Vervo jaunumi

Kas jāievēro, veicot lielgabarīta vai smagsvara kravas pārvadājumu?

Kas jāievēro, veicot lielgabarīta vai smagsvara kravas pārvadājumu?

Lielgabarīta un smagsvara kravas tiek dēvētas par nestandarta kravām, jo izmēra vai svara dēļ tās nevar pārvadāt standarta tentos. Visbiežāk lielgabarīta kravu pārvadājumiem nepieciešamas dažāda veida platformas, kā arī speciālas atļaujas, un tas prasa ļoti atbildīgu organizēšanu, kā piemēram, jāpārbauda, vai maršrutā nav tilti, kuru augstums neļauj drošu transportlīdzekļa izbraukšanu. Lai lielgabarīta kravu pārvadājumi tiktu veikti ātri un droši, vispirms nepieciešams veikt saskaņošanas darbus ar atbildīgajām instancēm un veikt atbilstošu dokumentāciju. Pēc tam seko maršruta piemeklēšana, rūpīgi izplānota lielgabarīta kravas iekraušana, kravas nogādāšana galamērķī un tās izkraušana. Lielgabarīta kravu pārvadājumi bieži vien tiek veikta ar pavadošo transportu, lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību.

Ja Jums ir nepieciešami lielgabarīta vai smagsvara kravu pārvadājumi, pirmais solis ir precīzu datu ievākšana par kravas dimensijām un svaru. Ņemot vērā, ka nestandarta kravām nav noteikti maksimālie izmēri, tas nozīmē, ka katram kravu pārvadājumam ir nepieciešama speciālā lielgabarīta vai smagsvara pārvadājuma atļauja, kā arī atbilstoša piekabe vai puspiekabe, ar kuru veikt šīs kravas drošu pārvadājumu. Atļauju var iegūt no VAS “Latvijas valsts ceļi” un bez šīs atļaujas lielgabarīta vai smagsvara kravu pārvadājumi Latvijas teritorijā ir aizliegti. Pirms atļaujas iegūšanas, nepieciešams rūpīgi izplānot kravas pārvadājuma maršrutu – transporta un loģistikas uzņēmuma SIA Vervo loģistikas speciālisti palīdzēs izplānot piemērotāko maršrutu, lai gan lielgabarīta kravu pārvadājumi, gan smagsvara kravu pārvadājumi noritētu ātri, droši un bez starpgadījumiem.

Pēc atļaujas iegūšanas, lielgabarīta vai smagsvara kravu pārvadājumiem nepieciešams arī saskaņošanas dokuments. Veicot negabarīta kravu pārvadājumus, neizbēgama ir dažādu ceļu lietošana – caur pilsētām, pa šosejām – tas ir galvenais iemesls, kāpēc ir nepieciešama lielgabarīta un smagsvara maršrutu saskaņošana. Plānojot maršrutu lielgabarīta kravu pārvadājumiem, jāņem vērā gan ceļa segums, gan platums bīstamākajos pagriezienos, gan arī maršrutā esošo tiltu nestspēja un augstums. Pie ļoti augstām kravām jāpārbauda arī elektrības gaisvadu līniju augstumu. Nepieciešams obligāti informēt iesaistīto valstu atbildīgās institūcijas, kas atbild par infrastruktūru, kā piemēram, dzelzceļa infrastruktūras uzturētāju. SIA Vervo loģistikas speciālisti ir ar vairāk kā 70 gadu kopējo pieredzi transporta un loģistikas nozarē, tāpēc varat būt droši, ka Jūsu kravai tiks piemeklēts atbilstošākais un drošākais maršruts lielgabarīta kravu pārvadājumiem.

Bet, pirms pārvadājuma veikšanas, kravas auto nepieciešams speciāls transportlīdzekļa sertifikāts lielgabarīta un smagsvara pārvadājumiem. Lai transportlīdzeklis saņemtu lielgabarīta kravas pārvadājuma sertifikātu, ir nepieciešamas šādas prasības:

• Asu skaists nav mazāks par sešām asīm;
• Transportlīdzeklim vai kravas sastāvam pēc konstrukcijas ir paredzēts pārvadāt apaļkoku un šķeldas vai arī lauksaimniecības produktus;
• Divasu vai trīsasu attālums starp asīm nav mazāks par 1,3 m;
• Piekabes pirmajām savienotajām asīm pieļaujamais attālums ir 1,15m;
• Vismaz piecām asīm, izņemot vilcēja stūrējamā ass, ir dubultriteņi;
• Motora jauda nav mazāka par 350 ZS vai 257 kW (Ja nav reģistrētu datu par transportlīdzekļu jaudu, tad ir nepieciešams iesniegt transportlīdzekļa izgatavotāja vai transportlīdzekļa pārstāvja Latvijā attiecīgo apliecinājumu)

Iekraušanas procesi lielgabarīta kravu pārvadājumiem ir vairāki. Lūk, divi populārākie uzkraušanas veidi, kā uzkraut, piemēram, moduļu mājas uz smagās mašīnas piekabes:
• Jau pirms mājas būvniecības tiek pieņemti lēmumi saistībā ar to, kur tiks piestiprinātas siksnu cilpas – pie mājas kores vai cituviet, kas ir stingra un, ceļot augšā māju, tā netiks sabojāta – lai pēc nepieciešamības varētu uzkraut uz kravas autotransportlīdzekļa piekabes.
• Savukārt, otrs veids ir, ja siksnu cilpas nav iemontētas vai ir iemontētas, bet nav ērti uzkraut uz kravas autotransportlīdzekļa- tad zem mājas izvelk siksnas un tā, pēc šūpoļu principa, tiek uzkrauta kravas transportlīdzeklī.

Bet ne vienmēr kravas vietā ir māja – ir arī citas kravas, kas nav standarta izmēros un ir pieskaitāmas pie lielgabarīta kravas. Vienmēr pirms lielgabarīta kravas iekraušanas tiek izvērtēti punkti, ar kuru palīdzību kravu veiksmīgi varēs uzkraut. Veicot šāda veida kravas iekraušanu, obligāti jāievēro visi drošības noteikumi, lai, pirmkārt, netiktu apdraudēta kāda dzīvība un, otrkārt, lai netiktu bojāta krava.

Lielgabarīta kravu pārvadājumi tiek rūpīgi izplānoti, izvērtējot maršruta ceļa posmus- kad tie būs ar vismazāko satiksmes aktivitāti. Gadījumos, kad lielgabarīta krava tiek transportēta satiksmes aktīvākajā laika posmā, tiek palielināts risks apdraudēt citus ceļa satiksmes dalībniekus, bet papildu pavadošajam transportam, atkarībā no situācijas, var tikt nodrošināts arī policijas konvojs. Krava transportēšanas brīdī ir piestiprināta tik cieši, lai pārvadājuma brīdī netiktu izraisīti dažāda veida negadījumi. Kravas nostiprināšana notiek ar kravas siksnām, kas tiek piestiprinātas vairākās vietās – gan pie piekabes, gan pie kravas – lai netiktu fiksēti neplānoti kravas manevri. Lielgabarīta un smagsvara kravas jau pēc vārdu savienojuma vēsta, ka kravas masa ir lielāka nekā standarta kravas masa, tāpēc ir īpaši svarīgi ievērot visus drošības nosacījumus.

Kravas izkraušanas process ir tikpat rūpīgi jāizplāno, kā iekraušana. Process atšķiras ar to, ka krava no piekabes ir jānovieto uz zemes vai arī jau sagatavotajā vietā, kur paredzēts šo iekārtu vai paneļu māju ekspluatēt vai lietot. Taču tas jāveic ar nosacījumu, ka krava uz zemes tiek izkrauta tā, lai krava būtu stabili novietota. Stabila novietošana ir nozīmīga tāpēc, ka lielgabarīta kravu ar cilvēku spēku tik vienkārši nespēs atbalstīt, kā piemēram, izkrauto paleti vai cita veida standarta kravu.

Ja arī Jums ir nepieciešams lielgabarīta vai smagsvara kravu pārvadājumi, uzticiet savu kravu mūsu loģistikas speciālistiem, kuri Jums nodrošinās visas nepieciešamās atļaujas un spēs piemērot transportlīdzekli ar nepieciešamajiem sertifikātiem. Turpmāk Jūsu lielgabarīta kravu pārvadājumi – ātri, ērti un droši! Kā pieteikt savu kravu pārvadājumu – rakstiet e-pastu uz info@vervo.lv, zvaniet pa tālr.nr. +371 676774570 vai piesakiet kravu šeit.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv