Nozares jaunumi

Kā 5G var uzlabot transporta un loģistikas nozari?

Kā 5G var uzlabot transporta un loģistikas nozari?

Apzīmējums 5G nāk no angļu valodas “5th generation”, kas burtiskā tulkojumā nozīmē piektās paaudzes mobilo tehnoloģiju kopums. Līdz ar 5G attīstību, tuvā nākotnē gaidāmi arvien jauni tehniskie risinājumi vēl ātrākai datu pārraidei un analīzei, efektīvāka saziņa starp dažādām ierīcēm, nodrošinot vēl kvalitatīvāku darbu dažādās nozarēs, tajā skaitā arī transporta un loģistikas nozarē.

Transporta un loģistikas nozarē 5G ieviesīs būtiskas inovācijas, sākot ar nākamās paaudzes autoparka pārvaldību, transportlīdzekļu efektīvāku izsekošanu un beidzot ar augstākās kvalitātes kravu piegādēm.

Autoparka vadība

Tradicionālie autoparka vadības rīki var kontrolēt kravu pārvadājumu piegādes laikus un maršrutus, katram transportlīdzeklim pievienojot fizisku izsekošanas ierīci. Šīs ierīces izveido savienojumu ar lietojumprogrammu, kas ļauj menedžeriem piekļūt transportlīdzekļa datiem un ļauj sazināties ar autovadītāju.

Izmantojot 5G risinājumus, var daudz efektīvāk kontrolēt kravu pārvadājumu, sākot ar tiešsaistes saziņu ar transportlīdzekļa vadītāju un beidzot ar dinamisku maršruta maiņu, pamatojoties uz reāllaika datiem, piemēram, laikapstākļiem, sastrēgumiem u.c.

5G tehniskais risinājums, izmantojot viedos sensorus, transporta un loģistikas uzņēmumiem ļaus reāllaikā izmantot sniegtās priekšrocības, analizējot vadītāja uzvedību, maršruta efektivitāti, degvielas patēriņu un kravas automašīnas tehnisko stāvokli neatkarīgi no tā, kurā vietā atrodas menedžeris.

Kā vēl vienu 5G priekšrocību var minēt efektīvāku kravas transportlīdzekļu pārvietošanos pa šoseju, izmantojot sakaru tīklu starp visiem kravas transportlīdzekļiem un autonomu tehnoloģiju, saglabājot fiksētu intervālu starp tiem. Kravas automašīnas varētu veidot koordinētas, identiski izvietotas kolonnas, kas var braukt tuvu viena otrai lielos attālumos, tādējādi samazinot degvielas patēriņu un samazinot izmaksas. Eiropas Automobiļu asociācija paredz, ka ar šāda veida automašīnu pārvietošanos transportlīdzekļu CO2 emisijas varētu samazināt līdz pat 10%.

Kravu izsekošana

2019. gadā T-Mobile lēsa, ka 77% uzņēmumu piegādes ķēdes nebija caurskatāmas. Informāciju par izmaiņām piegādē saņēma tikai dažos kontrolpunktos, kas varēja izraisīt neparedzētu kavēšanos, kas var kaitēt klientu apmierinātībai un budžetam. Pievienojot izsekošanas ierīci sūtījumiem, paletēm vai atsevišķām kravām, var iegūt precīzus datus par atrašanās vietu un temperatūru.

Konteineru pārvadājumiem no ārzemēm kravu izsekošanu var veikt pat jūras ostā. Vairākās pasaules ostās, tostarp Sietlā, tagad tiek izmantoti privātie 5G tīkli, kas kuģim ļauj pilnībā autonomi pārvietoties kravas ostas robežās.

Pateicoties 5G tīklam, jebkuras nepilnības piegādes ķēdē var viegli identificēt un operatīvi novērst – piemēram, ja kravas iekraušana tiek aizkavēta, ar 5G palīdzību var brīdināt nākamo loģistikas posmu, piemēram konsolidācijas noliktavu, kas automātiski pielāgos savus grafikus un prioritātes, lai neiestātos dīkstāve.

Vietējie kravu pārvadājumi ar 5G

Kravu piegādes ir ne tikai starptautiskas, līdz ar to tiek rasti risinājumi arī vietējiem kravu pārvadājumiem. Vietējās piegādes varētu koordinēt, izmantojot 5G dronus. Jau tagad Āfrikas valstī, Ganā, veic Covid-19 vakcīnu piegādes izmantojot dronus, tādējādi samazinot transportēšanas laiku un nodrošinot piegādes ar mazāku kravas apjomu, kas ir priekšrocība, ņemot vērā vakcīnu lietošanas termiņus.

Labāka klientu apkalpošana

Mākslīgā intelekta un 5G izmantošana, lai apkopotu un analizētu ražošanas, loģistikas un pārdošanas datus, ļaus ieviest automatizācijas līmeni visos mākoņa bāzes piegādes tīkla posmos. Paredzama plānošana varētu samazināt sagatavošanās laiku, ļaujot gatavajām precēm pāriet uz nākamo piegādes ķēdes posmu pat pirms pasūtījuma veikšanas. Pārveidotā piegādes ķēde, izmantojot 5G, varētu palielināt drošību, kvalitātes kontroli un pēcpārdošanas servisu.

5G inovācija ir dzinulis uzņēmumiem arvien vairāk meklēt piemērotākos risinājumus efektīvākam darbam. Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo seko līdzi jaunākajām inovācijām, jo tikai ejot līdzi tehnoloģijām un laikam iespējams uzlabot darba kvalitāti un sniegt augstāko klientu apkalpošanas servisu saviem klientiem. Mēs esam par ilgtspējīgu nākotni un drošiem risinājumiem! Piesaki savu kravu pārvadājumu jau tagad un pārliecinies pats!

Aizpildi pieteikuma formu, raksti e-pastu uz info@vervo.lv vai zvani pa tālr.nr. +371 67674570

Seko Vervo arī FacebookInstragram un Telegram – un uzzini pirmais!

Avots: https://www.forbes.com

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv