Vervo jaunumi

Vīna pārvadājumi - TOP importa un eksporta valstis

Vīna pārvadājumi - TOP importa un eksporta valstis

Jau šodien Michelin prezentēs Latvijas labākos restorānus, un, tam par godu, šonedēļ apskatīsim tēmas, kas saistītas par un ap restorāniem. Viens no svarīgākajiem produktiem, ko baudīt pie izsmalcinātām vakariņām, ir glāze vīna. Pēdējos gados vīns guvis lielāku popularitāti, un tā tirgus izaugsmi veicina pieaugošais pieprasījums pēc augstākas kvalitātes alkoholiskajiem dzērieniem un vīna tūrisms. 

Pasaules vīna tirgus 2022.gadā tika novērtēts 441,6 miljardu dolāru apmērā. Tiek prognozēts, ka līdz 2030.gadam tas sasniegs 698,54 miljardus ASV dolārus. 

TOP vīna ražotāji pasaulē

1.vieta. Itālijā ražotais vīns tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem pasaules vīniem. Šī valsts aizņem 19,3% no pasaules vīna ražošanas. Tāpat Itālija ir valsts, kas vīnu visvairāk eksportē. Pagājušajā gadā tika eksportēti 21,9 miljoni hektolitru vīna, kopumā nopelnot aptuveni 8,5 miljardus ASV dolāru. 

2.vieta. Francija jau sen ir pazīstama kā izsmalcinātā vīna dzimtene, un tur var atrast dažāda vīna dārzus, kas gada laikā saražo vairāk nekā 7-8 miljardus pudeļu vīna. Castel Group ir lielākais vīna ražotājs valstī, kam pieder lielākie Francijas un ārvalstu vīna zīmoli. 2022.gadā Francija eksportēja 14 miljonus hektolitru vīna, kopumā nopelnot aptuveni 13,33 miljardus ASV dolāru. 

3.vieta. Spānija ir viena no pasaules pazīstamākajām vīna ražotājvalstīm. Spānijā atrodas vairāk nekā 1 miljons hektāru vīna dārzu, kas atrodas vairāk nekā 139 reģionos. Spānijas vīna tirgus pēdējos gados ir strauji audzis, ko veicina tādi faktori kā patēriņa pieaugums, tūrisms un fokuss uz vīna kvalitāti. Šī valsts ir viena no pasaules lielākajām eksportētājvalstīm, 2022.gadā eksportējot 21,2 miljonus hektolitru vīna.

4.vieta. ASV pagajušajā gadā bija viena no pasaules vīna tirgus līderēm. Lai gan vīns tiek ražots gandrīz visos valsts štatos, lielākā daļa ražošanas notiek saulainajā Kalifornijas štatā, kas veido aptuveni 85% no kopējā ASV vīna ražošanas apjoma. Kopumā valstī ir vairāk nekā 11 000 vīna darītavu, un katra ierobežotā daudzumā izstrādā savas unikālās garšas. 

5.vieta. Austrālija ir viena no pasaules vadošajām vīna ražotājvalstīm ar plašu vīna kultūru. Šī valsts ir pazīstama ar vīnu daudzveidību, kā arī ar inovatīvām pieejām vīna ražošanā. Austrālija 2022.gadā saražoja 12,7 miljonus hektolitru vīna, kas ir par 14% mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tika saražoti 14,7 miljoni hektolitru vīna.  

TOP vīna importētāji

2022.gadā vīna patēriņš pasaulē pieauga līdz 232 miljoniem hektolitru. Tāpēc zemāk mēs esam apkopojuši valstu sarakstu, kuri visvairāk importē šo alkoholisko dzērienu: 

1.vieta. ASV 2022. gadā importēja visvairāk vīna gan vērtības, gan apjoma ziņā – 14,4 miljonu hektolitru apmērā. 

2.vieta. Apvienotajā Karalistē aptuveni 49% iedzīvotāju regulāri – vismaz reizi mēnesī – dzer vīnu. Lai gan pagājušajā gadā Apvienotās Karalistes vīna importa vērtība samazinājās līdz aptuveni 5 miljardiem ASV dolāru, tomēr tā joprojām ieņem vienu no TOP pozīcijām vīna importa tirgū. Vadošās vīna piegādātajvalstis ir Francija un Itālija. 

3.vieta. Vācija, kas ir nozīmīgs pasaules mēroga spēlētājs vīna nozarē, 2022. gadā piedzīvoja ievērojamu vīna importa samazinājumu. Saskaņā ar Vācijas muitas datiem valsts vīna importa apjoms samazinājies par 9,3%, tomēr Vācija joprojām ieņem vienu no TOP pozīcijām vīna importa tirgū.

4.vieta. Ja kanādieši paceļ vīna glāzi, tas visticamāk būs importēts, ko ietekmē tas, ka vietējā vīna nozare joprojām ir pārāk maza, lai nodrošinātu vienu no 5 lielākajiem vīna importētājiem pasaulē. Kopumā Kanāda importē vīnu no 68 pasaules valstīm. Lielākoties tas tiek importēts no Itālijas un Francijas. 

5.vieta. Lai gan Japānai ir savi vietējie vīna dārzi un vīna darītavas, var norādīt, ka vīns joprojām ir ļoti populārs importa produkts. Kopš 2014.gada Čīles vīni turpina ieņemt vadošo pozīciju uzlecošās saules zemē, līdz ar to, Čīle ir viens no svarīgākajiem vīna piegādātājiem.  

Lielākie vīna ražotāji Latvijā

Latvija ir pazīstama ar pašmāju augļu vīna ražotnēm - ģimenes uzņēmumiem, kas atrodas - Laucienē, Abavā, Krimuldā, Sabilē, Līgatnē u.c. 98,8% no mūsu vīndaru darinājumiem nav no vīnogām, bet gan no augļiem, ogām un eksotiskākām vielām - bērzu sulas, plūškoka, ceriņu ziediem, pienenēm u.c.

Latvijas vīndari var lepoties ar plašām eksporta iespējām, piemēram, Abavas vīna darītavas radītais vīns ir ieguvis augstāko apbalvojumu lielākajā Japānas sidru konkursā. Šobrīd Abavas vīna dzērieni tiek eksportēti uz tādām valstīm kā Igaunija, Dānija, Nīderlande, Beļģija, Apvienotā Karaliste, Vācija, Krievija, Malta, Šveice, Itālija un potenciāli arī Japāna.

Savukārt Latvijā vīns tiek importēts no tādām valstīm kā Francija, Itālija, Spānija, ASV, Gruzija, Bulgārija u.c.

Ja Jums ir nepieciešams piegādāt vīnu no dažādām pasaules valstīm, Vervo ir ideāls sadarbības partneris, lai to izdarītu! Mēs - Vervo - apvienojam zināšanas un pieredzi, lai palīdzētu saglabāt vērtīgā vīna kvalitāti, kā arī izmantojam inovatīvus risinājumus, lai pārvadātu Jūsu kravas. Mēs individuāli izvērtējam katru pasūtījumu, rūpējamies par kravas drošību, kā arī īstenojam pārvadājumu visīsākajos termiņos! 

Nākamajā rakstā uzzināsiet - kā efektīvi transportēt vīnu uz un no Latvijas

Izvēlies uzticamu partneri! Sazinies ar mums jau tagad: info@vervo.lv, +371 67674570, ej.uz/uzzinicenu

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv