Vervo jaunumi

Konteineru cenas no Ķīnas samazinās – vai gaidāms cenu kritums arī precēm?

Konteineru cenas no Ķīnas samazinās – vai gaidāms cenu kritums arī precēm?

Pēc 2 gadus ilgās pandēmijas un tās radītajiem sarežģījumiem, piemēram, sastrēgumiem lielajās ostās un konteineru trūkumu, situācija beidzot uzlabojas. Eksports no Ķīnas nedaudz samazinās, jo pircēji Eiropā dažādu faktoru dēļ ir spiesti pārdomāt savus pirkšanas paradumus, līdz ar to, samazinot pieprasījumu pēc preču imports no Ķīnas. Pieprasījuma kritums ir novedis pie Ķīnas konteineru cenu samazinājuma.

Kāpēc konteineru cenas bija augstas?

Pandēmijas laikā aizvien vairāk cilvēku bija spiesti mainīt savus ikdienas paradumus un vairāk laika pavadīt mājās. Slēgtās izklaides vietas ļāva lielāku daļu budžeta atvēlēt preču iegādei. Taču arī liela daļa veikalu bija aizvērti, tāpēc cilvēki aizvien vairāk sāka iepirkties internetā. Tas radīja noslogojumu kravu pārvadājumu nodrošināšanai no Āzijas, novedot pie rekorda augstiem cenu rādītājiem.

40-pēdu konteinerim no Ķīnas uz Eiropu cenas bija uzlēkušas no 2000$ gadu atpakaļ līdz vairāk nekā 15 000$ janvārī. Viens konteiners no Āzijas uz Eiropu tagad maksā aptuveni 5000 kas ir vidēji par 65% mazāk nekā 2022. gada sākumā. Tomēr tas tāpat ir augstāk par pirms-pandēmijas rādītājiem. Augstākie rādītāji tika sasniegti 2021. gada septembrī, kad cenas pārsniedza pat 20 000$ līmeni.

Kāpēc konteineru cenas tagad samazinās?

Pirmkārt, pieprasījums precēm no Ķīnas šobrīd vairs nav tik liels, jo inflācijas dēļ cilvēki izvēlas iegādāties mazāk apģērba un elektronikas preču, lai varētu atļauties pirmās nepieciešamības preces, piemēram, pārtikas produktus, kā arī degvielu.

Otrkārt, cilvēki ir mainījuši paradumus – dažādu priekšmetu vietā patērētāji izvēlas iegādāties pakalpojumus. Pēc pandēmijas, kuras laikā vairums cilvēku lielāko daļu laika pavadīja mājās, daudzi ir pārdomājuši savas izvēles un sapratuši, ka viņiem mantas nav tik vērtīgas kā pieredze, tāpēc izvēlas iegādāties, piemēram, ceļojumu uz ārzemēm.

Vai kravas piegādes izmaksas ietekmēs arī produktu cenas?

Lai arī konteineru cenas ir pazeminājušās, ietekmi uz preču cenām, visticamāk, mēs neizjutīsim. Iemesls tam ir tāds, ka preces cenu neietekmē tikai kravu pārvadājuma izmaksas (preces nogādāšana no Ķīnas uz kādu no Eiropas valsti), bet virkne citu faktoru, piemēram, degvielas, elektrības un darbaspēka izmaksas.

Vēl viens aspekts, kas jāņem vērā ir tas, ka vairumtirgotāji nereti līgumus ar transporta uzņēmumiem slēdz ilgtermiņā. Tāpēc, pat ja šobrīd konteineru cenas ir samazinājušās, pārdevēji vēl kādu laiku būs spiesti transportēšanu veikt par līgumā noslēgtajām cenām.

Ja nepieciešami konteineru pārvadājumi, sazinies ar mums jau tūlīt: info@vervo.lv vai +37167674570

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv