Vervo jaunumi

Atkritumu pārvadājumi – kādi jauni noteikumi stājušies spēkā Somijā?

Atkritumu pārvadājumi – kādi jauni noteikumi stājušies spēkā Somijā?

Katru dienu mēs patērējam visdažādākā veida produktus, sākot ar ēdieniem un dzērieniem, līdz pat apģērbam, automašīnām un citām precēm, bez kurām mūsu ikdienu būtu pat grūti iedomāties. Taču ne vienmēr aizdomājamies par to, kur šie produkti nonāk pēc tam, kad to iepakojumus, pārpalikumus un citas to sastāvdaļas izmetam miskastē.

Atkritumi un to apsaimniekošana ir nozīmīgs izaicinājums mūsdienu sabiedrībai, tāpēc pareiza to pārvaldība un transportēšana ir neatņemama daļa no ilgtspējīgas attīstības. Atkritumu pārvadājumu sistēmas un atbilstošas stratēģijas, kas nodrošina drošu un efektīvu atkritumu transportēšanu, ļauj samazināt vides piesārņojumu un optimizēt dažādu resursu izmantošanu, veicinot produktu atkārtotu izmantošanu, atkritumu pārstrādi un ilgtspējīgu resursu apriti.

Somijā no maija spēkā ir stājušies jauni noteikumi par atkritumu pārvadājumiem.

Atkritumu pārvadāšanas atļaujas pieteikšana

Lai iegūtu atļauju atkritumu pārvadājumiem, atbilstošajai valsts iestādei, kas Somijā ir Somijas Vides institūts, ir jāiesniedz paziņojums par atkritumu pārvadājumu. Atkritumu izvedējam ir jānoskaidro, vai ir nepieciešamas atkritumu pārvadātāju izsniegtas atļaujas, tas ir "zaļo atkritumu sūtījums", vai arī atkritumu pārvadāšana ir aizliegta.

Pirms atkritumu pārvadājuma veikšanas, pēc tam, kad paziņojums ir iesniegts, Somijas Vides institūta atbilstošajai iestādei, saņēmējvalstij un visām tranzītvalstīm tas ir jāapstiprina, lai atļautu atkritumu transportēšanu. Parasti atkritumu pārvadāšanas atļauja ir derīga ne ilgāk kā vienu gadu.

Kam ir nepieciešama atkritumu pārvadāšanas atļauja?

Nepieciešamību pēc atļaujas un to, kādi pārvadāšanas nosacījumi būs jāievēro, nosaka dažādi faktori, piemēram, atkritumu klasifikācija, pārstrāde, galamērķa valsts un iespējamie eksporta un importa ierobežojumi. Lai atkritumu pārvadājumu būtu iespējams veikt plānotajā laikā, atkritumu pārvadājuma deklarācijas aizpildīšana ir jāsāk laicīgi. Ja nepieciešams, ir iespējams sazināties ar Somijas Vides institūtu, lai iegūtu informāciju par deklarācijas iesniegšanas prasībām. Lai veiktu saziņu ar institūtu, nepieciešams nodrošināt šādu informāciju: 

•    apraksts par atkritumiem;

•    atkritumu pārstrādātājs, kurš veic kravu pārvadājumu;

•    galamērķa valsts un iestāde,

•    īss atkritumu pārstrādes metodes apraksts. 

Šī informācija būs noderīga, piemēram, lai novērtētu, vai nepieciešams iesniegt vairāk nekā vienu paziņojumu.

Viens vai vairāki paziņojumi?

Kā jau tikko minējām, pastāv iespēja, ka viena paziņojuma vietā būs nepieciešami vairāki. Tas var notikt šādos gadījumos: 

•    krava sastāv no dažādu kategoriju atkritumiem,

•    atkritumi tiek pārvadāti pa dažādiem maršrutiem,

•    atkritumi tiek izvesti no vairākiem izcelsmes punktiem vai nogādāti vairākiem saņēmējiem.

Ja atkritumi, kuriem nepieciešama atkritumu pārvadājuma atļauja, tiek sūtīti bez tās, atkritumu sūtījums var tikt klasificēts kā nelikumīgs. Par nelikumīgu atkritumu nosūtīšanu operatoram var tikt piemērots sods saskaņā ar Atkritumu likumu vai Kriminālkodeksu.

Kas ir atbildīgs par atļaujas pieprasīšanu?

Atkritumu eksportētājs jeb paziņotājs, atkritumu sūtījuma paziņojumu iesniedz atbilstošajai valsts iestādei, kas, kā jau iepriekš minējām, Somijā ir Somijas Vides institūts. Nereti paziņotājs ir arī sākotnējais atkritumu radītājs un eksportētājs, taču tas var būt arī pilnvarots atbilstošo atkritumu savācējs vai oficiāls starpnieks, kuram atkritumu īpašnieks izsniedzis pilnvaru, lai izpildītu paziņojuma iesniegšanas procesu. Noteikumi par paziņotāja darbību ir noteikti ES regulas par atkritumu sūtījumiem 2. panta 15. punktā.

Noderīga informācija pirms paziņojuma iesniegšanas

•    Starptautiskiem atkritumu pārvadājumiem ir jāsniedz finanšu garantija, kas nepieciešamības gadījumā sedz izmaksas par atkritumu atgriešanu izcelsmes valstī, uzglabāšanu un alternatīvo atkritumu apstrādi.

•    Atļauja starptautiskajiem atkritumu pārvadājumiem parasti ir derīga ne ilgāk kā vienu gadu.

•    Ja apstiprinātajā atkritumu pārvadājuma atļaujā ir nepieciešams veikt izmaiņas, par tām vienmēr ir jāpaziņo atbilstošajām iestādēm un, ja nepieciešams, jāiesniedz jauns paziņojums atkritumu pārvadājuma atļaujas saņemšanai.

•    Attiecīgās valstu iestādes, kas iesaistītas pārvadājumā, maksu par atļaujas apstrādi aprēķinās saskaņā ar saviem cenrāžiem.

•    Ja atkritumu pārvadājums netiek veikts saskaņā ar atļauju, tā var tikt atsaukta.

Atkritumu transportēšanas procesā ir jāievēro vairāki noteikumi, kas garantē pareizu atkritumu pārvaldību un pārvadāšanu. Šīs sistēmas nodrošina ilgtspējīgu attīstību, samazina vides piesārņojumu un veicina atkritumu pārstrādi. SIA Vervo nodrošina visdažādākā veida kravu pārvadājumus - sazinieties ar mums jau tagad, rakstot e-pastu uz: info@vervo.lv, zvanot pa tālr.nr.: +371 67674570 vai piesakot kravu mūsu mājaslapā.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv