikdiena būtu grūti iedomājama, mēs – SIA Vervo vēlam katram novērtēt “made in Latvia” vērtību un arī starptautiski nest un lepoties ar Latvijas vārdu!

Sveicam 18. novembrī – Latvijas dzimšanas dienā!

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv