Nozares jaunumi

Inteliģentā jeb viedā procesu automatizācija loģistikā

Inteliģentā jeb viedā procesu automatizācija loģistikā

Viedā procesu automatizācija jeb inteliģentā automatizācija (IA) ir salīdzinoši jauna tendence, kas apvieno 2 tehnoloģijas. Loģistikas nozarē tā vēl joprojām ir attīstības stadijā. Tai ir dažādi skaidrojumi, taču vispiemērotākais ir tas, ka tā apvieno mākslīgo intelektu un robotizāciju.

Kādi ir IA ieguvumi loģistikas nozarē?

Loģistikas speciālisti un uzņēmumu vadītāji, ieviešot IA savos uzņēmumos, var sagaidīt daudz ieguvumu. Viens no lielākajiem ir palielināta produktivitāte, jo cilvēki, izmantojot automatizāciju, var efektīvāk pildīt nepieciešamos uzdevumus un pieļaut mazāk kļūdu. Vislabāk to varētu pamanīt, piemēram, rēķinu apstrādes procesā. IA spēj veikt lielāko daļu manuālā darba, kamēr darbinieki spēj fokusēties un vairāk laika veltīt sarežģītākiem, augstākas vērtības uzdevumiem.

IA loģistikas uzņēmumiem var palīdzēt arī ar valsts prasību un noteikumu kārtību. Tā nodrošina labāku informācijas uzskaiti, mazinot dokumentu dublēšanu, drukas kļūdas un citas neuzmanības kļūdas. Piemēram, viena no viedās automatizācijas funkcijām varētu būt iebūvēta pārbaudes sistēma, kas atzīmētu dokumentus, kuros trūkst vajadzīgās informācijas vai ir citas nepilnības.

Vēl viens svarīgs aspekts, kurā viedā automatizācija palīdzētu, ir efektīvāku piegāžu nodrošināšana. Daudzi lielākie zīmoli jau izmanto dažas IA funkcijas. Tas ļauj preces piegādāt ātrāk. Cilvēkiem tāpat ir nepieciešams pārraudzīt piegādes procesu un maršruta plānošanu, taču IA var sūtīt klientiem e-pastus par viņu pasūtījumu piegādes laiku.

Kā citās nozarēs, arī loģistikas nozarē IA palīdzētu uzlabot klientu apkalpošanas servisu. Viena no iespējām ir izmantot robotizāciju saziņai, piemēram, "terzēšanas robotus", kas var atbildēt uz daudziem vienkāršiem jautājumiem tikpat labi kā cilvēki. Citas funkcijas var palīdzēt kategorizēt, piemēram, to, kāda veida jautājumi cilvēkiem ir visbiežāk, un līdz ar to sagatavoties tiem jau iepriekš.

Kā loģistikas uzņēmumi jau ir izmantojuši viedo automatizāciju?

Viedās automatizācijas izmantošana loģistikas nozarē vēl joprojām nav ļoti izplatīta. Taču daudzi ievieš dažādus citus automatizācijas procesus. Viena no priekšrocībām ir tā, ka darbaspēka trūkuma gadījumā, šī problēma ir vieglāk risināma, vienlaicīgi radot arī drošāku darba vidi.

Kāds Austrālijas loģistikas uzņēmums izmēģināja viedo automatizāciju, lai uzlabotu transporta pārvaldības sistēmas darbību. Pirms IA ieviešanas darbiniekiem dati bija jāatjauno manuāli, taču sistēma sniedza klientiem reāllaika atrašanās vietu kravas automašīnām, bet darbinieku produktivitāte bija samazināta, jo informāciju bija nepieciešams ievadīt manuāli. Pēc IA ieviešanas to darīja mākslīgā intelekta roboti. Datus par katras kravas automašīnas atrašanās vietu viņi ievadīja vienotā datu glabātuvē un pēc tam atbilstošo informāciju saskaņoja ar konkrētiem maršrutiem.

Citā gadījumā kāds kravas ekspeditoru uzņēmums vēlējās samazināt manuālā darba apjomu, atbildot uz klientu jautājumiem. Uzņēmums ieviesa automatizāciju, kur uz uzdotajiem jautājumiem atbildēja roboti.

Jau šie piemēri izceļ potenciālos ieguvumus pat tad, kad uzņēmums ievieš tikai daļēju automatizāciju un ne pilnīgu IA.

Kad un kur izmantot viedo automatizāciju loģistikā?

Ir sarežģīti saprast un paļauties uz to, kur viedā automatizācija būs vispiemērotākā. Tomēr tā kā aizvien vairāk uzņēmumu to sāks pielietot, kļūs vieglāk noteikt gadījumus, kuros to izmantot.

Pagaidām loģistikas jomas profesionāļi var sākt noteikt lielākos trūkumus un izaicinājumus, ar kuriem nākas saskarties sava uzņēmuma darbībā un piegādes ķēdēs. Kaut arī viedās automatizācijas ieviešana loģistikā nav viegls un lēts process, mums nepieciešams domāt ilgtermiņā un saprast, kā gūtie ieguvumi palīdzēs attīstīties un saglabāt konkurētspējīgu pozīciju tirgū.

Jebkurā gadījumā saglabājas arī daudz situāciju, kurās automatizācija nebūs piemērota un kur bez cilvēku radošuma un zināšanām neiztikt.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv