Kravu pārvadājumi un Brexit

Izmaiņas kravu pārvadājumos uz un no Lielbritānijas

Izmaiņas kravu pārvadājumos uz un no Lielbritānijas

Jau pagājušā gada sākumā Lielbritānija ziņoja par to, ka no 2022. gada 1. janvāra visām precēm, kas tiek pārvietotas starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju, tiek piemērota pilna muitas kontrole. Šis datums ir pienācis un ostās, no kurām prāmji dodas uz Lielbritāniju, ir vērojams rindu pieaugums, kā arī ir autotransports, kas griežas apkārt un dodas prom – nezināšanas dēļ.

Kā atgādinājumu esam sagatavojuši īsu ieskatu darbībās, kas jāveic gan preču nosūtītājiem, gan saņēmējam, gan pārvadātājam, lai kravu pārvadājumi uz un no Lielbritānijas noritētu bez aizķeršanās.

1. Visiem transportlīdzekļiem (kravu pārvadātājiem, tai skaitā arī pašnodarbinātām personām) ir jābūt reģistrētiem GVMS sistēmā (Goods Vehicle Movement Service). GVMS sistēma ir izstrādāta kā online rīks, kas nodrošina ātru un efektīvu preču kustību. To jau izmanto Lielbritānijas ostas. Ostu sarakstu var aplūkot šeit

2. Lai reģistrētos GVMS sistēmā, vispirms nepieciešams iegūt EORI numuru. Ja krava tiek eksportēta uz Lielbritāniju, tad nepieciešams numurs, kur priekšā ir burti “GB”, savukārt importam nepieciešams EORI numurs ar burtiem “LV”. EORI numura iegūšana var aizņemt aptuveni 5 darba dienas.

3. Ja osta, no kuras preces tiek importētas/eksportētas, izmanto GVMS sistēmu, tad kravas pārvadātājam jau iepriekš sistēmā ir jāizveido preču aprites atsauces numurs (GMR). Bez GMR numura kravas transportlīdzekļiem nebūs atļauts reģistrēties robežas šķērsošanai!

4. Pirms reģistrācijas ostā – GVMS sistēmā – GMR numuram pēc izvēles jāpievieno:

- Kustības atsauces numurs (MRN) - unikāls muitas identifikācijas numurs, kas tiek izveidots katru reizi, kas tiek iesniegta deklarācija par preču importu vai eksportu

- ERN numurs jeb Entry Reference Number, ko sagatavo saņēmējs. Lai novērstu dīkstāvi ostā un nodrošinātu ātrus kravu pārvadājumus, saņēmējs šo numuru var sagatavot jau laicīgi – kad krava tiek uzkrauta Latvijā.

5. Kravas transportlīdzekļa vadītājs var pārbaudīt, vai kravai jāveic inspekcija, izmantojot gov.uk pakalpojumu: pārbaudīt šeit. Ja gadījumā transporta vadītājs nevar piekļūt šai funkcijai, viņam jāsazinās ar savu pārvadātāju vai trešo pusi, lai pārbaudītu GMR statusu.

6. Nepieciešams arī REX numurs (Reģistrēto eksportētāju sistēma jeb the Registered Exporter system), ko iegūst pats eksportētājs, apliecinot preču izcelsmi un nodrošinot ievedmuitas nodokļu atvieglojumus. Lai to iegūtu, nepieciešams sūtīt pieteikumu. Vairāk informācijas šeit.

Papildu informācija par kravu pārvadājumiem uz un no Lielbritānijas pieejama šeit.

 

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv