Nozares jaunumi

IRU Turkmenistānā strādā pie transporta operāciju un tranzīta attīstības

IRU Turkmenistānā strādā pie transporta operāciju un tranzīta attīstības

Starptautiskā transporta organizācija IRU (International Road Transport Union) nesen tikās ar Turkmenistānas amatpersonām, lai apspriestu jaunus veicinošus pasākumus, kas vēl vairāk stiprinātu kravu pārvadājumu drošību.

Autotransporta nozare ir atzinīgi novērtējusi Turkmenistānas robežu atkal atvēršanu starptautiskajam transportam un tranzītam.

Turkmenistāna ir valsts Centrālāzijā un atrodas punktā, kas izdevīgi savieno ziemeļu-dienvidu un austrumu-rietumu puses. Tā vēlas ieviest papildu pasākumus, lai stiprinātu tranzīta operāciju drošību un pārredzamību.

IRU Muitas Konvencijas TIR un Tranzīta direktore Tatjana Reja-Belle (Tatiana Rey-Bellet) devās vizītē uz Turkmenistānu. Viņa tikās ar Turkmenistānas Valsts muitas dienesta vadītāju Maksatu Hudaakulijevu (Maksat Hudaykuliev). Viņi kopīgi pārrunāja iespējas, kā TIR var stiprināt tranzīta drošību, kā arī kādus pasākumus ieviest, lai attīstītu valsts tranzīta koridorus.

Atzīmējot svarīgos sasniegumus Turkemnistānas muitas procedūru digitalizācijā, tajā skaitā Automatizētās Muitas Vadības sistēmas ASYCUDA WORLD (The Automated System for Customs Data) un TIR-EPD ieviešanu, Turkmenistānas muita izteica interesi turpināt TIR procedūru digitalizāciju.

Programmas TIR-EPD (no angļu valodas – TIR elektroniskās iepriekš-deklarācijas (electronic pre-declarations)) lietošana, kas tika aizsākta Turkmenistānā 2022. gada septembrī, ļauj TIR operatoriem nosūtīt informāciju par kravu elektroniski jau iepriekš. Šis pamata solis kopā ar citiem centieniem veido pamatu tam, lai Turkmenistāna pievienotos citiem notiekošajiem digitālajiem TIR projektiem, kā arī sevi sagatavotu starptautiskās e-TIR sistēmas pievienošanai.

IRU kopā ar vienu no tās biedriem - Turkemistānas Starptautisko Autopārvadātāju asociāciju apmeklēja arī muitas posteni "Artyk", kas atrodas uz Turkmenistānas un Irānas robežas. Tur muitas dienesti ir atvēruši zaļās joslas (ātrgaitas joslas robežas šķērsošanas punktos), lai kā prioritāti uzstādītu TIR transporta atmuitošanu.

Papildus tam IRU un Turkmenistānas Transporta un sakaru aģentūra apsprieda to, cik svarīgi ir investēt cilvēkkapitālā un atbalstīt transporta uzņēmumu un to šoferu profesionālismu. Šādi centieni uzlabotu Turkmenistānas operatoru piekļuvi starptautiskajam tirgum, veicinot valsts eksportu.

TIR digitalizāciju Turkmenistānā atbalsta Vācijas Starptautiskās Sadarbības aģentūra (GIZ - German Agency for International Cooperation).

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv