Nozares jaunumi

Vai Latvija ies Portugāles ceļu, ieviešot soda naudas par šoferu iesaisti kravas iekraušanā un izkraušanā?

Vai Latvija ies Portugāles ceļu, ieviešot soda naudas par šoferu iesaisti kravas iekraušanā un izkraušanā?

Šī gada septembrī Portugālē stājās spēkā likums pret kravas transportlīdzekļu šoferu iesaistīšanu kravas iekraušanas un izkraušanas operācijās. Tas skar ne tikai portugāļu kravas mašīnu vadītājus, bet arī tos, kuri veic starptautiskos kravu pārvadājumus uz un no Portugāles, tajā skaitā arī SIA Vervo grupas uzņēmums SIA Vervo Auto. Turpmāk Portugālē tiks piemēroti naudas sodi, ja kravas transportlīdzekļu vadītāji tiks iesaistīti kravas iekraušanas un izkraušanas procesos.

Sākot no septembra par kravas iekraušanu un izkraušanu atbildīgs ir kravas nosūtītājs vai saņēmējs, kurš, attiecīgi šim procesam, noalgo apmācītu personālu – tā ziņo spāņu portāls “Diario di Transporte”. Attiecībā uz kraušanu un kravas nostiprināšanu, autovadītājs drīkst iejaukties un sniegt padomus, ja redz, ka šīs darbības tiek veiktas nepareizi.

Kravas iekraušana un izkraušana šoferim būs ļauta tikai dažās situācijās, kad kravu pārvadājumi ir no durvīm līdz durvīm, kā arī transportējot bīstamas kravas (ADR), ja vadītājs ir apmācīts un nodrošināts ar atbilstošu aprīkojumu.

Par jauno noteikumu neievērošanu tiks piemērots naudas sods 15 000 eiro apmērā, ziņo pārvadātāju organizācija “Fenadismer”.

Spānijas transporta asociācijas aicina veikt līdzīgas izmaiņas.

Spānijas transporta asociācijas jau gadiem cenšas panākt līdzīgu aizliegumu savā valstī un likumdošanas līmenī vēlas sekot Portugāles piemēram.

Saskaņā ar portālā “Diario di Transporte” minētajiem datiem, 70% kravas automašīnu vadītāji ir iesaistīti Spānijā pārvadāto preču iekraušanā un izkraušanā. Šīs aktivitātes nav saistītas ar profesijas tiešajiem darba pienākumiem, un tā ir ļaunprātīga darbaspēka izmantošana, patērējot šoferu enerģiju, kas vēlāk var ietekmēt vadītāja nogurumu un izraisīt ceļu satiksmes negadījumus un kravas piegādes kavēšanos.

Starptautiskās autotransporta asociācijas ASTIC izpilddirektors Ramons Valdīvija atzīmē, ka Spānijā trūkst 15 000 profesionālu autovadītāju, tāpēc šī profesija jācenšas padarīt pēc iespējas pievilcīgāka jaunajiem darba kandidātiem.

Ko domā Vervo?

SIA Vervo Auto pārstāvis Aleksandrs Poļivoda jauno likumu atzīst par vērtīgu un pat vajadzīgu, jo kravas autovadītāja darbs ir ļoti atbildīgs ne tikai pie kravas nostiprināšanas, bet arī uz ceļa. Viņš aicina iztēloties šoferu ikdienu: “Iedomājieties, viņš (šoferis) visu dienu vai nakti brauc, un tad viņam vēl liek izkraut fūri,” A. Poļivoda turpina, “Ir arī dzirdēts, ka šoferiem liek ne tikai iekraut paletes, bet vēl sakārtot 3 dažādus produktus, katru uz savas paletes. Vai tas tiešām ir šofera pienākums?” Šajā situācijā arī atbildība par kravu ir uz šofera pleciem – gadījumā, ja autovadītājs netīšām nomet paleti, tad viņš, kā vainīgais, tiek sodīts par sasistu kravu.

A. Poļivoda cer, ka šis likums tiks ieviests visā Eiropā, kā nozīmīgākos ieguvumus uzskaitot: striktu atbildību sadalījumu starp nosūtītāju un transportlīdzekļa vadītāju, kā arī šoferu fokusēšanos uz tiešajiem darba pienākumiem – drošiem kravu pārvadājumiem, nepatērējot spēkus liekām darbībām.

Savukārt, LAFF ģenerālsekretārs un SIA Vervo direktors Māris Dreimanis izceļ vēl vienu ieguvumu – Portugāle ir pirmā valsts, kas risina šī brīža aktuālo problēmu – šoferu trūkumu, kas, diemžēl, ir skāris ne Portugāli, bet arī Lielbritāniju un visu Eiropu. Jaunākās paaudzes topošie šoferi noteikti priecātos par šādu likumu, tāpēc šī būtu iespēja uzlabot kravas transportlīdzekļa vadītāja profesijas standartus.

Avots: https://trans.info/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv