Vervo jaunumi

Kas jāzina pirms veicat kravu pārvadājumus pa jūru?

Kas jāzina pirms veicat kravu pārvadājumus pa jūru?

Pirms veicat kravu pārvadājumus pa jūru, ir vairākas lietas, ko ir svarīgi izprast, lai izvairītos no pārmaksāšanas vai papildus izaicinājumiem. Starptautiskie  regulējumi, kravas īpašības un uzticams partneris ir vien daži no aspektiem, kas spēj ietekmēt pārvadājumu norisi. Ar ko sākt, ja vēlies veikt kravu pārvadājumus pa jūru?

Incoterms 2020 - svarīgs kods, kas noteiks Tavus riskus un atbildību

Pavisam noteikti bez Incoterms noteikumu izzināšanas kravu pārvadājumi pa jūru būs sarežģīti un ar nepareizu koda atrunāšanu var “iebraukt auzās”. Incoterms ir zināmi visā pasaulē - tie ir starptautiskie tirdzniecības noteikumi, kas tiek pielietoti jau kopš 1936.gada, un tie nosaka, kurš - pircējs vai pārdevējs - būs atbildīgais dažādos loģisikas posmos. Šis kods savā ziņā kalpo kā garantija, ka pārvadājums notiks droši. 

Kopā ir 11 noteikumi, kas tiek apzīmēti kā dažu burtu salikumi jeb termini. Šie noteikumi mazina pārpratumus, kas varētu rasties atšķirīgo nacionālo tiesību un terminu izpratnes dēļ.

3 visbiežāk izmantotie starptautiskās tirdzniecības noteikumi:

EXW - piegāde no rūpnīcas:

Pircējs uzņemas gandrīz visas izmaksas un risku nosūtīšanas procesa gaitā.
Pārdevēja vienīgais uzdevums ir nodrošināt preces piekļuvi pircējam pieejamā vietā (rūpnīcā, fabrikā, noliktavā u.c.).
EXW noteikumi paredz vismazāko pārdevēja atbildību.
Līdz ko pircējs ir saņēmis piekļuvi, tas pārņem visu atbildību (tostarp arī par preču iekraušanu). 

DAP - piegādāts līdz vietai

Pārdevējs sedz izmaksas un risku, kas saistīts ar preču transportēšanu uz saskaņoto adresi.
Pircējs ir atbildīgs par importa muitas procedūrām un citām izmaksām kopš brīža, kad krava ir piegādāta norādītajā vietā un gatava izkraušanai.
Par izkraušanu atbildīgs ir pircējs.
Brīdī, kad preces ir gatavas izkraušanai saskaņotajā adresē, risks tiek nodots pircējam.

DPD - piegādāts ar samaksātu muitas nodokli

Pārdevējs uzņemas gandrīz visu atbildību visā nosūtīšanas procesā.
Pārdevējs sedz visas izmaksas un risku, kas saistīts ar preču transportēšanu uz saskaņoto adresi.
Pārdevējs arī pārliecinās, vai preces ir gatavas izkraušanai, vai tās atbilst eksporta un importa pienākumiem, un nomaksā visus nodokļus. 
Tiklīdz preces ir gatavas izkraušanai saskaņotajā adresē, risks no pārdevēja tiek nodots pircējam. 
Ar pārējiem noteikumiem ērti iespējams iepazīties mūsu mājas lapā - Incoterms 2020 Starptautiskie Tirdzniecības Noteikumi (vervo.lv).

BOL – kravas pavadzīme jūras transportam 

Ja sauszemes kravu pārvadājumiem ar autotransportu tiek izmantota CMR pavadzīme, tad jūras kravu pārvadājumiem šādu pavadzīmi sauc par BOL ("Bill of Lading"). Tas ir oficiāls līgums starp pārvadātāju un kravas īpašnieku. BOL tiek norādīts galamērķis, krava, tās daudzums un citi svarīgi pārvadājumu nosacījumi. Šī pavadzīme ir būtiska loģistikas un tiesiskā aspekta ziņā, nodrošinot skaidru dokumentāciju un aizsargājot interešu atbilstību pārvadājumu procesā.

Situācija: Ja konteiners jau ir ceļā no Ķīnas, vai Vervo var pārņemt piegādes procesus? 

Atbilde ir: jā, bet - svarīgi ir tas, ka klientam ir pieejams BOL oriģināls. 

Iepriekšējā rakstā par kravu pārvadājumiem pa ūdeni skaidrojām gadījumus, kad uzņēmēji uzķeras uz “pārvadātājiem” no Ķīnas, kā rezultātā procesu laikā tiek piestādīti mistiski rēķini. Ja lasāt šo rakstu un laicīgi saprotat, ka Vervo var pārņemt šos piegādes procesus, tad aicinām pārbaudīt, vai Jums ir BOL oriģināls un sazināties ar mums.

Muitas nodokļi

Ir ļoti svarīgi jau sākumā sazināties ar muitas brokeri, pirms kravas izsūtīšanas, lai visi nepieciešamie dokumenti tiktu sagatavoti laicīgi, atbilstoši katras valsts muitas likumdošanai. Dokumentos ierakstītajiem datiem ir jābūt korektiem un precīziem. 
Laicīga plānošana ļaus Jums ietaupīt finanšu līdzekļus uz muitas nodokļiem un citām papildus izmaksām, kas potenciāli var rasties.
Visefektīvāk būs sadarboties ar profesionāļiem, kuri nokārtos visas ar pārvadājumu saistītās formalitātes Jūsu vietā. SIA Vervo nodrošina muitas brokeru pakalpojumus, tāpēc labprāt palīdzēsim Jums ar šo posmu. 

Uztici jūras kravu piegādi nozares līderiem!

SIA Vervo ir transporta un loģistikas uzņēmums ar 16 gadu pieredzi. Parūpēsimies par pilnīgi visiem procesiem piegādes laikā, jo mūsu pakalpojumos ietilpst gan starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, gan arī  muitas brokeru pakalpojumi, u.c.

Sazinies: info@vervo.lv | +371 67674570 | www.vervo.lv 

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv