Nozares jaunumi

Rīgas ostā pieaug autotransporta kravu plūsmas intensitāte

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, Rīgas ostā par 12 % palielinājusies ar autotransportu transportēto kravu plūsma, informē Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

Ja 2019. gada 1. ceturksnī ostā apkalpotas 119 295 kravas automašīnas, tad 2020. gada 1. ceturksnī apkalpoto kravas automašīnu skaits pieaudzis par 15,7 tūkstošiem, sasniedzot 134 985 automašīnu vienības.

Pēdējos gados ar sauszemes autotransportu uz un no Rīgas ostas pārvadāts vairāk nekā 13 miljonu tonnu kravu gadā jeb 40% no visām ostā pārkrautajām kravām. Turklāt pirmā ceturkšņa rādītāji liecina, ka, ja situācija krasi nemainīsies, pērnā gada autokravu aprites rādītāji šogad varētu arī tikt pārsniegti.

Pērn caur ostas caurlaižu kontroles posteņiem izbrauca vairāk nekā 500 000 kravas automašīnu vienību, vienlaikus lielākā daļa (~77%) no visām autotransporta kravām apstrādātas termināļos, kas izvietoti Daugavas labajā krastā, tai skaitā, Rīnūžos.

Tieši ostas caurlaižu kontroles punktā Rīnūžos ik gadu tiek apkalpots 35% no visas autotransporta plūsmas, turklāt 2020. gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, autotransporta plūsma tur pieaugusi par vairāk nekā 15%.

Rīnūžos strādā vairāki ostas termināļi un noliktavu uzņēmumi, tai skaitā SIA "Rīgas universālais termināls" (RUT), kurš, sadarbojoties ar savu lielāko beramkravu piegādātāju, Rīgas brīvostas pārvaldi, Latvijas Autotransporta direkciju un VID Muitas pārvaldi, ir uzsācis pilotprojektu, kas paredz digitalizēt dokumentu apriti autokravu pārvadāšanai uz ostas termināļiem un automatizēt autotransporta apkalpošanu ostas teritorijā.

"Mēs rēķinām, ka pēc pilotprojekta ieviešanas automatizētā režīmā varēsim apkalpot ap 30 tūkstošiem kravas automašīnu gadā. Pēc tam sistēmai varēs pieslēgt arī citus klientus. Ja kopumā ap 90% no mūsu terminālī apstrādātajām kravām tiek saņemtas ar autotransportu, tad ieguvums, digitalizējot un automatizējot kravas autotransporta apkalpošanas sistēmu, būs gana nozīmīgs," komentē SIA "Rīgas Universālais Termināls" valdes loceklis un izpilddirektors Jānis Kasalis.

Autotransports Rīgas ostā galvenokārt tiek izmantots Latvijas eksporta un importa kravu nogādāšanai. Līdz ar to lielākā daļa kokmateriālu kravu (šķelda, granulas, apaļkoki u.c.), kā arī labības produktu kravu, akmens šķembu, kūdras u.c. kravu ostā tiek saņemti ar autotransportu. Tāpat autotransports ir neaizstājams konteinerkravu piegādes ķēdēs – līdz pat 85% no visām konteinerkravām tiek apkalpotas tieši ar autotransportu.

2020. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2019. gada 1. ceturksni, pa dzelzceļu pārvadāto kravu apjoms ir samazinājies par 48,7 %, bet kravu apgrozījums Latvijas ostās – par 29,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Avots: https://www.db.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv