Nozares jaunumi

Izskatīšanai pirmajā lasījumā virza grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā

Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien lēma virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā 2019.gada budžeta likumprojektu paketē esošos grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, kas paredz, ka turpmāk autoceļu lietošanas nodevas nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas, un par nodevas nesamaksāšanu varēs sodīt ne tikai transportlīdzekļa vadītāju un pārvadātāju, bet arī turētāju vai īpašnieku.

Likums nosaka, ka autoceļu lietošanas nodevu par valsts galveno un reģionālo autoceļu posmu lietošanu maksā par kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par 3000 kilogramiem, un kravas transportlīdzekļu sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3500 kilogramiem.

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas samaksas kontroli, grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā precizē nodevu maksātāju loku, līdztekus mehāniskā transportlīdzekļa īpašniekam, turētājam un vadītājam turpmāk nodevas maksātājs būs arī - pārvadātājs. Lai nodrošinātu nodevas samaksas kontroli, paredzēts, ka turpmāk nodevas samaksas kontroli varēs veikt ar arī tehniskajiem līdzekļiem, proti, pārkāpumu varēs fiksēt neapturot transportlīdzekli.

Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka nodevas samaksas kontroli veiks Valsts policija (VP), bet AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) ar tās rīcībā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem nodrošinās iespējamo pārkāpumu fiksēšanu, neapturot transportlīdzekli. Izdevumus, kas LVC radīsies saistībā ar šo uzdevuma izpildi, paredzēts segt no valsts pamatbudžeta programmai "Valsts autoceļu fonds" piešķirtajiem līdzekļiem.

LVC iegūtos datus par fiksētajiem pārkāpumiem, neapturot transportlīdzekli, nodos Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSSD), kas būs tiesīga noslēgt deleģēšanas līgumu ar VP, lai veiktu informācijas apstrādi, sagatavotu administratīvā pārkāpuma protokola projektu un nosūtītu to VP izvērtēšanai, kā arī nosūtītu VP lēmumu adresātam un citu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto darbību veikšanai.

SM skaidroja, ka uz valsts autoceļiem plānots uzstādīt iekārtas, ar kuru palīdzību varēs veikt nodevas samaksas kontroli. Par autoceļu posma lietošanu ar transportlīdzekli, par kuru nebūs veikta autoceļu nodevas samaksa, tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols. LVC no 2017.gada 14.decembra līdz 2018.gada 15.jūnijam realizēja autoceļu nodevas samaksas kontroles pilotprojektu, lai noskaidrot, cik liela daļa nodevas maksātāju nav veikuši nodevas samaksu, kā arī samaksu ir veikuši vai veikuši neatbilstošā apmērā.

Ar likuma izmaiņām plānots budžetā iekasēt papildus 4,08 miljonus eiro.

Avots: https://iauto.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv