Vervo jaunumi

Liellopu jēlādas pārvadājumi

Liellopu jēlādas pārvadājumi

Jau kopš seniem laikiem cilvēki ir izcēluši ādas vērtību. To izmantoja apģērba, apavu, rotaslietu, instrumentu un pat pajumtes veidošanā. Un ne velti – tas ir dabīgs un izturīgs materiāls, nav veidots ķīmiski, noārdās bioloģiski, kā arī var kalpot ļoti ilgu laiku, nezaudējot savu kvalitāti un izskatu. Mūsdienas tā ir luksusa prece, iecienīta modes lieta, kā arī plaši izmantots interjera elements, bet, ņemot vērā dzīvnieku tiesību aizstāvjus, kā piemēram PETA*, arvien lielāka sabiedrības daļa izvēlas mākslīgās ādas izstrādājumus.

Āda un tās izstrādājumi ir blakusprodukts gaļas nozarei. Daudzos gadījumos to iegūst tieši kautuvē, taču lielākoties āda, ko varētu izmantot ādas izstrādājumu izgatavošanai, netiek izmantota. PETA dati liecina, ka 70% ādas tiek izmests un tikai apmēram 30% no iegūtās jēlādas tiek izmantots ādas izstrādājumu ražošanai. Liellopu āda ir izplatītākais ādas ražošanas materiāls – 65% no visiem ādas izstrādājumiem ir veidoti no liellopu ādas. Savukārt citu dzīvnieku āda nav blakusprodukts – tā tiek audzēta un iegūta kā atsevišķs produkts, neizmantojot citas dzīvnieka daļas.

Govs āda ir plaši izmantota dažādās nozarēs. To lieto gan, lai veidotu paklājus, gan arī izturīgu un siltinātu darba cimdu izgatavošanā, gan ādas zābaku un automašīnas salona gatavošanā. Āda tiek izmantota arī mēbeļu, piemēram, krēslu veidošanā. 2021. gadā kategorijā “jēlādas un ādas” no Latvijas tika eksportētas preces 1 423 597 eiro vērtībā. Nozīmīgākie eksporta partneri šajā preču grupā bija Lietuva, Vācija un Igaunija.

Lai gan ādas izstrādājumu galaprodukts ir kvalitatīvs, izturīgs un vizuāli pievilcīgs, tāds tas nav bijis vienmēr, jo sākuma produktam – nepārstrādātai dzīvnieka ādai - nepieciešama īpaša apkope un pārstrāde, lai tā būtu lietojama.

Viena no mūsu loģistikas menedžerēm Mētra Kupruka veic liellopa ādas pārvadājumus. Kā stāsta Mētra – ir gājis visādi. Ir nācies saskarties ar dažādiem izaicinājumiem, sākot ar nepatīkamo aromātu, kāda var rasties kravas automašīnā, līdz pat steidzamu risinājumu meklēšanai. Taču vienmēr viss tiek atrisināts ātri un laicīgi.

Ādas izstrādājumu pārvadājumi katru mēnesi tiek veikti no Rīgas uz Frankfurti Vācijā, vienmēr vienā virzienā. Kaut arī tas tiek klasificēts kā standarta autotransporta pārvadājums, tā saturs to noteikti padara to par nestandarta kravas piegādi. Ādas parasti tiek transportētas kā pilna krava, kur žāvētās ādas tiek pakotas uz paletēm. Liellopa ādu apjoms tiek vests tādā daudzumā, kādu maksimāli ir iespējams ievietot tenta kravas automašīnā – 13,6 LDM līdz 24t.

Mētras ikdiena ir piepildīta ar daudz interesantu pārvadājumu organizēšanu. 8 gadu laikā, kopš Mētra strādā loģistikas nozarē, viņai ir izdevies organizēt visdažādākās piegādes. Vieni no interesantākajiem kravu pārvadājumiem, viņasprāt, ir temperatūras režīma kravu pārvadājumi. Viņa ir zinoša un atsaucīga loģistikas menedžere. Lai sadarbotos ar Mētru, rakstiet viņai e-pastu uz imports@vervo.lv vai zvaniet uz tālr.nr. +371 2772 7455.

*PETA ir amerikāņu bezpeļņas organizācija, kas iestājas par dzīvnieku tiesībām - “kustība par ētisku attieksmi pret dzīvniekiem” (People for the Ethical Treatment of Animals).

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv