Vervo jaunumi

Līgo svētku svinēšanas paradumi

Līgo svētku svinēšanas paradumi

Jau no seniem laikiem Latvijā tiek atzīmēta garākā diena un īsākā nakts jeb vasaras saulgrieži. Šie svētki visiem asociējas ar lustīgām latviešu dziesmām un dejām visas nakts garumā, kā arī bagātīgi klātiem galdiem, neiztrūkstoša tradīcija ir arī lielā Jāņa ugunskura dedzināšana.

SIA Vervo pirms lustīgās Līgo un Jāņu nakts aktīvi strādā pie tā, lai nogādātu Jāņu sieru veikalu plauktos, veiktu alus, kvasu un daudzu citu kravu piegādes. 

Vainagu pīšana

Daudziem no mums pirms dodamies uz svētku svinēšanas vietām neatņemama tradīcija ir vainagu pīšana. Vainagi tiek pīti gan no pļavā augošiem ziediem, gan no ozollapām vīriem. Pinot vainagu ir svarīgi atcerēties, ka ir jābūt labā garastāvoklī un ar gaišām domām. Līgo svētku vainags ir viens no senākajiem un simboliskākajiem latviešu tradīciju elementiem. Tas pārstāv saulgriežus, auglību un dzīvības spēku. Lai vainags būtu skaists un ilgi kalpotu, to jāpin ar gaišām domām un mīlestību. Vainaga materiāli var būt dažādi, bet visbiežāk tiek izmantotas ziedu un zāļu pušķi, kas ir saistītas ar Līgo svētku tēmām. Piemēram, papardes, āboliņi, pīpenes, asinszāles un citi. Vainagu pīšana ir arī jauks veids, kā pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni, daloties ar novēlējumiem un stāstiem.

Radi noskaņu svētkiem

Svētku svinēšanas vieta jeb sava sēta jau no sen seniem laikiem uz Līgo svētkiem tiek krāšņi pušķota, jo varbūt ne visi zina, bet 23. jūnijs ir arī Ziedu diena. Pagalmus visbiežāk pušķo ar ozolu zariem vai meijām, kas nozīmē aizsargāšanos pret ļaunumu, skauģiem, burvjiem un raganām. Taču aizsargājot savu sētu no ļaunuma, tad rotā ar pīlādžu zariem kopā ar ogām, ābeļu zariem, izkapti, nātrēm u.c..

Ir svarīgs ticējums, ka saplūktie ozola zari kopā ar zīlēm ir jāsaglabā, lai pēc svētkiem tos varētu sasiet vienā pušķī un doties pirtī. Šīm zīlēm piemīt veselība un dziedinošs spēks. 

Svētku mielasts

Kā jau ir ierasts visos svētkos, arī Jāņos visi sabraukušie ciemiņi pulcējas pie svētku galda. Ēdieni, kas tiek likti uz Jāņu galda tiek gatavoti laicīgi, lai tiktu ievēroti visi ēdieni, kuriem ir simboliska nozīme. Galvenais Jāņu ēdiens ir Jāņu siers, kas simbolizē sauli. 

Alus ir Jāņu dzēriens, kas simbolizē dzīvību un ir gatavots no dzīva grauda. Bet bērniem Jāņos gatavo iesala dzērienu. 

Ugunskura aizdedzināšana

Ugunskura aizdedzināšana ir visiem zināms process. Taču kā tad pareizi ugunskuru aizdedzināt? Jāveido teritorijas augstākajā vietā, lai tas visu nakti nestu svētību un plaši apgaismotu apkārtni. Tas ir jāaizdedzina saulrietā, kad pēc saules siltajiem stariem turpinās mūs sildīt un apgaismot ugunskurs. 

Došanās pirtī

Pirts ir sena un cienījama tradīcija, kas ne tikai stiprina ķermeni un garu, bet arī veicina saskaņu ar dabu un cilvēkiem. Pirts ir vieta, kur var atbrīvoties no ikdienas stresa un piesārņojuma, kā arī saņemt dziedinošu enerģiju no pirts slotām, ūdens gara. Pirts ir arī saistīta ar Jāņu svētkiem, kad cilvēki pēc pirts svētku rituāliem dodas uz ezeriem vai upēm, lai vērotu saules lēktu un novēlētu sev un saviem tuviniekiem labklājību un mīlestību.

Papardes zieda meklēšana

Viena no skaistākajām Jāņu nakts tradīcijām ir papardes zieda meklēšana, kura daudziem asociējas ar erotiskiem piedzīvojumiem un līgo svētku neķītrībām. Papardes zieds ir simbols mīlestībai un veiksmei, un tiek uzskatīts, ka tas dod spēju atklāt paslēptos dārgumus. Lai atrastu papardes ziedu, ir jādodas dziļi mežā kopā ar savu mīļoto vai izredzēto. Tas nav viegls uzdevums, jo papardes zied tikai vienu reizi gadā un tikai uz īsu brīdi. Turklāt mežs ir pilns ar briesmām un kārdinājumiem, kas var novirzīt meklētājus no pareizā ceļa. Tikai tie, kas ir patiesi mīloši un uzticīgi, var sasniegt savu mērķi un iegūt papardes ziedu burvīgo spēku.

Svētku darba laiks: 

22.06 – 09:00 – 17:00

23.06 – Brīvs

26.06 – 09:00 – 17:30

Ja vēlies pieteikt kravu pārvadājumu pa svētkiem, tad raksti mums e-pastā info@vervo.lv vai piesakot kravu pārvadājumu mūsu mājaslapā

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv