Nozares jaunumi

Jauna kontroles sistēma augu izcelsmes produktu eksportā uz Lielbritāniju

Jauna kontroles sistēma augu izcelsmes produktu eksportā uz Lielbritāniju

Šī gada 31.janvārī tiks mainīta kontroles sistēma augu un augu izcelsmes produktu pārvadājumiem no Eiropas Savienības (ES) uz Lielbritāniju. 

Līdz šim augu un augu produktu eksportam uz Lielbritāniju no ES valstīm bija vajadzīgi fitosanitārie sertifikāti.  No 31. janvāra stājas spēkā jauna Border Target Operating Model (BTOM) sistēma. Tas nozīmē papildu muitas noteikumus un pārbaudes, eksportējot noteiktas preces uz Apvienoto Karalisti. Sistēma tiks ieviesta vairākos posmos.

2024. gada 31. janvāris — tiek ieviesta veselības sertifikācija vidēja riska dzīvnieku izcelsmes produktu, augu, augu produktu un augsta riska ne dzīvnieku izcelsmes pārtikas un barības importam no ES.

2024. gada 30. aprīlis — tiks ieviesta dokumentāra un uz risku balstīta identitāte, kā arī fiziskas pārbaudes vidēja riska dzīvnieku produktiem, augiem, augu produktiem un augsta riska pārtikai un barībai, kas nav dzīvnieku izcelsmes no ES.

2024. gada 31. oktobris — stāsies spēkā ES importa drošības un drošuma deklarācijas. Līdztekus tam Apvienotā Karaliste ieviesīs samazinātu datu kopu importam. Mērķis ir samazināt muitas deklarāciju dublēšanos.

No 2024. gada 31. janvāra pirmais solis eksportētājiem ir iegūt veselības sertifikātus dzīvnieku, augu un augu izcelsmes produktu sūtīšanai uz Apvienoto Karalisti. 

Augu izcelsmes produktu saraksts, kam ir vidējs vai augsts risks- ŠEIT

2024. gada 30. aprīlis: fiziskās pārbaudes

Nākamais posms sāksies 2024. gada 30. aprīlī. No šī datuma Lielbritānijas muita arī fiziski pārbaudīs importa produktus. Lai to izdarītu, Lielbritānijas valdība izmantos tā sauktos robežkontroles posteņus (BCP). Tos var atrast, piemēram, Apvienotās Karalistes ostās un lidostās. Šo vietu karte ir publicēta Robežmērķa darbības modeļa dokumentācijas F pielikumā.

2024. gada 31. oktobris: drošības un drošuma deklarācijas

Pēdējais posms sāksies 2024. gada 31. oktobrī. No šī datuma deklarācija Apvienotās Karalistes muitai tiks piemērota visiem importa sūtījumiem no ES. To sauc par drošības un drošības deklarāciju. Jūsu pārvadātājs parūpēsies par šo deklarāciju jūsu vietā. Bet vispirms jums ir jāsniedz pareizā informācija. Piemēram, veselības apliecības kopija. To var skenēt un nosūtīt kā PDF failu.

Robežu mērķa darbības modelis (BTOM): BTOM ieviešana liecina par izmaiņām robežkontroles darbības modelī. Tas nozīmē pāreju uz strukturētāku un kontrolētāku pieeju Apvienotajā Karalistē ievesto preču pārvaldībā. 

BTOM ieviešanas iemesli:

Proporcionālas kontroles: BTOM ir izstrādāta, lai ieviestu kontroles, kas ir proporcionālas riska līmenim, kas saistīts ar dažādām precēm. Šī pieeja nodrošina, ka vajadzības gadījumā tiek piemēroti stingri pasākumi, jo īpaši attiecībā uz posteņiem, kas rada lielāku risku.

Lauksaimniecības pārtikas nozares aizsardzība: Viens no galvenajiem BTOM mērķiem ir aizsargāt lauksaimniecības pārtikas nozari. Tas nozīmē, ka tiks īstenota kontrole, lai nodrošinātu Apvienotajā Karalistē ievesto lauksaimniecības un pārtikas produktu kvalitāti un drošību.

Sabiedrības veselības aizsardzība: BTOM ir paredzēts sabiedrības veselības drošības nodrošināšanai. Ieviešot samērīgas kontroles, modeļa mērķis ir mazināt veselības riskus, kas saistīti ar noteiktu preču importu.

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv