Kravu pārvadājumi un Brexit

Kas jāievēro, šķērsojot Nīderlandes un Apvienotās Karalistes robežu

Kas jāievēro, šķērsojot Nīderlandes un Apvienotās Karalistes robežu

SIA Vervo no Latvijas Ārlietu ministrijas saņēma skaidrojošu materiālu par robežas šķērsošanu ar Apvienoto Karalisti pēc Brexit iestāšanās, tas ir, sākot ar 2021.gada 1.janvāri. Šoreiz iesaistītas ir Nīderlandes ostas un to digitālā sistēma Portbase (https://www.portbase.com/en/). Tāpat kā Francijas Smart Border, arī šis risinājums ātrākai satiksmes plūsmai ir balstīts uz elektroniskām, iepriekš paredzamām, aizpildītām un iesniegtām muitas formalitātēm.

Process sākas ar muitas deklarāciju aizpildīšanu kā jebkuram kravu pārvadājumam, kas saistīts ar trešajām valstīm. Pēc tam šie dokumenti elektroniski jāiesniedz ostu termināļos, izmantojot Nīderlandes vienoto un pārskatāmo ostu sistēmu Portbase. Visi šie nosacījumi ir obligāti, jo tikai pēc tam, kad ir aizpildīti un iesniegti dokumenti digitālā formā, ir atļauts iebraukt un izbraukt no termināla. Pretējā gadījumā Jums, diemžēl, nebūs piekļuves termināliem.

Šeit, pārskatāmā veidā ir 5 galvenie soļi, kas jāievēro, importējot vai eksportējot preces uz, no vai caur Apvienoto Karalisti, izmantojot Nīderlandes ostas.

1. EORI numura iegūšana. Tas ir starptautisks unikāls identifikācijas numurs muitas vajadzībām. Lai to iegūtu, ir jāsazinās ar savas valsts muitu, jo pieteikšanās dažādās valstīs var atšķirties. Latvijā to var izdarīt, izmantojot elektronisko muitas datu apstrādes sistēmu (EMDAS) vid.gov.lv mājaslapā. (https://www.vid.gov.lv/lv/elektroniska-muitas-datu-apstrades-sistema-emdas).
2. Jums ir jāizlemj, kurš rūpēsies par importa un eksporta deklarācijām. To iespējams kārtot pašam vai, izmantojot ekspeditoru vai muitas aģentu. Ja deklarācijas vēlaties kārtot pats, jums būs nepieciešama speciāla programma un licences.
3. Obligāta muitas dokumentu iepriekšēja iesniegšana, izmantojot Portbase. To var izdarīt importētājs/eksportētājs, muitas pārstāvis, ekspeditors vai transporta uzņēmums. Svarīgi – bez iepriekšējas iesniegšanas elektroniskā formā pārvadātājiem piekļuve terminālim netiks piešķirta.
4. Abonējot Portbase pakalpojumus, iespējams digitāli paziņot par kravu termināliem un pat izsekot kravu reāllaikā.
5. Visbeidzot, pārbaudīt, pārbaudīt un vēlreiz pārbaudīt. Muitas dokumentiem ir jābūt iesniegtiem un par to ir jābūt paziņotam termināliem.

Iebraukt un izbraukt varēs tikai kravas, par kurām ir iepriekš paziņots. Ja tas nebūs izdarīts, krava apstāsies un tiks novirzīta uz pagaidu autostāvvietu, kur attiecīgi varēs sazināties ar savu klientu vai kravas organizatoru, lai sakārtotu nepieciešamās formalitātes. Tāpēc, obligāti pārliecinieties par to pirms braukšanas, izmantojot Portbase.

Ievērojot visus šos nosacījumus, jūs samazināsiet savu un visu iesaistīto pušu stresu! Un laiku! Papildus šai informācijai, SIA Vervo iesaka konsultēties un interesēties par pēc-Brexit robežu šķērsošanas procesiem arī savā brīvajā laikā, lai Jūs un Jūsu kravu nesagaidītu pārsteigumi robežpunktos.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv