Nozares jaunumi

Uzsāk pirmo 'Nikola' elektrisko kravas auto piegādes

Uzsāk pirmo 'Nikola' elektrisko kravas auto piegādes

Pagājušajā nedēļā Vācijas pilsētā Ulmā tika atklāta "Nikola Iveco Europe" – "Nikola Motors" un "Iveco" kopuzņēmuma – elektrisko kravas automobiļu ražotne, un tās pirmie modeļi būs gatavi jau šā gada beigās. Oficiālu debiju piedzīvoja arī pirmais "Nikola Tre" kravas auto, ko darbina uzņēmuma izgatavotajās baterijās uzglabātā elektrība.

Abi ražotāji jau ir parakstījuši līgumu ar Hamburgas ostas pārvaldi par 25 "Nikola Tre" piegādi 2022. gada sākumā. Plānota arī cieša sadarbība un elektrisko kravas automobiļu testēšana ostas transporta un loģistikas ietvaros, izmantojot efektīvas uzlādes metodes.

Vēlākā posmā vienošanās paredz pilnībā integrēt elektriskās kravas automašīnas ostas darbībā, ierīkot infrastruktūru un nodrošināt apkopes.

Šogad plānots izgatavot vēl 25 līdzīgas kravas automašīnas, kuras paredzētas klientiem ASV.

Elektriskā "Nikola Tre" pamatā ir itāļu ražotāja "Iveco" populārā "S-Way" kravas modeļu platforma. Atkarībā no versijas automobilis ar pilnu uzlādi var nobraukt līdz 560 km. "Nikola Tre" ir paredzēts pilsētu un reģionālo uzņēmumu vajadzībām: no ostu administrācijas līdz komunālajiem pakalpojumiem.

"Transporta parku oglekļa dioksīda izmešu samazināšana ir saņēmusi jaunu impulsu. Lai gan šodien, runājot par CO2 emisiju, mēs pārsvarā diskutējam par jau eksistējošā kravas transporta gazifikāciju, "Nikola" kravas automobiļi nav mazāk nozīmīgi, jo tie demonstrē alternatīvās tehnoloģijas un rāda, kādi kravas automobiļi nākotnē brauks pa Baltijas valstu ceļiem.

Protams, būs vajadzīgs laiks, lai pilnveidotu tehnoloģijas līdz to maksimālai efektivitāti, taču fakts, ka mēs jau tagad varam redzēt reālus augstas veiktspējas elektromobiļus, darbojamies specializētu uzņēmumu autoparkos, vairo visu nozares dalībnieku optimismu," saka Ernests Jakubonis, "Iveco" zīmola vadītājs Baltijā.

Gatavošanās ražošanai pabeigta rekordātrā tempā

Saskaņā ar Eiropas Autoražotāju asociācijas (ACEA) datiem 96,5 procenti no pērn Eiropas Savienībā (ES) reģistrētajiem jaunajiem kravas automobiļiem bija aprīkoti ar dīzeļdzinēju, un šis apjoms eiropiešiem rada aizvien lielākas bažas. Tā iespaidā arvien vairāk Eiropas pilsētu meklē veidus, kā atteikties no piesārņojoša transporta, un aktīvi pievēršas jauninājumiem.

"Hamburga turpina virzīties uz mērķi kļūt par klimatam saudzīgāku pilsētu, kā arī ievēro ES ilgtermiņa stratēģijas vadlīnijas. Mēs uzskatām, ka kravas automašīnas, ko pašlaik izstrādā Ulmā, lieliski atbilst mūsu prasībām," ražotnes atklāšanas pasākumā, vērtējot pušu sadarbību, teica Hamburgas ostas ģenerāldirektors Jenss Meiers.

Viņu atbalsta arī Hamburgas ekonomikas un inovāciju senators Mihaels Vesthagemans. Viņš uzsvēra, ka Vācijas otras lielākās pilsētas mērķis ir būt klimatam saudzīgai un ka vienošanās ar "Nikola Iveco Europe" ir pirmais, bet izšķirošais solis novatoriskajā ostas projektā.

"Vācijas lielākā osta ir lieliska vieta, kur demonstrēt "Nikola Tre" veiktspēju un konkurētspēju. Ceram pirmos rezultātus ieraudzīt jau sākotnējā fāzē un saprast, kā vislabāk varam palīdzēt Hamburgas ostas pārvaldei sasniegt tās enerģijas patēriņa un emisiju mazināšanas mērķus," pauda Gerits Markss, "Iveco" īpašnieka "CNH Industrial" komerciālo un specializēto transportlīdzekļu prezidents.

Pēc Gerita teiktā, sagatavošanās ražošanai pēc "Iveco" un "Nikola Motors" partnerības oficiālās izziņošanas 2019. gadā pabeigta rekordīsā laikā, neskatoties uz visu veidu nozares izaicinājumiem un pandēmijas radītajām problēmām. Ulmas rūpnīcu izmantos tikai elektrisko transportlīdzekļu ražošanai, un detaļas nodrošinās vairāk nekā 160 piegādātāju no visas pasaules.

""Iveco" kompetence un pieredze ļāva mums izveidot platformu, kas nodrošina vislabāko pielietojumu Nikola tehnoloģijām. Tagad strādājam pie tā, lai nostiprinātu projekta panākumus un vienlaikus uzņemtos līdera lomu videi saudzīgu tālsatiksmes un vietējās satiksmes smago kravas auto attīstībā," sacīja Markss.

Pašreizējā ražošanas līnijas jauda ir aptuveni 1000 kravas automobiļu gadā, strādājot vienā maiņā, bet nākotnē plānots apjomu palielināt līdz 3000 vienībām.

Elektriskā piedziņa – arī ar ūdeņraža degvielas šūnu sistēmu

2023. gadā rūpnīca uzsāks "Tre" modeļa degvielas šūnu jeb ūdeņraža (FCEV) versijas izgatavošanu: ar pilnu uzpildi tā veiks aptuveni 800 kilometru distanci. Ūdeņraža kravas automobiļa modeli "Nikola Two", kas attīstīs vairāk nekā 1000 ZS jaudu un ar pilnām tvertnēm un kravu spēs nobraukt vairāk nekā 1400 km, plānots ražot, sākot no 2024. gada, taču šī versija būs pieejama tikai Ziemeļamerikas tirgum.

Pašreizējā FCEV tehnoloģija tiek uzskatīta par labāku risinājumu tālsatiksmes pārvadājumiem: ar to aprīkotas kravas automašīnas ar pilnu degvielas uzpildi veiks lielākus attālumus nekā bateriju transportlīdzekļi. No ražošanas līnijas ir nobraucis arī ar ūdeņradi darbināmā "Nikola Tre" prototips.

Viena no lielākajām FCEV priekšrocībām ir iespēja izmantot "zaļo" ūdeņradi, kas ražots no atjaunīgajiem avotiem, piemēram, Saules vai vēja enerģijas, kā arī iespēja transportēt tīru enerģiju uz reģioniem, kur tās ražošana ir sarežģīta vai ārkārtīgi dārga.

ES mērķis ir līdz 2030. gadam samazināt CO2 emisijas par 55% salīdzinājumā ar 1990. gadu. Līdz nospraustajam termiņam ir atlikuši tikai astoņi gadi, un paredzams, ka pēc tā ar dīzeļdegvielu darbināmu smago transportlīdzekļu piegāde būs minimāla, un lielāko tirgus daļu aizņems kravas automobiļi, kuru darbību nodrošinās gāze, ūdeņradis vai elektrība.

Avots: https://www.delfi.lv/ ; https://nikolamotor.com/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv