Vervo jaunumi

Banānu imports Latvijā – no kurienes un kā!?

Banānu imports Latvijā – no kurienes un kā!?

Ņemot vērā pēdējā brīža augošo popularitāti dzeltenajiem, saldajiem augļiem, kas tiek iegūti no banānaugu ģints sugām, nolēmām pastāstīt – kā dzeltenie banāni, ko pērkam Rimi, Lidl, Maxima un citās lielveikalu ķēdēs, nonāk līdz pircēju rokām? Lasi tālāk un uzzini, kā notiek banānu uzglabāšana noliktavā, vai tos piegādā jau gatavus un cik tālu ceļu mērojuši augļi, kurus ikdienā pievienojam rīta smūtijam vai putrai!

Katru gadu tiek apēsti vairāk nekā 100 miljardi banānu – ne velti šie ir populārākie augļi visā pasaulē. Pēc saražotās produkcijas apjoma, vislielākā banānu ražotājvalsts ir Indija, tai seko Ķīna, Indonēzija, Brazīlija un Ekvadora. Latvijā un Eiropā banānu izcelsmes valstis visbiežāk ir no Latīņamerikas reģiona: Ekvadora, Kostarika vai Kolumbija. Interesanti, ka pasaulē milzīgajās plantācijās tiek audzētas aptuveni 1000 dažādas banānu šķirnes.

No Ekvadoras līdz lielveikalu plauktiem

Visbiežāk tiek transportēti zaļu banānu ķekari, kas vēlāk tiek nogatavināti speciālās noliktavās. Banānu ķekarus iepako kartona vai koka kastēs, ko pēc tam ievieto refrižeratora konteineros ar temperatūras kontroli. Optimālā temperatūra banānu transportēšanai ir 13,2 – 14 grādi pēc Celsija skalas. Papildus tam ir jāuzrauga gaisa plūsma un mitruma līmenis konteinerā.

Ja kā piemēru mēs ņemam Ekvadoru, tad konteineru pārvadājumi no Ekvadoras līdz Eiropai ilgst līdz pat 30 dienām. Pēc tam krava tiek transportēta no ostas līdz noliktavai ar sauszemes transportu, kam ir atbilstoša refrižeratora puspiekabe, turpinot nodrošināt nepieciešamo temperatūru banāniem.

Līdz ko zaļo banānu ķekari tiek izkrauti atbilstošā noliktavā ar temperatūras režīmu, tos nogatavina, līdzīgi kā mango un citus eksotiskus augļus, ar etilēna gāzes palīdzību. Tā ir veselībai nekaitīga gāze, kas dabiskā ceļā rodas pūšanas procesā. Pateicoties šādam risinājumam, augļi saglabā smaržu, garšu un uzturvērtības. Pēc nogatavināšanas tos klasificē pēc gatavības līmeņa, iepako un piegādā uz tirdzniecības vietām – turpinot saglabāt nepieciešamo temperatūras kontroli.

Atļaujas, muitas procedūras un citi dokumenti

Ņemot vērā, ka banānu plantācijas, no kurām tiek importēti banāni, atrodas ārpus Eiropas Savienības, jārēķinās ar muitas procedūrām. Atļaujas, deklarācijas un citi dokumenti var sagādāt ne tikai galvassāpes, bet arī papildu laika patēriņu un finansiālos izdevumus. Par laimi – transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo piedāvā muitas brokeru pakalpojumus, kas atvieglos jūsu darbu – jo mēs to atrisināsim jūsu vietā.

Importējot augus no trešajām valstīm, nepieciešams arī fitosanitārais sertifikāts, kas apliecina, ka tie ir pārbaudīti un atbilst ES fitosanitārajām prasībām.

Interesanti: Banāns patiesībā ir oga ar daudz sēklām. Tie ir vidēji 15 cm gari un 3—4 cm diametrā.

Uztici savu banānu kravu Vervo! – Raksti jau tagad – info@vervo.lv

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv