Vervo jaunumi

Drošība uz ceļa = droši kravu pārvadājumi. Kā mazināt avārijas ziemas laikā?

Drošība uz ceļa = droši kravu pārvadājumi. Kā mazināt avārijas ziemas laikā?

Pēdējā laikā uz Latvijas galvenajām maģistrālēm notikušas traģiskas avārijas, kurās iesaistīti ir kravas transportlīdzekļi. Diemžēl šādas situācijas ietekmē ne tikai klientu kravu stāvokli, bet arī iesaistīto ceļu satiksmes dalībnieku veselību un pat dzīvību. Tas ir bijis galvenais iemesls diskusijai par ceļu satiksmes drošību, kas norisinājās 2. decembrī. Domnīcā piedalījās satiksmes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Valsts policijas un VSIA “Latvijas Valsts ceļi” pārstāvji.

Kopumā satiksmes eksperti rosināja pastiprināt kontroli transporta uzņēmumiem, kam pieder kravas transportlīdzekļi. Tajā skaitā stingrāka kontrole nepieciešama arī kravas autovadītājiem un ne tikai.

Viens no ieteikumiem, kas izskanēja diskusijas laikā bija laicīgāka ziemas riepu maiņa. Neskatoties uz to, ka sniegoti un apledojuši ceļi ir jau novembra mēnesī, daudzi autovadītāji vilcinās ar ziemas riepu maiņu līdz pat obligātajam termiņam – 1. decembrim. Neatbilstoši riepu protektori ir viens no avāriju cēloņiem, tāpēc viens no risinājumiem būtu pārcelt šo termiņu uz 15. vai pat 1. novembri.

Taču pat ar ziemas riepām un atbilstošiem protektoriem auto avārijas turpina notikt, un nereti iemesls ir bojājumi, kas ir nesaistīti ar riepu nodilumu. Kā otrs ierosinājums izskanēja pastiprināt tehnisko kontroli kravas transportlīdzekļiem, kas rezultētos 2 tehniskajās skatēs gadā, līdzīgi kā pašreiz tas ir taksometriem.

Kā trešais ieteikums ceļu satiksmes drošības uzlabošanai bija kontroles un sodu pastiprināšana. Ņemot vērā pašreizējo likumdošanu, autovadītājam par neatbilstošu riepu lietošanu draud vien 70 līdz 120 eiro soda nauda. Iespējams, palielinot administratīvo atbildību, ceļu satiksmes dalībnieki nopietnāk izturētos pret riepu stāvokli un izvēlēsies atbilstošu braukšanas stilu, ņemot vērā laikapstākļus. Jāpiemin, ka ir arī gadījumi, kad auto ir aprīkots ar neatbilstošām gaismām, tādējādi samazinot tā redzamību. Un, protams, ir arī gadījumi, kad telefona lietošana samazina uzmanību uz ceļa, tādējādi izraisot avāriju.

Vēl diskusijā tika runāts par kravas auto šoferu veselības stāvokli. Kravas automašīnu vadītāju vidējais vecums ir 50 gadi, un diskusijā izskanēja viedokļi, ka šāda vecuma profesiju pārstāvji nereti ir ar veselības problēmām, kas rada papildus risku. Lai to novērstu, izskanēja ieteikums palielināt medicīnisko pārbaužu apjomu šoferiem.

Būtu nepieciešams arī izvērtēt vadītāja pieredzi – vai konkrētā maršrutā kravas transportlīdzekļa vadītājs spēs prognozēt un novērst iespējamos negadījumus. Šeit arī pievienojas ieteikums par stingrāku kontroli attiecībā uz tahogrāfa informāciju – vai šoferis ievēro atļauto braukšanas ātrumu.

Vēl viens avāriju cēlonis ir bīstama apdzīšana, un biežāk tas ir situācijās, kad vieglais auto apdzen “fūri”. Attiecībā pret šo, izskanēja ieteikums CSDD izveidot kampaņu par drošu apdzīšanu. Bieži vien vieglo auto vadītāji piebrauc tuvu pie kravas automašīnas aizmugures un gaida “īsto brīdi”, pēc tam strauji uzņemot ātrumu. Taču tā nav pareizi. Lai apdzītu kravas automašīnu, ir jāievēro zināma distance, kura īstajā brīdī dos iespēju laicīgi un droši uzņemt nepieciešamo apdzīšanas ātrumu.

Un kā pēdējais, bet ne mazāk būtiskais ieteikums ir par ceļu stāvokli ziemā. Latvijas autoceļi ir sadalīti, ņemot vērā satiksmes intensitāti. Likumdošana nosaka, ka galvenās nozīmes autoceļus ir jānotīra 3 stundu laikā pēc snigšanas, savukārt puteņa laikā ceļu no sniega pilnībā atbrīvot nav iespējams. Ir jārēķinās, ka ceļu uzturēšana notiek atbilstoši likumdošanai, un, ja puteņa laikā drīkst būt apsnidzis ceļš, tad nekas cits neatliek kā pielāgoties situācijai un izvēlēties braukšanai drošu ātrumu. Lai risinātu šo problēmu, būtu jāmaina likums attiecībā pret ceļu uzturēšanu ziemas laikā.

Visi augstāk minētie jautājumi tiks izskatīti vēlreiz 9. decembrī, Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē.

Kopumā varam secināt, ka likumdošanu vienā dienā izmainīt būs grūti, tāpēc katram ir jāuzņemas atbildība ikreiz, kad atrodamies uz ceļa – arī kā vieglo auto vadītāji. Ir jādara viss iespējamais, lai mazinātu ceļu satiksmes negadījumus. SIA Vervo kravu pārvadājumi vienmēr tiek veikti pieredzējušu šoferu pavadībā, un ar transportu, kam ir atbilstošas riepas, gaismas un tehniskais stāvoklis.

Ja nepieciešami droši vietējie vai starptautiskie kravu pārvadājumi, sazinies ar mums jau tūlīt – info@vervo.lv vai piesaki kravu mājaslapā – ej.uz/uzzinicenu

 

 

 

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv