Nozares jaunumi

ATD: Pieprasītākās autopārvadājumu atļaujas ir uz Baltkrieviju un Kazahstānu

Pirmajā pusgadā starptautisko autopārvadājumu atļaujas visvairāk pieprasītas uz Baltkrieviju, Kazahstānu, Krieviju un Ukrainu, liecina Autotransporta direkcijas (ATD) dati.

Starpvalstu nolīgums paredz, ka, lai Latvijas autopārvadātāji varētu veikt starptautiskos pārvadājumus, ir jāsaņem arī konkrētās valsts atļauja.

Atļauju apmaiņa šogad ir veikta ar 33 valstīm, tajā skaitā ar Kosovu, kas attiecīgo valstu sarakstu papildināja tikai šajā gadā. 2019.gadā kopumā citām valstīm Latvija nosūtījusi 173 160 atļaujas, bet saņēmusi  162 970.

Pirmajā pusgadā Latvijas pārvadātājiem izsniegta 44 861 atļauja, un to skaitā ir izsniegtas atļaujas arī uz tādiem jauniem tirgiem kā Mongolija un Turkmenistāna.

ATD dati liecina, ka kopš pagājušā gada vasaras uzņēmumu, kuri nodarbojas ar starptautiskajiem un iekšzemes kravas vai pasažieru pārvadājumiem, pieaudzis par 4%, sasniedzot 5 092. 86% uzņēmumu saņēmuši licenci starptautiskajiem kravas autopārvadājumiem; 5,4% – iekšzemes kravas pārvadājumiem; 8,4% – starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem; 0,2% – iekšzemes pasažieru pārvadājumiem.

Kopumā pēdējo trīs gadu laikā vērojams autopārvadātāju uzņēmumu skaita palielinājums, atzīmē ATD.

Direkcijas dati liecina, ka kopumā šobrīd reģistrēti 24 388 kravas automobiļi un autobusi. Līdz ar to licences kartīšu un EK atļauju kopiju skaits salīdzinājumā ar pērno gadu pieaudzis par 1,5%

66% gadījumu EK atļaujas kopijas izsniegtas kravas transportlīdzekļiem starptautisko pārvadājumu veikšanai. 23% gadījumu licences kartīšu izsniegti iekšzemes kravas pārvadājumu veikšanai, bet 7% – licences kartītes izsniegtas autobusiem iekšzemes pārvadājumu veikšanai. 4% gad’jumu EK atļaujas kopijas izsniegtas autobusiem starptautisko pārvadājumu veikšanai, liecina ATD dati.

Lai arī Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu skaits kopumā palielinās, pieaugums nav tik liels kā, piemēram, Lietuvā. Tas saistīts ar profesionālo autovadītāju trūkumu un Lietuvā noteikto vienkāršoto kārtību attiecībā uz autovadītāju piesaisti no trešajām valstīm, skaidro direkcijā.

Latvijas autopārvadātāji turpina atjaunot autoparku atbilstoši augstākajiem ekoloģiskajiem standartiem – pārvadātāju rīcībā esošo Euro VI kategorijas transportlīdzekļu īpatsvars šobrīd sastāda 39% no kopējā starptautiskajos kravas komercpārvadājumos izmantotā autoparka, bet Euro V – 28%. Tas ir ļoti augsts rādītājs, vērtējot kopējo situāciju Eiropas Savienībā, atzīmē ATD.

 

Avots: BNN.LV

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv