Vervo jaunumi

8 punkti, kas jāņem vērā veicot kravu pārvadājumus, uzsākot starptautisko tirdzniecību ārpus Eiropas Savienības

1. Orientēšanās konkrētās valsts eksporta/importa politikā jeb regulējuma virspusējās zināšanas.

Nodarbojoties ar starptautisko tirdzniecību ārpus Eiropas Savienības ir vitāli svarīgi pārzināt katras konkrētās valsts likumdošanu, kā arī starptautiskos kravu pārvadājumu regulējumus, kas nosaka gan atbildības, gan pienākumus, kuri katrā no konkrētajiem pārvadājumiem regulē pircēja un pārdevēja attiecības. Ja šādu zināšanu nav, tad kravas pārvadājumu izmaksas var neadekvāti pieaugt un padarīt nerentablu konkrēto kravu pārvadājumu.

Otrs kritiskais punkts ir muitas procedūru nezināšana, kas var novest pie laika zaudēšanas vai pat pie tā, ka krava netiek iekrauta/izkrauta paredzētajā laikā, kas nozīmē papildus izmaksas gan par glabāšanu, gan soda naudas kā no pārvadātāja, tā arī no valsts institūcijām.

2. Uzticies pārbaudītiem ekspeditoriem.

Globālā tirdzniecība bez kompetentiem un zinošiem ekspeditoriem nav iespējama, jo viņi ir tie, kas veido attiecības ar visām kravu pārvadājuma ķēdē iesaistītajām pusēm, kā kuģu līnijas, muitas brokeri, iekraušanas/izkraušanas termināli, noliktavas utt., kā arī uzņemas atbildību par šī pārvadājuma piegādi, bet nereti uzsākot starptautisko tirdzniecību Jūs varat iekrist lamatās, no kurām būs grūti izkļūt, jo ir pāris izplatīti veidi, kā sākotnēji šķietami lēts kravas pārvadājuma piedāvājums neietver visas izmaksas un drīz vien sāksiet saņemt rēķinus par konteinera nomu, iekraušanu/izkraušanu vai pat klaju šantāžu par BL (Bill of Lading) izsniegšanu, bez kura nav iespējams pabeigt visas nepieciešamās procedūras pirms savas kravas iegūšanas vai nodošanas pircējam.

Ne tik izplatīti, bet, uzticoties nesamērīgi zemam kravas pārvadājuma piedāvājumam no it kā uzticama uzņēmuma, pārliecinieties vai patiešām viņu mājaslapas adrese ir tā, ko meklējāt nevis piemēram ar līdzīgu dizainu un www adresē nomainītu vienu burtu, kas var novest pie tā, ka šī krava tiks aizturēta un izsniegta tikai pēc papildus maksājumu veikšanas vai pat kravas zādzības.

3. Precīza deklarācijas aizpildīšana, norādot pareizu preces vērtību.

Importa un eksporta kravu pārvadājumos viens no svarīgākajiem punktiem, lai ietaupītu savu laiku un izvairītos no nesaskaņām ar varas iestādēm, kas var prasīt papildus izdevumus, ir precīza deklarācijas aizpildīšana. Mēģinājumi ietaupīt uz muitas nodokļa samaksu var novest pie kravas audita veikšanas un, ņemot vērā, ka tas viss var notikt valstī 5000 km attālumā no Jums, tad tas noteikti sagādās problēmas gan ar komunikāciju, gan iespējamo neplānoto ceļošanas izdevumu palielināšanos.

4. Incoterms noteikumu zināšana.

Noteikumu nezināšana neatbrīvo no atbildības. Incoterms ir likumi, kas regulē globālo tirdzniecību un kravu kustību, precīzi definējot atbildību starp pircēju un pārdevēju visos pārvadājuma posmos. Šo noteikumu nezināšana var novest pie tā, ka Jūsu eksportētās preces cena samazinās vai importētās preces patiesībā izmaksās dārgāk nekā plānots, jo neprecīzi nosakot robežas ar otru pusi par atbildības un muitas procedūru veikšanu var izrādīties, ka plānotajai cenai papildus nāks iekraušanas/izkraušanas vai pat muitošanas izdevumi.

5. Pareizi noslēgti apdrošināšanas līgumi.

Gan ekspeditoriem, gan arī pārvadātājiem ir jābūt atbilstoši apdrošinātiem, ko ir nepieciešams pārbaudīt pirms pārvadājuma veikšanas, bet viņu atbildība ir ierobežota un var Jums izmaksāt dārgi, tāpēc ir ļoti svarīgi veikt kravas apdrošināšanu atbilstoši tās vērtībai, kā arī kravas pārvadājuma veidam un to darīt ar starptautisku apdrošināšanas uzņēmumu, kas vajadzības gadījumā ir spējīgs operatīvi organizēt savu aģentu piesaisti attiecīgajā valstī, nodrošinot precīzāku dokumentu sagatavošanu, kā arī operatīvāku procesu norisi līdz izmaksu veikšanai.

6. Pārbaudīt vai klients/piegādātājs nav iekļauts kādā no sankciju sarakstiem un vai viņam ir legāls bizness, kurš atbilst tam, ko deklarē.

Neatņemama darījuma sastāvdaļa ir klientu/piegādātāju pārbaude pirms jebkādu līgumu noslēgšanas, lai izvairītos no nepatīkamiem mirkļiem veicot līguma izpildi. Viena no obligātām lietām ir klienta vai piegādātāja pārbaude tā saucamajā Sankciju sarakstā, kur pārbaude ir jāveic arī par visām amatpersonām un patiesā labuma guvējiem, nodrošinoties, lai norēķini un piegādes notiek atbilstoši līguma nosacījumiem.

Otrs ne mazāk svarīgs punkts ir iegūt informāciju par sadarbības partnera uzņēmuma legālo formu, nomaksātajiem nodokļiem un norādītajiem biznesa virzieniem, ar ko nodarbojas, jo ne vienmēr tas, ka Jums ir izdevies konkrētu piegādātāju atrast interneta tirdzniecības platformās, nozīmē, ka līguma nosacījumi tiks izpildīti atbilstoši prasībām.

7. Precīzs svars un izmēri

Veicot kravu pārvadājumus neatkarīgi no transporta veida, pārliecinieties vai Jums ir pieejami precīzi kravas izmēri kopā ar transportēšanas iepakojumu, jo pretējā gadījumā iekraušanas laikā varat nonākt situācijā, kad krava netiek uzkrauta, jo fiziski izmēri neatbilst līgumā norādītajiem, attiecīgi nav vietas, piemēram avio konteinerā, kravas mašīnā utt., jo pārvadātāji pārvadājumus plāno tā, lai netiktu pārvadāts gaiss, bet gan optimāli saplānotas visas dimensijas un svars.

8. Iepakošana

Atbilstošs iepakojums ir ļoti svarīgs, jo nepareizi iepakota prece ir viens no galvenajiem cēloņiem, kāpēc prece tiek bojāta kravu pārvadājuma laikā. Jums ir jāzina, ko Jūsu piegādātājs izmantos Jūsu preces iepakošanai, jo piemēram stikla iesaiņojums krietni atšķirsies no metāla konstrukciju iepakošanas un nostiprināšanas. Nostipriniet sūtījumu uz paletes vai kastē ar papildus koka redelēm, kā arī pārliecinieties, vai kravu pārvadājuma laikā, kad krava tiks pakļauta pastiprinātai vibrācijai, šūpošanai vai pat triecieniem, Jūsu prece nenoslīdēs no paletes, kā arī būs pietiekami noamortizēta, lai nesaplīstu.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv