Vervo jaunumi

Viss, kas jāzina par bīstamo kravu pārvadājumiem (ADR)

Viss, kas jāzina par bīstamo kravu pārvadājumiem (ADR)

Dators, telefons, sērkociņi, smaržas un dažādi aerosoli – preces, ko ikdienā lieto gandrīz ikkatrs no mums. Taču, vai zinājāt to, ka šo preču pārvadāšana un uzglabāšana atšķiras no standarta kravu pārvadājumiem, jo tās tiek klasificētas kā bīstama kravas?

Bīstamo kravu pārvadājumi (ADR) ir pieskaitāmi kravām, kas var izraisīt sprādzienu, ugunsgrēku, cilvēku vai dzīvnieku bojāeju, saslimšanu, saindēšanos vai apdegumus, īpašuma bojājumus vai jebkādu citu kaitējumu videi. Lai bīstamo kravu pārvadājumi būtu droši, nepieciešams ievērot visas noteiktās prasības, kā piemēram, atļaujas un licences iegūšanu un specializētu transportēšanu, atbilstoši kravas bīstamības klasei.

Kas ir ADR?

Oficiālais saīsinājums ADR ir cēlies no angļu valodas - Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road – tā ir Eiropas vienošanās, kas regulē starptautiskos bīstamo kravu sauszemes pārvadājumus. Tas nodrošina drošākus transportēšanas procesus. Tā ir Apvienoto Nāciju vienošanās, kas tika panākta 1957. gadā, lai regulētu šī veida pārvadājumus. Oriģinālais nosaukums franciski bija “Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route”.

Kāpēc nepieciešami papildus noteikumi bīstamo kravu pārvadājumiem?

Bīstamās kravas ir kravas, kas, izkļūstot no iepakojuma, var būt kaitīgas cilvēkiem un/vai apkārtējai videi. Tāpēc ir svarīgi ievērot visus nepieciešamos noteikumus, lai pasargātu sevi un citus gan transportēšanas, gan uzglabāšanas, gan citos ar to saistītos procesos – pakošanas, iekraušanas un izkraušanas laikā. Noteiktumi sevī ietver arī atļauju un licenču iegūšanu, specializētu transporta veidu, marķēšanu (ar speciāliem bīstamas kravas apzīmējumiem) un citus pasākumus atbilstoši kravas bīstamības klasei. Tās kopā ir 9 un lielākajai daļām no tām ir arī apakšklases. Kaut arī daži produkti var nešķist kā bīstama krava, tie var saturēt bīstamas sastāvdaļas, piemēram kameras filmiņas vai nagu laka. Pirms kravu pārvadājumiem ir svarīgi izanalizēt visas preces sastāvdaļas.

Lai noskaidrotu, vai produkti tiek klasificēti kā bīstama krava un jāveic bīstamo kravu pārvadājumi (ADR), nepieciešams izskatīt visas 9 bīstamības klases un sazināties ar profesionālu loģistikas speciālistu, kurš varēs jums palīdzēt.

ADR bīstamības klases:

ADR 1. klase – Sprāgstvielas

1. bīstamības klasē ietilpst sprāgstvielas, kuras pie noteiktas temperatūras un spiediena var izraisīt eksploziju vai ugunsgrēku, piemēram, pirotehnika un izstrādājumi, kas paredzēti spridzināšanas darbiem. Tai ir 6 apakšklases – pirmajai ir lielākā bīstamība eksplodēt un 6. vismazākā.

ADR 2. klase – Gāzes un to maisījumi

2. bīstamības klase ir paredzēta tīrām gāzēm un gāzu maisījumiem gan ar citām gāzēm, gan cietām vielām. Tajā ietilpst saspiesta gāze, sašķidrināta, izšķīdināta gāze, kā arī gāzes baloniņi un aerosoli. Tās vel papildus iedalās pēc to bīstamības īpašībām: smacējošās, oksidējošās, viegli uzliesmojošās, toksiskās un korozīvas. Tai ir 6 apakšklases, kur 1. atbilst neuzliesmojošām, 2. – neuzliesmojošām, bet indīgām, 3. – viegli uzliesmojošām, 4. – viegli uzliesmojošām un indīgām, 5. – ķīmiski nenoturīgām un 6. – ķīmiski nenoturīgām un indīgām gāzēm.

ADR 3. klase – Uzliesmojoši šķidrumi

Šajā klasē tiek ietverti šķidrumi, to maisījumi, kuri ir viegli uzliesmojoši, kā arī uzliesmojošus tvaikus izdalošas suspensijas. Tai ir 3 apakšklases – 1. atbilst zemai uzliesmošanas temperatūrai (<-18°C), 2. atbilst vidējai (-18°C- +23°C) un 3. atbilst augstai (+23°C - +61°C) uzliesmošanas temperatūrai. (Šķidrumi ar uzliesmošanas temperatūru augstāku par 61°C ietilpst 9. klasē.)

ADR 4. klase – Uzliesmojošas cietas vielas

4. bīstamības klase sastāv no tādām vielām, kurām ir risks aizdegties berzes, mitruma vai temperatūras dēļ. Tai ir 3 apakšklases – 1. apakšklasē ietilpst vielas, kuras ir viegli uzliesmojušas kādu ārējo faktoru dēļ – dzirkstelēm, liesmām vai berzes, 2. apakšklasē –pašuzliesmojošas vielas, kuras parastos transportēšanas apstākļos var patvaļīgi sakarst un aizdegties un 3. - vielas, kuras, nonākot saskarsmē ar ūdeni, izdala uzliesmojošas gāzes.

ADR 5. klase – Organiskie peroksīdi un oksidējošas vielas

Šajā apakšklasē atrodas organiskie peroksīdi un to maisījumi. Tai ir 2 apakšklases – 1. ir oksidējošas vielas, kuras var veicināt uguns intensitāti, izdalot skābekli, bet pašas par sevi nav degošas. Savukārt 2. klasē - organiskie peroksīdi, kuri paši arī var būt degoši.

ADR 6. klase – Indīgas un infekciozas vielas

6. klasē ietilpst indīgas vielas, kas var izraisīt saslimšanu, saindēšanos un pat nāvi. Tai ir 2 apakšklases – 2. ir vielas, kuras var būt kaitīgas cilvēkiem un dzīvniekiem, bet 1. klasē ir toksiskas vielas, kuras to norīšanas, ieelpošanas gadījumā vai saskarē ar ādu var izraisīt nāvi.

ADR 7. klase – Radioaktīvas vielas

7. klase ir radioaktīvām vielām, kas var bioloģiski ietekmēt dzīvās šūnas. Arī to muitas operācijas un citas pārbaudes drīkst veikt tikai speciālisti un eksperti, kuri tam ir īpaši pilnvaroti.

ADR 8. klase – Korozīvas un kodīgas vielas

Šajā klasē ietilpstošās vielas noplūdes gadījumā var ne tikai sabojāt citas kravas, materiālus un sabojāt transportlīdzekli, bet arī neatgriezeniski bojāt ādas šūnas un izraisīt elpceļu un gļotādas bojājumus. Tai ir 3 apakšklases – 1. ietilpst skābes, 2. – sārmi un 3. – dažādas citas kodīgas un korozīvas vielas.

ADR 9. klase – Pārējās bīstamās vielas ar relatīvi zemu bīstamību

9. klasē ir vielas, kuras neietilpst iepriekš minētajās 8 bīstamības klasē, taču ir pieskaitāmi pie bīstamām kravām. Tai ir 2 apakšklases: 1. ir viegli uzliesmojušas cietas vielas un šķidrumi, kuri nav iekļauti 3. un 4. klasē (degošie šķidrumi ar uzliesmošanas temperatūru no + 61°C līdz + 100°C , šķiedras un citi līdzīgi materiāli); 2. apakšklase paredzēta vielām, kuras noteiktos apstākļos kļūst korozīvas un kodīgas.

Populāras preces, kas klasificējamas kā bīstama krava

Daudzas no precēm, kuras tiek uzskatītas kā bīstama ir krava ir produkti un preces, ko lietojam ikdienā, nemaz nenojaušot risku, ko tās var radīt. Par bīstamu kravu ir uzskatāmi gan dažādi aerosoli, gan smaržas, kosmētikas produkti, šķiltavas, kā arī datori, viedtālruņi un citas elektroierīces, kā piemēram, elektriskie skūteri, jo tie satur litija baterijas, kas var aizdegties. Par bīstamu kravu tiek uzskatīti arī sērkociņi to spējas aizdegties dēļ, balinātāji, veļas pulveri, pat asins analīzes (jo tās var būt infekciozas) un citas preces.

Dažādi transporta veidi

Tāpat kā pārējie, arī bīstamo kravu pārvadājumi (ADR) var tikt organizēti ar dažāda veida transportu. Atkarībā no jūsu kravas specifikas, individuālajām vēlmēm un citiem faktoriem ir iespējams pārvadājumu veikt ar sauszemes – kravas automašīnu vai dzelzceļa transportu, jūras vai aviotransportu. Katrā no tām būs nepieciešams ievērot papildus drošības noteikumus un iegūt nepieciešamās atļaujas, taču pārvadājumi atšķirsies ar piegādes termiņu un izmaksām. Piemēram, aviopārvadājumi būs ātrākais veids, kā transportēt bīstamu kravu, taču jūras pārvadājumi būs visizdevīgākais variants tālākam galamērķim, lai tiktu veikti ērti un droši bīstamo kravu pārvadājumi (ADR).

Nepieciešamās atļaujas

Svarīgākais uzdevums, kad tiek veikti bīstamo kravu pārvadājumi (ADR), ir atrast uzticamu loģistikas partneri, kurš par visu parūpēsies jūsu vietā. Tā kā bīstamo kravu pārvadājumi (ADR) var radīt kaitējumu ne tikai citai krava, bet arī apkārtējai videi, darbiniekiem un citiem cilvēkiem, profesionāls loģistikas speciālists nodrošinās drošu pārvadājuma izplānošanu, atbildēs uz jums neskaidriem jautājumiem un varēs atrisināt problēmsituācijas, ja tādas būs radušās.

Ja nepieciešami bīstamo kravu pārvadājumi (ADR), vērsieties pie profesionāļiem – SIA Vervo. Mūsu transportlīdzekļi atbilst visām ADR konvekcijā noteiktajām drošības normām. Mēs piedāvājam ātrus, izdevīgus un pats svarīgākais – drošus pārvadājumus, lai jūs par kravu pārvadājumiem varētu nesatraukties, uzticot to ekspertiem. Sazinieties ar mums, rakstot e-pastu uz: info@vervo.lv, zvanot pa tālr.nr.: +371 67674570 vai piesakot kravu mūsu mājaslapā.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv