Vervo jaunumi

Saules paneļu pārvadājumi – mūsu ieguldījums energoneatkarības veicināšanā

Saules paneļu pārvadājumi – mūsu ieguldījums energoneatkarības veicināšanā

Arvien pieaugošais pieprasījums pēc zaļas enerģijas ir iemesls regulāriem saules paneļu pārvadājumiem. Kā ziņo portāls “Delfi”, šobrīd AS “Sadales tīkls” pieslēgto mikroģeneratoru skaits gada laikā ir pieaudzis 5 reizes, 2022. gadā sasniedzot 10 000. Arī transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo saviem klientiem klientiem – gan uzņēmumiem, gan privātpersonām - arvien biežāk veic saules paneļu piegādes.

Saules paneļi pārsvarā tiek ražoti Āzijā, un to izcelsme visbiežāk ir Ķīna, taču Latvijas saules paneļu importa datos Ķīna neparādās augšgalā. Tur figurē tādas valstis kā Vācija, Čehija, Krievija, Polija un Lietuva. Tas nozīmē, ka šie importa partneri ir kā distribūcijas centri. Saules paneļu pārvadājumi no Ķīnas vispirms tiek veikti uz kādu no šīm Eiropas valstīm, kur pēc tam šie konteineri tiek sadalīti mazākās kravās un izsūtīti uz vairākām valstīm, tostarp Latviju.

Esam apkopojuši populārākos jautājumus, kādi var rasties, ja nepieciešami saules paneļu pārvadājumi.

• Kā pareizi iepakot saules paneļus?

Saules paneļi ir trausli un var tikt viegli saskrāpēti, ieplēsti vai kā citādi bojāti, tādējādi zaudējot savu vērtību. Kā jau iepriekš minējām, tie no Ķīnas tiek nogādāti distribūcijas centros, no kurienes tie tālāk tiek vesti uz citām valstīm. Pārvadājuma laikā tos nākas vairākkārt izkraut, iekraut un pārkraut, kas palielina risku tos sabojāt. Taču šo risku iespējams samazināt, nodrošinot rūpīgu saules paneļu iepakošanu. Saules paneļi tiek kārtoti uz paletēm vai kastēs, kas vēlāk tiek liktas uz paletēm.

Saules paneļus var kārtot horizontāli, taču būtu vēlams tos labāk kārtot vertikāli. Ja tos kastē vai uz paletes novieto horizontāli, tad saules paneļa augšpusi (saulaino pusi) vajadzētu kārtot pret paleti, taču augšējo ar virspusi uz augšu. Starp paneļiem ieteicams izvietot putu plāksnes/loksnes. Tās pasargās pret sīkākiem iespējamiem triecieniem un vibrācijām, kas var rasties gan kamēr saules paneļi tiek transportēti.

Tomēr, ja saules paneļi tiek kārtoti horizontāli, apakšējie paneļi tiek pakļauti spiedienam no paneļiem, kas uzlikti tiem virsū. Smagie paneļi var būt iemesls tam, kāpēc apakšējos paneļos rodas mikroplaisas, kuras pat var netikt uzreiz ievērotas ar neapbruņotu aci. Tomēr šīs mikroplaisas var samazināt saules paneļu darbības laiku un efektivitāti nākotnē. Tāpēc paneļus labāk būtu ieteicams kārtot vertikāli, nevis horizontāli, kā arī veikt vizuālu apskati uzreiz pēc kravas izkraušanas.

Vēl viens aspekts, ko nepieciešams apsvērt, ir – no kāda materiāla ir kaste, kurā saules paneļi tiks likti. Piemēram, kartona kastes ir izplatīts un piemērots risinājums daudzos gadījumos, taču, iespējams, ne tik drošs, kad jāveic saules paneļu pārvadājumi. Kartona kastes nav tik biezas un ir salīdzinoši trauslas, kas lielāka trieciena gadījumā paneļus var arī nepasargāt. Drošāks materiāls pārvadājuma laikā būtu koka kastes.

Starp katru paneli nepieciešams ievietot putu plāksnes vai citus materiālu, kas amortizē iespējamus triecienus, kā arī nepieciešams izmantot aizsargstūrīšus.

• Vai saules paneļus iespējams apvienot ar citām kravām?

Saules paneļi tiek kārtoti kastēs, kuras pēc tam var novietot uz paletēm. Ja, piemēram, jums nepieciešams transportēt tikai vienu paleti ar saules paneļiem, varēsiet izvēlēties salikto kravu pārvadājumu (LTL). Tādā gadījumā jūsu krava tiks kombinēta ar cita klienta kravām, kas kopā ar saules paneļiem dosies uz to pašu galamērķi. Tomēr, ja vedīsiet daudz palešu, tādējādi aizpildot visu kravas telpu, piemēram, tenta puspiekabē, tad varēsiet veikt pilnas kravas pārvadājumu (FTL).

• Saules paneļu apdrošināšana

Saules paneļu pārvadājumi ir rūpīgi plānots process, kam nepieciešama papildus uzmanība. Taču pat gadījumos, kad visas nepieciešamās prasības tiek ievērotas, iespējamas neparedzētas situācijas un gadījumi, kurus nevaram ietekmēt, piemēram, laikapstākļu radītas katastrofas vai citi apstākļi. Ņemot vērā saules paneļu vērtību un trauslumu, ir vērts jau iepriekš nodrošināties pret neparedzamo, veicot saules paneļu apdrošināšanu. Lai uzzinātu vairāk par kravas apdrošināšanu, veicot saules paneļu piegādes, nepieciešams vērsties pie atbilstošā speciālista.

• Saules paneļu pārvadājumu cena

Visi saules paneļu pārvadājumi ir jāizvērtē individuāli. Cena būs atkarīga no vairākiem faktoriem – no kādas valsts nepieciešami saules paneļu pārvadājumi, kādā daudzumā tie būs, kādos izmēros u.c.

Ja jau kādu laiku esat domājis par saules paneļu iegādi vai to apsverat tagad, šis ir labs brīdis, lai plānus īstenotu, jo šobrīd konteineru pārvadājumiem no Ķīnas samazinās cena – pandēmijas laikā lielākajās Ķīnas ostās veidojās sastrēgumi, jo tās nestrādāja. Taču cilvēku vēlme pasūtīt preces no Ķīnas veido pieprasījumu pēc konteineriem, kas cenām lika sasniegt rekordaugstu līmeni. Tagad, pieprasījumam samazinoties, arī cenas konteineriem no Ķīnas krītas. Tāpēc saules paneļus tagad, iespējams, varēsiet transportēt ar zemākām izmaksām.

• Cik ilgā laikā notiek saules paneļu pārvadājumi?

Tāpat kā cenu, arī saules paneļu piegādes laiku ietekmē dažādi aspekti. Viens no galvenajiem ir tas, kur atrodas distribūcijas centrs. Saules paneļu pārvadājumi var tikt nodrošināti no jebkuras Eiropas valsts, taču piegādes termiņi katrai no tām var atšķirties, tāpat kā cita veida kravu pārvadājumiem.

• Kādu transportu izvēlēties saules paneļu pārvadājumiem?

Lielākajā daļā gadījumu saules paneļi tiek ražoti Āzijā, piemēram, Ķīnā un tālāk no Ķīnas uz Eiropu, ASV un citām teritorijām transportēti ar konteineru kuģiem, nogādājot tos lielākajos distribūcijas centros Eiropā. No Vācijas, Polijas, Nīderlandes un citām Eiropas valstīm tie tālāk var tikt transportēti pie mums uz Latviju vai citām valstīm. Vispiemērotākais transporta veids šajā posmā ir sauszemes kravu pārvadājumi ar tenta puspiekabi. Taču, līdzīgi kā citos pārvadājumos, arī saules paneļu pārvadājumi var tikt veikti ar gaisa, dzelzceļa vai jūras transportu.

Ja saules paneļu piegāde notiek pa taisno uz to uzstādīšanas objektu, nevis noliktavu, tad ērtākais transportēšanas veids uz izkraušanas vietu būs, izmantojot manipulatoru, ar kura palīdzību saules paneļi tiks uzkrauti tieši uz jumta, ja to atļauj manipulatora strēles garums.

Šajā gadījumā tiek apvienoti 3 transporta veidi – jūras kravu pārvadājumi no Ķīnas, lai saules paneļus nogādātu kādā no Eiropas distribūcijas centriem, un vēlāk tenta puspiekabe un manipulators, lai klientam tiktu nodrošināti saules paneļu pārvadājumi uz nepieciešamo pilsētu Latvijā vai kādā citā Eiropas valstī.

• Cik saules paneļu ietilpst vienā tenta puspiekabē?

Saules paneļa izmēri var būt dažādi, taču parasti tie ir apmēram 1,5 x 1,8 m izmērā. Vidēji uz vienas paletes var tikt novietoti apmēram 28-30 saules paneļi, taču tas ir atkarīgs no saules paneļu izmēra. Lai precīzi aprēķinātu, cik paletes, ņemot vērā jūsu saules paneļu izmērus, ietilpst tenta puspiekabē, varat sazināties ar mūsu loģistikas speciālistu, lai to noskaidrotu. Iespējams izmantot arī LDM kalkulatoru, kas aprēķinās, kādu apjomu ir iespējams iekraut vienā kravas telpas metrā.

Tikpat svarīgi, cik atrast kvalitatīvākos un piemērotākos saules paneļus, ir arī izvēlēties uzticamu loģistikas partneri, kas veiks to drošu saules paneļu transportēšanu. SIA Vervo ir transporta un loģistikas uzņēmums, kas veic kravu pārvadājumus kopš 2008. gada. Mūsu pakalpojumos ietilpst pilna spektra loģistikas serviss, tādējādi piedāvājot kravas izsekošanas, kravas apdrošināšanas, muitas brokeru pakalpojumus un kravu pārvadājumus ar visiem transporta veidiem. Saules paneļu pārvadājumi ir viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem, ko nodrošinām uz un no vairāk nekā 120 pasaules valstīs.

Ja nepieciešami saules paneļu pārvadājumi, sazinies ar mums jau tūlīt: info@vervo.lv vai +37167674570

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv