Nozares jaunumi

Prezentēts pasaulē pirmais autonomais, elektriskais konteineru kuģis

Prezentēts pasaulē pirmais autonomais, elektriskais konteineru kuģis

Pasaulē arvien straujāk attīstās elektriskie transportlīdzekļi, kas ir ne tikai klusāks un videi draudzīgāks transporta veids, neradot CO2 izmešus, bet arī jaudīgāks un ilgtermiņā – izdevīgāks. Garām braucoša Tesla vairs nav retums, tāpat arī sabiedriskais transports un kravas transportlīdzekļi kļūst “zaļāki. Šī nozare viennozīmīgi turpina attīstību – mēslojuma ražotājs “Yara” prezentējis pirmo elektrisko konteineru kuģi, kas ir spējīgs pārvietoties saviem spēkiem – bez apkalpes iesaistes.

Šobrīd plānots, ka konteineru kuģis pārvietosies Norvēģijas dienvidu piekrastē. Jaunais kuģis “Yara Birkeland” ir 80 metrus garš un tas tiks izmantots, lai aizvietotu kravas mašīnu braucienus no “Yara” rūpnīcas (Porsgrunn) uz 14 kilometrus tālo Breivikas ostu. Šādā veidā kaitīgo izmešu daudzums tiktu samazināts par 1000 tonnām, kas konkrētajā maršrutā ir līdzvērtīgs apjoms 40 tūkstošiem braucienu ar kravas auto.

Yara izpilddirektors Sveins Tore Holseters sacīja, ka šis ir lielisks zaļās pārejas piemērs praksē. “Ceram, ka šis kuģis būs jauns videi draudzīgāku konteinerkuģu sākums. Pasaulē ir daudz līdzīgu maršrutu, kas ir pārslogoti un kur noteikti noderētu šādi tehnoloģiju risinājumi,” stāsta Yara izpilddirektors.

Tagad kuģim tiks veikts divu gadu tehnoloģiju testēšanas periods, pēc kura tas saņemt autonoma, pilnībā elektriska konteinerkuģa sertifikātu. Paredzams, ka kuģis darbību uzsāks jau nākamgad.

Uz kuģa ir vieta 120 konteineriem (20 pēdu konteineriem). Tas aprīkots ar 7MWh baterijām, kas izvietotas 8 bateriju telpās. “Yara Birkeland” ir aprīkots ar virkni sensoriem, lai ūdenī tas spētu atšķirt šķēršļus un spētu izvairīties no sadursmes.

Avots: https://www.ship-technology.com/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv