Vervo jaunumi

Vai klimats var kļūt par vājo posmu piegādes ķēdē?

Vai klimats var kļūt par vājo posmu piegādes ķēdē?

Globālā sasilšana vairs nav nākotne – tā izpaužas jau tagad: plūdi Vācijā, lielie karstuma viļņi Itālijā, sniega vētra Polijā, karstā vasara Latvijā un citas dabas stihijas, kas tiešā veidā ietekmē kravas piegādes no viena punkta uz otru, tāpēc rodas jautājums – vai klimats varētu kļūt par vājo posmu piegādes ķēdē?

Lai atbildētu uz šo jautājumu, ir jāsaprot, ka klimats nav tikai gaisa temperatūras izmaiņas, bet arī atmosfēras spiediens, vēja ātrums un nokrišņu daudzums pēdējo 30 gadu laikā. Klimata izmaiņas ietekmē vairāki faktori, no kuriem viens ir transporta un rūpnīcu radīti CO2 izmeši, taču situācija šajā lauciņā pamazām uzlabojas, jo, atbilstoši jaunajām likumdošanas iniciatīvām, tiek uzlabotas tehnoloģijas ierastajos agregātos, kā arī tiek radīti arvien jaunas tehnoloģijas, kā piemēram, ar ūdeņradi darbināmi transportlīdzekļi.

Ņemot vērā, ka loģistika ir pasaules ekonomikas asinsrite, starptautiskā tirdzniecība nebūtu iespējama bez piegāžu ķēžu sistēmas, kas ar katru gadu tiek pilnveidota, lai starptautiskie kravu pārvadājumi būtu arvien efektīvāki, ātrāki un drošāki, tajā pat laikā pēc iespējas saudzējot dabu un klimatu. Tomēr šajā situācijā ir izveidojies apburtais loks, jo arī transporta un loģistikas nozare ir ietekmēta klimata pārmaiņu dēļ.

Šobrīd transporta nozare un globālā infrastruktūra ir pielāgota esošajiem laikapstākļiem, lai, piemēram, ceļa segums izturētu spēcīgo karstumu vai tilti būtu piemēroti ilgstošām lietavām un augstākam ūdens līmenim. Taču klimata pārmaiņu rezultātā laikapstākļi var kļūt arvien bīstamāki un grūtāk prognozējami. Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo piedāvā savu skatījumu par iespējamajiem izaicinājumiem turpmākajā desmitgadē. Apzinoties klimata pārmaiņu radītos riskus un laicīgi reaģējot uz tiem, mēs varam gan ietaupīt laiku, gan arī novērst finansiālos zaudējumus un kravu bojājumus nākotnē.

Tiek prognozēts, ka klimata pārmaiņas palielinās dabas stihiju intensitāti – vētras laikā postījumi var būt bargāki, lietavas radīs lielākus plūdus, karstums izraisīs sausumu, līdz ar to, vērts arī pieminēt, ka nākotnē, iespējams, mainīsies importa un eksporta tendences, jo, karstuma dēļ, piemēram, var mazināties graudaugu raža vietā, kur iepriekš tā ir bijusi TOP 1 eksporta prece.

Klimata ietekme uz sauszemes kravu pārvadājumiem

  • Ietekme uz ceļa segumu

Lai sauszemes kravu pārvadājumi ar autotransportu būtu ātri un droši, svarīga ir ceļa seguma kvalitāte. Paaugstinātas gaisa temperatūras rezultātā, ceļa segums var tikt bojāts – īpaši vietās, kur ir liela satiksme, ceļa segums var kļūt mīksts, radot rievas un bedres. No otras puses – klimata pārmaiņu rezultātā ziemas ir siltākas, kas nozīmē mazāk apledojuma un sāls kaisīšanas. Spēcīgas lietusgāzes var izraisīt plūdus, līdzīgi kā jau notika Vācijā – un tas var kavēt kravu piegādes. Savukārt, ledus ceļi, kas veidoti no sablīvēta sniega vai ledus un ir izplatīti Krievijā, Norvēģijā, Somijā, Igaunijā un Kanādā, silto ziemu dēļ ar laiku var izzust.

  • Ietekme uz autotransportu un dzelzceļa transportu

Karstuma ietekmē ātrāk bojājas riepas, turpretī siltākas ziemas novērš aukstuma radītos bojājumus. Attiecībā uz dzelzceļa transportu, karstums izraisa sliežu ceļu paplašināšanos, tāpēc palielinātos vajadzība pēc regulāriem sliežu ceļu remontiem, ātruma ierobežojumiem vai pat infrastruktūras pārbūvi. Arī kravas vilciena kustība var būt traucēta gadījumos, kad lielu plūdu rezultātā uz dzelzceļa tiks izskaloti gruveši.

Klimata ietekme uz avio kravu pārvadājumiem

  • Ietekme uz avio satiksmi

Augstas gaisa temperatūras dēļ traucēta var būt lidmašīnu veiktspēja un tas var izraisīt lidojumu kavēšanos un atcelšanu. Arī vētras un plūdu rezultātā var tikt traucēta kravas lidmašīnu pacelšanās. Savukārt, ziemas laikā samazināsies nepieciešamība veikt papildu lidmašīnas apkopi, kā piemēram, atkausējot ledu.

Klimata ietekme uz jūras kravu pārvadājumiem

  • Ietekme uz kuģu satiksmi

Klimata pārmaiņas var samazināt ledāju apjomu svarīgos kuģu ceļos, tādā veidā palielinot jūras līmeni – nākotnē iespējami vēl lielāki kuģi, un tā rezultātā var tikt samazinātas piegādes izmaksas. Taču klimata pārmaiņu rezultātā iespējamas intensīvākas vētras, kas varētu traucēt ne tikai konteineru pārvadājumiem, bet arī iekšzemes kravu pārvadājumiem pa upēm. Līdz ar globālo sasilšanu, kūst arī Arktikas ledāji, kas var krasi mainīt tirdzniecības ceļus pa ūdeni – jūras ceļi kļūs plašāki, nodrošinot vēl ātrākas kravu piegādes, piemēram no Āzijas uz Eiropu tiktu izmantots nevis Suecas kanāls, bet Ziemeļu jūras ceļš gar Krievijas ziemeļu piekrasti. Klimata ietekmē var rasties vajadzība pārbūvēt piekrastes infrastruktūru, uzlabot ostas iekārtas un piestātnes.

Kopumā klimata pārmaiņu rezultātā var tikt biežāk atjaunots ceļa segums, pārbūvēti tilti, lai pielāgotos iespējamiem plūdiem un veiktas infrastruktūras izmaiņas. Svarīgi ir pielāgoties klimata pārmaiņām un prast reaģēt nestandarta situācijās. Lai gan klimata pārmaiņas nes arī pozitīvas sekas, piemēram, attiecībā uz siltākām ziemām un kuģniecību, ir daudz risku, kuri var nest finansiālus zaudējumus. Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo piedāvā apdrošināt kravu, kas segs zaudējumus arī attiecība uz dabas postījumiem. Ar kravas apdrošināšanu Jūs varat justies droši par to, ka plūdu, vētras vai citu dabas stihiju rezultātā Jums tiks atgriezta nauda bojātās kravas vērtībā.

Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo nodrošina visa veida kravu pārvadājumus uz un no vairāk nekā 120 pasaules valstīm. Ietaupiet savu laiku un finanses, uzticot kravu Vervo! Piesaki kravu e-pastā: info@vervo.lv, zvani pa tālr.nr. +371 67674570 vai aizpildi pieteikuma formu mājaslapā.

 

Seko Vervo arī FacebookInstragram un Telegram – un uzzini pirmais!

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv