Nozares jaunumi

Ķīnas nostāja pret Lietuvas kompānijām kļūst pielaidīgāka

Ķīnas nostāja pret Lietuvas kompānijām kļūst pielaidīgāka

Ķīnas nostāja attiecībā pret Lietuvas uzņēmumiem jau kādu laiku kļuvusi pielaidīgāka, paziņoja Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents Vidmants Janulevičs, piebilstot, ka galveno preču eksports nav atsākts, bet dialogs ir sācies.

Arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda šonedēļ norādīja, ka mainās Ķīnas pozīcija attiecībā uz ierobežojumiem importam no Lietuvas.

"Attiecībā uz importu no Ķīnas pēdējos mēnešos noteikti ir vērojama pielaidīgāka attieksme. Es teiktu, ka mēs jūtam, ka dažas Lietuvas kompānijas var importēt daudz vairāk detaļu," Janulevičs sacīja ziņu aģentūrai BNS.

"Pēdējā laikā zināmā mērā ir pielaidīgāka nostāja attiecībā uz Lietuvas preču eksportu uz Ķīnu," Janulevičs paskaidroja, piebilstot, ka sarunas ir sākušās, bet reālais eksports vēl nav atsācies.

"Pārtikas un dzērienu eksports no Lietuvas uz Ķīnu vēl nav sācies, bet ir sarunas ar importētājiem, kuri agrāk importēja Lietuvas dzērienus un pārtiku," teica Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents.

Viņš apstiprināja, ka pašlaik no Lietuvas uz Ķīnu tiek eksportēti tikai specifiski elektriskie instrumenti un aprīkojums, kā arī lāzeri, tomēr pamata preču eksports no Lietuvas uz Ķīnu, kas agrāk veidoja gandrīz 350 miljonus eiro gadā, nav atsākts.

Janulevičs pauda pārliecību, ka Ķīnas un Lietuvas tirdzniecības attiecības atjaunosies.

Nausēda pēc tikšanās Davosā ar Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ģenerāldirektori Ngozi Okondžo-Ivealu otrdien teica, ka Ķīnas pozīcija mainās.

2021.gadā Lietuva atļāva Taibei atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibei, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un bloķēja Lietuvas eksportu un importu. Saistībā ar to ES pērn vērsās PTO.

Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite novembra beigās paziņoja, ka pilnīga Ķīnas izslēgšana no tirdzniecības attiecībām nav iespējama, un pauda pārliecību, ka Lietuvas attiecības ar komunistu pārvaldīto valsti atjaunosies. Viņa pauda cerību, ka ES vienotā tirdzniecības politika un vēršanās PTO procesu paātrinās.

Avots: https://www.db.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv