Nozares jaunumi

Ventspils ostas termināļu kravu apgrozījums oktobrī 1,4 miljoni tonnu

Ventspils ostas termināļu kravu apgrozījums oktobrī 1,4 miljoni tonnu2016. gada oktobrī Ventspils brīvostas termināļos pārkrauti 1,4 miljoni tonnu kravu. Kopējais kravu apgrozījums desmit mēnešu laikā Ventspils brīvostas termināļos sasniedzis 15,5 miljonus tonnu. Oktobrī sasniegts jauns viena mēneša laikā ar prāmjiem pārvadāto (Ro-Ro) kravu rekords – 205, 1 tūkstotis tonnu.

 Kopējais kravu apgrozījums Ventspils brīvostas termināļos 10 mēnešos ir mazāks nekā šajā laika posmā pirms gada. Tomēr atsevišķās kravu grupās vērojams stabils pieaugums. Būtiski salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazinājies naftas produktu un akmeņogļu tranzīta apjoms, kas arī galvenokārt ietekmē visas ostas termināļu kopējo kravu apgrozījumu.

Lielākais kravu kritums pēc apjoma salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir SIA "Ventspils Nafta termināls" - par 21% jeb 1,8 milj. tonnu. Desmit mēnešos pārkrauti 6,6 milj. tonnu, kas ir tikai ceturtā daļa no termināļa jaudas. Būtisks kravu apgrozījuma samazinājums, galvenokārt uz akmeņogļu rēķina, ir AS "Ventspils tirdzniecības osta" – desmit mēnešu laikā pārkrauts 1,7 milj. tonnu, kas ir par 808 tūkst.tonnu jeb 32% mazāk nekā 2015.gadā, tiek izmantoti 37% no termināļa jaudas. AS "Baltic Coal Terminal" pārkrauti 767 tūkstoši tonnu jeb par 50% mazāk nekā pagājušā gada desmit mēnešos, tiek izmantota vien sestā daļa termināļa jaudas. Ļoti slikti rezultāti ir AS "Kālija parks", kur desmit mēnešu laikā pārkrauti vien 314 tūkst.tonnu, kas ir 6% no termināļa jaudas. Kritums kravu apjomā ir arī AS "Ventbunkers" – par 679 t.t. jeb par 27% mazāk nekā iepriekšējā gada desmit mēnešos, sasniedzot 1,8 milj.tonnu. Terminālis izmanto tikai trešo daļu iespējamās jaudas. Arī naftas produktu terminālis SIA "Ventall Termināls" piedzīvo pārkrauto kravu kritumu, sasniedzot 593 tūkst.tonnu, kas ir par 562 tūkst.tonnu jeb 49% mazāk nekā gadu iepriekš. Par 13% kravu apjoms samazinājies SIA "Ventamonjaks", sasniedzot 350 tūkst.tonnu.

Salīdzinot ar pagājušā gada datiem, labāk šī gada desmit mēneši aizvadīti AS "Ventspils Grain Terminal", kur pārkrauti 362 tūkst.tonnu labības - tas nozīmē, ka tiek izmantota trešdaļa graudu termināļa jaudas. Par 13% jeb 45 tūkst.tonnu kravu apjomu palielinājis SIA "Ventplac" kur, izmantojot pusi no iespējamās termināļa jaudas, pārkrauti 398 tūkst.tonnu. Par 4% jeb 6 tūkst. tonnu kravu apjoms palielināts SIA "Ventamonjaks Serviss", sasniedzot 157 tūkst.tonnu. Turpina palielināties ar prāmjiem pārvadāto kravu apjoms Ventspils ostā - pasažieru un vieglo auto skaits 10 mēnešos palielinājies par 10%, bet kravas – par 14%. Līdz ar to arī kopējais kravu apgrozījums audzis SIA "Noord Natie Ventspils Terminals" (+ 289 tūkst.tonnu jeb 16%) sasniedzot 2,1 milj.tonnu.

Aprīlī darbi sākti jaunākajā Ventspils brīvostas piestātnē Nr.12, ko nomā SIA "Eurohome Latvija". No šī termināļa nosūtītas pirmās kravas – 266 tūkst.tonnu apjomā. Septembrī kravu apstrādes darbus sācis SIA "Overseas Estates", pārkraujot 5 tūkstošus tonnu palmu eļļas.

Neskatoties uz to, ka atsevišķu termināļu darbības rezultātā Ventspils brīvostas pārvaldei jārēķinās ar būtisku ieņēmumu samazinājumu, arī 2016.gadā Ventspils brīvostas pārvalde turpina investēt ostas infrastruktūras attīstībā. Investīciju programmas īstenošanai budžetā plānoti 8 miljoni eiro. Daļu no investīciju programmas līdzfinansēs ES Kohēzijas fonds. Ieguldījumi infrastruktūras izbūvē, atjaunošanā un uzturēšanā ir Ventspils brīvostas pārvaldes aktivitāšu prioritāte. Tādējādi Ventspils brīvostas pārvalde īsteno savu galveno – teritorijas attīstītāja – funkciju, nodrošinot labākos apstākļus ostas termināļu un rūpniecisko uzņēmumu biznesa attīstībai.

Avots: http://www.ventspils.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv