Nozares jaunumi

Liepājas ostā kravu apgrozījums saglabājies gandrīz iepriekšējā gada līmenī

Liepājas ostā kravu apgrozījums saglabājies gandrīz iepriekšējā gada līmenīŠī gada pirmajos sešos mēnešos Liepājas ostas termināļi pārkrāvuši 2,69 miljonus tonnu dažādu kravu, saglabājot kopējos ostas apgrozījuma rādītājus gandrīz 2015.gada pirmā pusgada līmenī, aģentūru LETA informēja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

 Ostas apgrozījums šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu samazinājies minimāli - par 0,4%. Ja pērn sešos mēnešos ostas termināļi pārkrāva 2 697 396 miljonus tonnu kravu, tad šogad attiecīgajā periodā apgrozījums bija 2 686 030 tonnas. Jūnijā gan kravu apgrozījuma kritums ir bijis lielāks - pagājušajā mēnesī pārkrautas 367 267 tonnas, kas ir par 14,9% mazāk nekā pirms gada, kad pārkrāva 431 525 tonnas. Pēc Liepājas SEZ pārvaldes Mārketinga un investīciju daļas vadītāja Ivo Koliņa teiktā, tas ir likumsakarīgs rādītājs, jo Liepājas ostā dominē lauksaimniecības produkcijas kravas, kam ir sezonāls raksturs. Pašlaik graudaugu termināļi gatavojas jaunajai graudaugu sezonai, lai jau augustā varētu sākt pieņemt pirmās kravas.

Aizvadītā mēneša rezultāti iespaidojuši arī visa pirmā pusgada rezultātus - iepriekšējos mēnešos Liepājas ostā bija vērojams kravu apgrozījuma pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Liepājas ostā saglabājas augsts beramkravu īpatsvars - 72%. Ģenerālkravas veido 20%, bet lejamkravas - 8% no visām kravām. Šā gada pirmajos sešos mēnešos ostā apkalpots 671 kuģis, bet iebraukuši un izbraukuši 15 245 pasažieri.

Pirmajā pusgadā Liepājas ostā beramkravu grupā lielāko daļu veidoja labība un labības produkti - pārkrauts 1,31 miljons tonnu šādu kravu, veidojot 49% no visām kravām un 67% no beramkravām. Otra lielākā kravu grupa beramkravu segmentā sešos mēnešos bija celtniecības materiāli - tie pārkrauti 252 800 tonnu apjomā. Liepājas ostā krautas arī ogles, koksnes šķelda un ķīmiskās kravas, tai skaitā minerālmēsli. Jauns kravu veids beramkravu segmentā ir izejmateriāls ferosakausējumiem - titāna rūda, ko piesaistījis uzņēmums "Ekers Stividors LP".

Ģenerālkravu grupā stabila ir bijusi ro-ro kravu plūsma, ko nodrošina regulārās prāmju līnijas Liepāja-Traveminde (Vācija) un Liepāja-Nīneshamna (Zviedrija). Šo kravu apgrozījums sešos mēnešos ir bijis 268 800 tonnas jeb 10% no kopējā kravu apgrozījuma.

Lejamkravu apgrozījums 2016.gada pirmajā pusgadā bija 202 400 tonnas, ko pārsvarā veidoja jēlnafta un naftas produkti. Lai gan tas ir nedaudz vairāk nekā pērn, tomēr situācija pasaules tirgū joprojām ir neviennozīmīga, atzina Liepājas SEZ pārstāve.

No ostas stividorkompānijām pirmajā pusgadā lielākais kravu apgrozījums bija "Liepaja Bulk Terminal", kas pārkrāva 1 035 564 tonnas, un "Ekers Stividors LP" ar 753 829 tonnām, kā arī "Terrabalt" ar 309 414 pārkrautajām tonnām.

Jūnijā īpaši veiksmīgi strādājusi ostas stividorkompānija "Ekers Stividors LP", kas sasniedza 175 697,83 tonnu apgrozījumu, veidojot pieaugumu par 46,5%. Uzņēmumam tas izdevies, meklējot un piesaistot jaunus kravu veidus, norādīja SEZ pārstāve. Jau iepriekš "Ekers Stividors LP" valdes loceklis Gatis Svētiņš uzsvēra, ka liela uzmanība tiek pievērsta kravām, kuras varētu apkalpot tieši vasaras mēnešos, kad termināļi ir mazāk noslogoti.

Avots: http://liepaja.pilseta24.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv