Vervo jaunumi

Avio kravu pārvadājumi 2024: riski, iespējas un nākotnes virzieni

Avio kravu pārvadājumi 2024: riski, iespējas un nākotnes virzieni

Šī gada 31. janvārvī norisinājās Latvijas Aviācijas Asociācijas rīkota domnīca par gaisa kravu pārvadājumu aktualitātēm Latvijā. Pasākumā piedalījās nozares eksperti, kuru profesionālā darbība ir cieši saistīta ar avio kravu pārvadājumiem. Domnīcu apmeklēja arī SIA Vervo direktors un līdzīpašnieks Māris Dreimanis. 

Domnīcā tika runāts par sekojošām tēmām: 

  • Statistikas dati par aviācijas gaisa kravām Latvijā 2022., 2023. gadā un nozares ekspertu prognozes 2024. gadam. 
  • Mūsu reģiona galveno šā brīža izaicinājumu apskats, kara ietekme uz nozari, citu cēloņu un apstākļu kopums, kas ietekmē gaisa kravu plūsmas Latvijā.
  • Diskusija ar nozares ekspertiem un valsts pārvaldes pārstāvjiem par nepieciešamo rīcību un vajadzīgo atbalstu, lai vēl vairāk aktivizētu gaisa kravu plūsmas caur Rīgas lidostu un ieinteresētu citus potenciālos tirgus dalībnieku.

Rīgas lidostas (RIX) Aviācijas kravu attīstības vadītājs Eligijus Jentkus avio kravu situāciju Latvijā vērtē kā stabilu un ir pozitīvi noskaņots, taču jāņem vērā, ka pasaulē joprojām ir nestabila ģeopolitiskā situācija - pie tam, šogad gaidāmas vēlēšanas vairāk nekā 40 pasaules valstīs.

Māris Dreimanis akcentēja fokusu uz uzņēmējdarbības veicināšanu, jo - palielinoties, piemēram, izejvielu importam un saražoto preču eksportam, loģiski, pieaug arī pieprasījums pēc avio kravu pārvadājumiem. 

Māris Dreimanis norāda, ka uzņēmumi, kuri izvēlas avio kravu pārvadājumus, bieži ir tie, kuriem ir kravas ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, dārgas iekārtas. Šajos gadījumos cena nav vienīgais izšķirošais faktors, jo klienti vērtē ātrumu un drošību - ko spēj nodrošināt avio kravu pārvadājumi. 

Kā potenciālie avio kravu virzieni tika pieminēti Ziemeļamerika, Tuvie Austrumi un Indija. Tuvāka sadarbība ar šiem tirgiem var radīt jaunas iespējas uzņēmējiem un pārvadātājiem.

Indija, kā potenciālais avio kravu virziens tika pieminēta, jo ir lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita, ar ievērojamu ekonomisko izaugsmi - 7% IKP pieaugumu, kas Indijas valsts mērogā ir milzīgs. Potenciāls šim virzienam kravu ziņā ir, taču šeit jāmin, ka avio kravu pārvadājumi nevar notikt bez pasažieriem, tāpēc šeit jāņem vērā fakts, ka tūrisma nozare nav īpaši ieinteresēta lūkoties Indijas virzienā - un ir vērts padomāt - “kas piepildīs lidmašīnas?”

Savukārt, ASV kā virziens jau tiek aktīvi apspriests Rīgas lidostā, stāsta RIX aviācijas pakalpojumu un biznesa attīstības departamenta direktore Liene Freivalde. Tiešais reiss no Latvijas uz ASV tiek plānots 2026.gadā, taču, lai tas tiktu realizēts, ir jābūt garantijai, vai ~100’000 latviešu pasažieru, kas ik gadu ceļo uz ASV, izvēlēsies komfortu un ietaupīto laiku, nevis pievilcīgo cenu, kas būtu, piemēram, 2 reizes pārsēžoties citās Eiropas lidostās. Šo viņa piemin, jo ir svarīgi, ka abi virzieni ir piepildīti gan ar pasažieriem, gan kravām, neizslēdzot vienam otru. 

AirBaltic pārstāvji pieminēja Dubaiju kā labu piemēru avio kravu pārvadājumiem. Dienas laikā iespējams aizvest pārtikas produktus ar īsu termiņu, un pārsvarā vienmēr šie virzieni ir piepildīti ar kravām. Vienīgais mīnuss ir ģeopolitiskās situācijas ietekme uz avio, kas pagarina veicamo ceļu Rīga-Dubaija-Rīga.

Domnīcā piedalījās Jeļena Rīgere un Anatolijs Jerumanis no RAF Avia, Dmitrijs Voroncovs no SmartLynx Airlines, Jānis Kaudze no AG Handling, Iļja Seliverstovs un Toms Andersons no airBaltic, Kristiāns Godiņš no AS Latvijas Pasts, LDDK (Latvijas darba devēju konferdirācija) biedru attiecību speciālists Agris Bojārs, Arvids Maurans no Baltijas kravu centra, Ritvars Arbidāns no Satiksmes ministrijas, un Iveta Uzkalne no Airproxy, Ģirts Jaunzems no Ārlietu ministrijas, Agris Sedoliņš no Sky High Agency.

Paldies Zigmāram Vestfalam no Latvijas Aviācijas Asociācijas par noorganizēto domnīcu.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv