Vervo jaunumi

Kravu zādzības: kā ar to cīnīties?

Kravu zādzības: kā ar to cīnīties?

Kravu zādzības, tāpat kā kravu bojājumi, ir visai nepatīkama lieta, ar ko diemžēl nākas sastapties kravu pārvadājumu nozarē. Kā ziņo Transportlīdzekļu aizsardzības asociācija TAPA, 2020. gadā EMEA reģionā (Eiropa, Tuvie austrumi un Āfrika) kravu zādzības radīja zaudējumus vairāk nekā 172 miljonu eiro vērtībā. Gada laikā notika 6463 kravu zādzības 56 valstu reģionā, un vidējie zaudējumi par katru 2020. gada dienu ir 471 432 eiro – šie dati ir balstīti tikai uz 65,1% ziņojumu ar koplietotiem finanšu datiem, kas iesniegti TAPA.

Kur un kādas kravas zog visbiežāk?

TAPA ziņojumā ir apkopots valstu saraksts EMEA reģionā, noskaidrojot, kur kravu zādzības notikušas visbiežāk. 2020. gadā 76% no visām reģistrētajām kravu zādzībām notika Lielbritānijā (3100) un Vācijā (1727). Tam seko Krievija ar 307 reģistrētām kravu zādzībām, Nīderlande – 199, Spānija – 178 un Itālija – 121 u.c.

Visvairāk zādzību tika veiktas šādām kravu grupām: pārtika un dzērieni, tabaka, kravas automašīnas un piekabes. Tam pieskaitīt var arī mēbeles un sadzīves tehniku, apģērbu, instrumentus un celtniecības materiālus, metālu, datorus un farmācijas preces.

Kādas taktikas izmanto kravu zādzībām?

  • Vardarbība un draudi – TAPA ziņo, ka 2020. gadā vislielākais vardarbīgo uzbrukumu skaits bija Dienvidāfrikā, tam seko Apvienotā Karaliste, Spānija un Francija.
  • Viltus pārbaudes – bieži vien zagļi uzdodas par ceļu policistiem, lai varētu apturēt kravas transportlīdzekļus.
  • Viltus identitāte – kravas iekraušanas vietās tiek izmantoti viltoti dokumenti, viltvāržiem uzdodoties par autovadītājiem. Tādā veidā tiek atvieglota kravas savākšana uzreiz no nosūtītāja.
  • Šķēršļi – konkrētā maršrutā tiek mākslīgi izveidoti šķēršļi, pieskaitāmi ir arī ugunsgrēki, kas veicinātu kravas automašīnas piespiedu apstāšanos.
  • Lēti transporta pakalpojumi – noziedzīgie grupējumi nereti reģistrējas kravu biržās, lai piedāvātu zemāku izmaksu transporta pakalpojumus, tādā veidā atvieglojot kravas izkrāpšanu.
  • Gāzes uzbrukumi – brīdī, kad kravas transportlīdzekļu vadītāji ietur atpūtas pārtraukumus kādā no stāvvietām, noziedzīgie grupējumi var uzbrukt šoferim ar piparu gāzi.
  • Viltoti ziņojumi – ņemot vērā, ka kravas autovadītāji savā starpā sazinās, pastāv risks saņemt viltotu ziņojumu par pēkšņiem sastrēgumiem, ceļu slēgšanu utt., lai kravas auto šoferi izvēlētos, iespējams, citu maršrutu.

Kā Tu vari pasargāt savu kravu no noziedzības riska?

Izvēlies uzticamu loģistikas partneri

Droši starptautiskie kravu pārvadājumi ir iespējami tikai tad, ja krava tiek uzticēta zinošiem un pieredzējušiem loģistikas speciālistiem. Kopš 2008. gada transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo nodrošina augstas kvalitātes vietējos un starptautiskos kravu pārvadājumus, un tas ir iespējams pateicoties mūsu uzticamajiem sadarbības partneriem visā pasaulē. Jums ir jābūt drošiem, ka kravas iekraušana, noliktavu pakalpojumi un kravas transportēšana tiks uzticēta pārbaudītiem nozares speciālistiem.

Pareizs kravas iepakojums un atbilstoša kravas piekabe

Atbilstošs kravas iepakojums vai pareizi izvēlēta kravas piekabe nereti palīdz pasargāt vērtīgas kravas no zādzības. Kā piemēru varam dot ekskluzīvu automašīnu transportēšanu – labākais variants būs slēgtā tenta puspiekabē, nevis uz platformas piekabes. Tādā veidā vērtīgā krava tiek noslēpta no iespējamo zagļu acīm.

Kravas izsekošana

Viena no iespējām, kā justies drošāk par savu kravu, ir izvēlēties papildu pakalpojumu: kravas izsekošanu. Piesakot kravas izsekošanu, jums tiks piešķirta unikāla un droša tīmekļa saite, ar kuras palīdzību varēsiet redzēt savas kravas atrašanās vietu reāllaikā. Šis pakalpojums ir īpaši piemērots augstas vērtības starptautiskajiem kravu pārvadājumiem, kā piemēram, mākslas eksponātiem, iekārtām un automašīnām.

Kravas apdrošināšana

Lai kā arī gribētos kontrolēt visus loģistikas procesus, neviens nav pilnībā pasargāts no kravas zādzības, jo noziedzīgie grupējumi darbojas 24/7. Lai būtu 100% drošs, ka neparedzēti kravu bojājumi vai zādzība neradīs finansiālus zaudējumus, iesakām kravu apdrošināt papildus obligātajai CMR apdrošināšanai. Sazinies ar mums un izvēlies piemērotāko kravas apdrošināšanas polisi.

Transporta uzņēmuma SIA Vervo Auto menedžeris Aleksandrs Poļivoda pastāstīja par savu pieredzi ar kravu zādzībām: “Toreiz šoferi Francijā ar refrižeratora piekabi vāca preces salikto kravu pārvadājumiem. Nākamā diena, trešdiena, bija oficiālā brīvdiena, kad kravas transportlīdzekļiem Francijā ir aizliegts pārvietoties. Kravas auto šoferi nolēma sagaidīt ceturtdienas rītu kādā nelielā pilsētā, un, domājot, ka nekas tāds jau nenotiks, šoferi nepārbaudīja kravas piekabes slēdzeni. Naktī uz ceturtdienu tika nozagtas 2 klientu kravas – viena no tām bija dārga konjaka pudeles – un nozagto kravu kopējā vērtība veidoja 21 000 EUR.” A. Poļivoda stāsta, ka tā ir bijusi liela mācība turpmāk dubultā pārbaudīt transportlīdzekļu šoferu profesionalitāti, kā arī dubultā atgādināt par drošības aktivitātēm.

A. Poļivoda uzskaitīja papildu lietas, kas varētu novērst kravu zādzības, lai starptautiskie kravu pārvadājumi būtu drošāki. Pirmkārt, tie ir atbildīgi un zinoši šoferi, kuri piestāj tikai drošās vietās un lieki neriskē, piemēram, apstājoties nezināmā ceļmalā. Otrkārt, tā ir drošības uzlabošana reģionālā līmenī, kas ir – vairāk drošu, ar kamerām aprīkotu un apsargātu stāvvietu.

Ja jums nepieciešami droši starptautiskie kravu pārvadājumi – vērsies pie SIA Vervo speciālistiem. Raksti e-pastu uz: info@vervo.lv, zvani pa tālr. nr. +371 67674570 vai piesaki kravu mājaslapā: ej.uz/uzzinicenu

 

Raksts tapis sadarbībā ar SIA Vervo Auto

 

Seko Vervo arī FacebookInstragram un Telegram – un uzzini pirmais!

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv