Vervo jaunumi

Niderlandes uzņēmumu vizīte Latvijā

Niderlandes uzņēmumu vizīte Latvijā

27.septembrī Vervo loģistikas speciāliste Mairita Zālīte piedalījās Nīderlandes uzņēmumu vizītē, kas norisinājās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Nīderlandes uzņēmumu delegācija pārstāvēja tādas nozares kā transports, loģistika, enerģētika un ostu pārvalde. 

Šī vizīte bija daļa no Nīderlandes tirdzniecības misijas Baltijā (Lietuvā un Latvijā). Latvijā tikšanās tika organizēta, sadarbojoties vairākām organizācijām - LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra), Eiropas Biznesa atbalsta tīklam (EEN), Nīderlandes vēstniecībai Latvijā, Overeiselas (Overijssel) provinces institūcijām, loģistikas platformai Logistics Overijssel un AustrumNīderlandes Attīstības aģentūrai  (East NL).

Sanāksmē ar Nīderlandes uzņēmumiem, tika izcelta ostu un jūras transporta loma transporta un loģistikas nozarē. M. Zālīte atzīst, ka seminārs bija noderīgs, izzinot katras ostas darbības virzienus.”Piemēram, viena osta fokusējas uz beramkravām lielos apjomos, cita - kā loģistikas centrs.”

Nīderlandē esošā Roterdamas osta ir lielākā osta Eiropā un viena no lielākajām ostām pasaulē pēc kravu apgrozījuma (2020.gadā kravu apgrozījums sastādīja 437 miljoni tonnu). Galvenie produkti, kas tiek pārvadāti ir nefasētā krava - izejvielas, ogles, smiltis, kā arī konteineru kravas. 

Tikšanās laikā tika prezentēta Latvijas un Nīderlandes biznesa vide, bet kontakbiržas laikā tika dibināti jauni kontakti ar uzņēmumiem no Nīderlandes. 

Nīderlande - svarīgs importa sadarbības partneris

Ikgadējā starptautiskās tirdzniecības statistika liecina, ka Nīderlande ir nozīmīga eksportētājvalsts, kas eksportē kravas uz vairākām Eiropas valstīm, kā arī ASV. Tās eksporta partneri 2022.gadā ir:

  • Vācija ar 24% (188 miljardi ASV dolāru)
  • Beļģija ar 11,2% (85 miljardi ASV dolāru)
  • Francija ar 8,18% (62 miljardi ASV dolāru)
  • Apvienotā Karaliste ar 6,07% (46 miljardi ASV dolāru)
  • ASV ar 4,74% (36 miljardi ASV dolāru)
  • Itālija ar 4,18% (31 miljards ASV dolāru)
  • Spānija ar 2,97% (22 miljardi ASV dolāru)
  • Polija ar 2,69% (20 miljardi ASV dolāru)
  • Zviedrija ar 2,05% (15,6 miljardi ASV dolāru) 

Nīderlande eksportē dažādas kravas, piemēram, 21% (162 miljardu ASV dolāru vērtībā) veidoja minerāldegviela, minerāleļļas, minerālu vaski u.c. 11,4% no kopējā eksporta sastāvēja no katliem, mehānismiem, mehāniskajām ierīcēm vai to daļām. 8,24% veidoja elektriskās iekārtas vai to daļas, skaņas ierakstīšanas vai atskaņošanas aparāti. 

Ir jānorāda, ka Nīderlande ir nozīmīga tranzīta valsts. Tai ir plaši dzelzceļa savienojumi, autoceļu infrastruktūra, kā arī attīstītas ostas, kas ļauj nodrošināt tranzīta kravu pārvadājumus starp dažādām valstīm. 

Nīderlande - nozīmīgs eksporta sadarbības partneris

Savukārt Nīderlandes importa struktūra 2022.gadā bija sekojoša:

  • 24% (171 miljards ASV dolāru) - minerāldegviela, minerāleļļas, minerālu vaski
  • 10,7% (75 miljardi ASV dolāru) - elektriskās mašīnas un iekārtas un to daļas; skaņas ierakstīšanas un atskaņošanas aparāti, televīzijas attēla un skaņas ierakstīšanas un atskaņošanas aparāti, kā arī šādu izstrādājumu daļas un piederumi
  • 10% (70 miljardi ASV dolāru) - kodolreaktori, katli, iekārtas un mehāniskās ierīces, to daļas
  • 4,82% (34 miljardi ASV dolāru) - optiskie, fotogrāfiskie, kinematogrāfiskie, mērīšanas, pārbaudes, medicīnas vai ķirurģiskie instrumenti un aparāti vai to daļas un piederumi
  • 4,44% (31 miljards ASV dolāru) - transportlīdzekļi, izņemot dzelzceļa vai tramvaju ritošo sastāvu, un to daļas un piederumi

Nīderlandes svarīgākie importa partneri bija Vācija, Beļģija, Ķīna, ASV, Apvienotā Karaliste, Norvēģija, Polija.

Ir jānorāda, ka vairākas kravas tiek importētas, izmantojot jūras transportu. Tie ir gan rūpnieciskie materiāli, gan arī elektronika, tās daļas, apģērbs un tekstils, farmaceitiskie produkti, plastmasa un tās izstrādājumi u.c.

Ja Jums ir nepieciešama kravu piegāde uz vai no Nīderlandes, sazinieties ar mums! Mēs piemeklēsim vislabāko piedāvājumu: info@vervo.lv, ej.uz/uzzinicenu vai zvaniet +371 67674570

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv