Vervo jaunumi

CMR pavadzīme – kas jāievēro, to aizpildot?

CMR pavadzīme – kas jāievēro, to aizpildot?

CMR pavadzīme ir obligāts dokuments, kas nepieciešams veicot starptautiskos kravu pārvadājumus ar autotransportu. Aizpildot šo dokumentu, ļoti svarīgi ir ievadīt precīzu informāciju un datus par kravas piegādi, tādējādi novēršot neparedzētas izmaksas par kļūdu labojumiem. Ņemot vērā mūsu pieredzi, esam apkopojuši svarīgāko par to, kā pareizi aizpildīt CMR pavadzīmi.

CMR pavadzīme palīdz kontrolēt kravu piegādes, jo kravas iekraušanas laikā to paraksta kravas nosūtītājs un pārvadātājs, taču tiklīdz krava ir nogādāta galamērķī, to paraksta kravas saņēmējs, apstiprinot saņemšanu.

Ar CMR pavadzīmes paraugu varat iepazīties šeit.

Obligāti aizpildāmie lauki CMR pavadzīmē:

1. Kravas nosūtītājs (nosaukums, adrese, valsts);

2. Kravas saņēmējs (nosaukums, adrese, valsts);

3. Kravas izkraušanas vieta; (tiek rekomendēts no saņēmēja noskaidrot to, kāds ir izkraušanas vietas pieejamības vai darba laiks un norādīt to šajā laukā, lai izvairītos no situācijas, kad kravas pārvadātājam ir jākavē izkraušana.);

4. Kravas iekraušanas vieta; (tāda pat rekomendācija, kā 3. punktā)

6.-9. - Lauki, kas paredzēti aprakstam par kravu;

11. – Kravas bruto svars (svars, kas kravai ir kopā ar iepakojumu);

21. – CMR aizpildīšanas vieta un laiks;

22.-23.- Lauki, kuros paredzēti katras puses paraksti un/vai zīmogi;

25. – Kravas automašīnas numurs.

UZMANĪBU! Ja kravas iekraušanas procesā kravas pārvadātājs konstatē kādas iepakojuma un/vai kravas nepilnības, piemēram, šķību paleti vai kādu citu defektu, tad 18. lauks ir paredzēts tam, lai šoferis to ierakstītu CMR pavadzīmē. Ja tas netiks izdarīts un izkraušanas procesā defektu konstatēs saņēmējs, var tikt kļūdaini izvērtēts, ka nepilnība radusies pārvadājuma laikā.

Lauks par kravas pārvadātājiem, ja tādi ir vairāki (16.,17. lauks), jāizpilda tajā brīdī, kad krava tiek nodota nākamajam pārvadātājam. Līdz ar to, šī informācija tiks iekļauta vismaz 2 no kopijām – kopijā, ko saņems kravas saņēmējs un ceturtajai kopijai.

Vai CMR pavadzīmē drīkst veikt izmaiņas?

Visas CMR pavadzīmes kopijas nepieciešams aizpildīt vienādi. Ir iespējams, ka kravas pārvadājuma sākumā dati par, piemēram, vairākiem pārvadātājiem vai kravas izkraušanas precīzu laiku var mainīties vai vēl nebūs zināma. Šī informācija var tikt pievienota vēlāk, atlikušajās kopijās.

Veicot kravu pārvadājumus ES robežās, drīkst veikt izmaiņas, piemēram, mainot kravas svaru, ja tas pārsniedz CMR pavadzīmē norādīto. Taču ir ļoti svarīgi sekot līdzi tam, lai kopējais kravas svars ar auto, kā arī pārsvars pār asīm nepārsniegtu pieļaujamo. Piemēram, ir bijuši gadījumi, kad tiek vesti kokmateriāli, kuri laikapstākļu dēļ kļuvuši mitri – līdz ar to - arī smagāki. Svars ir mainījies pat par 2 tonnām. Tad CMR pavadzīmē drīkst veikt labojumus.

Tomēr katrs gadījums, kad tiek neprecīzi norādīta informācija un nepieciešams veikt labojumus, rada papildus izaicinājumus, laika un pat naudas patēriņu.

Kā aizpildīt CMR pavadzīmi, ja piegāde ir ārpus Eiropas Savienības?

Kravu pārvadājumiem pa ES pārsvarā tiek veidotas 4 CMR kopijas, taču, ja kravu pārvadājumi tiek veikti uz kādu no trešajām valstīm, kopiju skaits palielinās.

CMR konvencijas nosacījumi neparedz muitas atzīmju veikšanu uz CMR pavadzīmes un papildus tiek aizpildīta muitas deklarācija.

Kad tiek veikti kravu pārvadājumi uz trešajām valstīm, tad ir īpaši svarīgi pievērst papildus uzmanību norādītajai informācijai CMR pavadzīmē. Esot neuzmanīgam, piemēram, ja kravas svars neatbilst pavadzīmē norādītajam, ir iespējams tikt pie soda, kā arī papildus pārbaudēm, piemēram, vai kravā nav kontrabanda. Tas ir lieks laika patēriņš, stress un neparedzēti izdevumi, tāpēc ļoti svarīgi ir kaut septiņreiz pārbaudīt sniegtos datus CMR pavadzīmē.

Vai jāveic vietēji, vai starptautiskie kravu pārvadājumi, ļoti svarīgi ir izvēlēties uzticamu un profesionālu loģistikas partneri.

SIA Vervo ir transporta un loģistikas uzņēmums, kas veic visa veida kravu piegādes un nodrošina visus ar tām saistītos loģistikas pakalpojumus, piemēram, muitas brokeru, apdrošināšanas, kravas izsekošanas un citus pakalpojumus.

Sazinieties ar mums jau tagad: rakstot e-pastu uz: info@vervo.lv, zvanot pa tālr.nr.: +371 67674570 vai piesakot kravu mūsu mājaslapā.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv