Nozares jaunumi

tirdzniecības tendences 2022. gadā

5 tirdzniecības tendences 2022. gadā

Globālā tirdzniecība un tas, kā tā var uzlabot labklājību un vairot investīcijas, ir bijusi galvenā tēma šī gada Pasaules ekonomikas foruma sanāksmē Davosā, Šveicē. Pasākuma oficiālā tēma bija “Vēsture pagrieziena punktā: valdības politika un biznesa stratēģijas”. Šī bija pirmā klātienes tikšanās kopš pandēmijas sākuma, un 2500 līderu diskusijas atkal un atkal atgriezās pie izaicinājumiem, ar kuriem saskaras globālās tirdzniecības un piegādes ķēdes.

Šeit ir DP World ieskats par piecām tendencēm, kas šobrīd veicina tirdzniecību:

1. Atveseļošanās pēc pandēmijas turpinās

Neskatoties uz COVID-19 pandēmiju, klimata pārmaiņām un Krievijas karu pret Ukrainu, vispārējai globalizācijai un starptautiskajai tirdzniecībai klājas labi, sacīja Starptautiskā tirdzniecības centra izpilddirektore Pamela Koka-Hamiltone.

"Saskaņā ar Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) datiem, tirdzniecība ir palielinājusies visos reģionos," sacīja Koka-Hamiltone. Saskaņā ar ANO Tirdzniecības un attīstības konferences datiem globālās tirdzniecības vērtība 2021. gadā pieauga līdz rekordaugstam līmenim – 28,5 triljoniem USD, un pieauguma temps attīstības valstīs bija lielāks nekā attīstītajās valstīs.

Koka-Hamiltone sacīja: “Ja globalizācija mirst, es nezinu, kas izraisa šo skaitli.”

Viņa sacīja: “Digitālā ekonomika mainīja fizisko preču lomu,” taču, lai gan tam bija pārveidojoša ietekme, tā nebija deglobalizācija, bet gan ekonomika, kas "mainījās, pielāgojās un attīstījās".

Koka-Hamiltone tālāk runāja par:

• Globalizācijas nozīmi, lai slēgtu digitālo kanjonu, lai attīstības valstīs panāktu strauju izaugsmi;

• Kāds spēks ir pārejai uz zaļo ekonomiku;

• Vajadzību pēc sistemātiskām pārmaiņām preču tirdzniecībā.

2. Galvenais ir sadarbība

Starptautiskā sadarbība tirdzniecības jomā ir svarīgāka nekā jebkad agrāk. Tādējādi uzmanība tika pievērsta tādu struktūru lomai kā PTO, kas nodarbojas ar tirdzniecības noteikumiem un palīdz eksportētājiem un importētājiem.

Organizācijas ģenerāldirektors Ngozi Okonjo-Iweala dalībniekiem sacīja, ka, lai gan PTO zināmā mērā ir jāpilnveidojas, tai ir arī svarīga loma sadarbības stiprināšanā un veicināšanā.

"Dažas no problēmām, kas mums tagad ir, neviena valsts viena pati nevar atrisināt," sacīja Okonjo-Iweala. “Jūs nevarat uzveikt pandēmiju viena pati. Jūs nevarat apturēt klimata pārmaiņas viena pati. Jūs pat nevarat atrisināt pārtikas problēmu kā viena pati valsts, jo mums ir daudz pārtikas importētāju valstis, kurām nav iespēju pašām audzēt pārtiku. Tātad mums kopā ir vajadzīga palīdzība. Šī iemesla dēļ mums ir jāstiprina tādas organizācijas kā PTO.

3. Nākotne ir digitāla

Acīmredzami, ir jāmodernizē infrastruktūra, kā arī jāpieņem un jālepojas ar to, ko var radīt digitālās tehnoloģijas.

"Mums ir jāizveido digitāli vadīta ekosistēma, kas nodrošina savienojamību un caurskatāmību starp valdības iestādēm, preču pārvadājumu aģentiem, transporta nodrošinātājiem, importētājiem un eksportētājiem," pirms foruma ikgadējās sanāksmes publikācijā rakstīja "DP World" priekšsēdētājs un izpilddirektors Sultāns Ahmeds Bin Sulaiems (Sultan Ahmed Bin Sulayem). Kā piemēru viņš norādīja uz "DP World", kas strādā visā Āfrikā "ar augsti kvalificētiem vietējiem programmatūras izstrādātājiem, lai radītu risinājumus, kas risina tieši Āfrikas problēmas." Pēc viņa teiktā, šī sadarbība ir nodrošinājusi tādus risinājumus kā starpbanku darbības programmas un kravas automašīnu rezervēšanas platformas.

4. Piegādes ķēžu traucējumu novēršana

IMF rīkotājdirektore Kristalīna Georgijeva (Kristalina Georgieva) delegātiem sacīja, ka piegāžu ķēžu pārrāvumi turpinās spēlēt lomu globālās perspektīvas veidošanā.

Viņa sacīja, ka, tā kā pasaule ir kļuvusi vairāk pakļauta dažādiem satricinājumiem, lielāka uzmanība būtu jāpievērš piegādes ķēdes prognozējamības un drošības uzlabošanai.

"Mums visiem ir jādomā par nākamajiem gadiem. Un vai šīs izmaiņas mūsu ekonomiskās efektivitātes konceptā, kas ietver piegādes drošību, var būt pastāvīgs faktors, kas paaugstina cenas,” sacīja Georgijeva. "Un, ja tā ir, tad mums visiem kopīgi jādomā, vai varam atļauties vēl vairāk sadrumstalot savu ekonomiku."

"Tam, kas notiek šajā šoku pakļautajā pasaulē, vajadzētu likt mums meklēt veidus, kā mēs vairāk sadarbojamies," viņa teica. "Ja mēs sadrumstalosim pasauli, mēs visi kļūsim nabagāki."

5. Kā tirdzniecība var atjaunot globālo ekonomiku

Daudzi runātāji pieskārās galvenajai nozīmei, kāda var būt tirdzniecībai, lai nodrošinātu investīcijas vietās, kur tās bija ļoti nepieciešamas, un labklājības izplatīšanā, dzīves līmeņa paaugstināšanā un nevienlīdzības mazināšanā.

"Tirdzniecību, tāpat kā jebkuru citu saimniecisko darbību, nedrīkst uzspiest vietējām kopienām," sacīja sultāns Ahmeds Bin Sulaiems. "Uzņēmumiem un valdībām ar viņiem ir jāsadarbojas, lai tiktu nodrošināts tas, ka tirdzniecības ekonomiskie ieguvumi arī viņus sasniedz godīgi un taisnīgi."

Piemēram, Kanādā DP World sadarbojas ar pamatiedzīvotāju grupām, lai pārliecinātos, ka prinča Rūperta ostas sniegtie ekonomiskie ieguvumi atbalsta arī vietējo sabiedrību. Tas ietver darba vietu radīšanu, būvniecības līgumu piešķiršanu vietējā līmenī un kopienas aktivitāšu sponsorēšanu.

"Globālās tirdzniecības sistēmas uzlabošana būs katalizators, lai pārveidotu ekonomiku, attīstītu kopienu potenciālu jaunattīstības tirgos, samazinātu nabadzību un uzlabotu dzīves līmeni kopumā," sacīja sultāns Ahmeds Bin Sulayem. "Loģistikas nozarei ir jāapņemas darīt visu iespējamo, lai izveidotu gudrāku, godīgāku un ilgtspējīgāku tirdzniecības nākotni."

Avots: https://www.dpworld.com/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv