Nozares jaunumi

Oktobrī Liepājas ostā pārkrautas 662 020,46 tonnas kravu

Oktobrī Liepājas ostā pārkrautas 662 020,46 tonnas kravu2015. gada oktobrī Liepājas ostā pārkrautas 662 020, 46 tonnas dažādu kravu, kas ir par 13,2 % vairāk nekā 2014. gada oktobrī. Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš atzīst, ka lielāks kravu apgrozījums vienā mēnesi Liepājas ostā bijis vien 2012. gada rudens mēnešos, kas bija saistīts ar rekordaugstu graudaugu ražu un apliecina arī to, ka liela nozīme ir gan graudaugu ražai, gan arī ostas uzņēmēju inovatīvām idejām, kas dod iespēju piesaistīt jaunas kravas un ātrāk apstrādāt esošās. 2015. gada oktobrī Liepājas ostā apkalpoti 102 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 2582 pasažieri, portālu informē Liepājas SEZ pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

 Šā gada oktobrī Liepājas ostā pārkrautais labības un labības produktu daudzums sasniedza 419, 3 tūkst. tonnu, kas ir 63,3 % no visām kravām un dominēberamkravu segmentā. Lai nākotnē varētu palielināt Liepājas ostas konkurētspēju, LSEZ SIA “Liepaja Bulk Terminal” eksperimentālā kārtā īstenoja graudu pārkraušanu atklātā jūrā. "Meklējam iespējas, kā apkalpot lielos kuģus un nodrošināt pilnas kravas iekraušanu. Kuģa kraušana atklātā jūrā ir neordinārs risinājums un darbi noritēja bez aizķeršanās. Ir vairāki priekšnoteikumi, kas veicina pārkraušanas procesu, bet kā vienīgais mīnuss ir neprognozējamie laika apstākļi. Kuģa iekraušanā tiek izmantots otrs kuģis, kas ir speciāli aprīkots un piemērots šādiem darbiem," stāsta LSEZ SIA “Liepaja Bulk Terminal” valdes loceklis Juris Matvejevs.

Arī LSEZ SIA “Laskana”, meklējot izeju no ieilgušās stagnācijas kokmateriālu tirgū, sadarbojoties ar citu Liepājas ostas kompāniju LSEZ SIA “Ekers Stividors LP”, saražoja un eksportēja uz Turciju augstvērtīgu koksnes šķeldu, kas turpat uz vietas ostā tika saražota no bērza papīrmalkas. LSEZ SIA “Laskana” valdes loceklis Krišjānis Vēsmiņš uzsver, ka tā ir daļa no uzņēmējdarbības - jaunu tirgu un kravu meklēšana pamudināja atjaunot senus kontaktus un sadarbību. Koksnes šķelda ir jauns produkts un tālāka sadarbība ar Turcijas rūpnīcu, kas ražo kokskaidu plātnes, būs atkarīga no daudziem faktoriem. Ar panamax klases kuģi “Jobst Oldendroff” oktobrī uz Turciju eksportēja 32,5 tūkst. tonnu kravu, kas ir līdz šim lielākā šķeldas krava, kas uzkrauta Liepājas ostā. Kopumā beramkravu grupā oktobrī pārkrautas 541,8 tūkst. tonnu.

Ģenerālkravu grupā stabila ir RO-RO kravu plūsma, ko nodrošina regulāras prāmja līnijas Liepāja-Traveminde (Vācija) un Liepāja-Nīneshamna (Zviedrija). Diemžēl sankcijas pret Krieviju un Krievijas rubļa devalvācija negatīvi ietekmē ro-ro kravu plūsmu virzienā no rietumiem uz austrumiem. LSEZ SIA “Terrabalt” valdes loceklis Āris Ozoliņš norāda: "Reaģējot uz ģeopolitisko situāciju, ostas kompānijai “Terrabalt” jāmeklē, kā kompensēt iztrūkstošās kravas, kas arī veiksmīgi tiek īstenots, piesaistot projektu kravas un negabarīta kravas, tai skaitā NATO militāro tehniku." Oktobrī kopumā ar “Stena line” prāmi no Vācijas tika atvestas 178 militārās tehnikas vienības, kas tālāk pa dzelzceļu nogādātas gan uz Rīgu, gan kaimiņvalstīm. Šā gada oktobrī Liepājas ostā ģenerālkravu apgrozījums bija 88,9 tūkst. tonnu un bez ro-ro kravām, pārkrauti arī apaļkoki un nelielā daudzumā melnā un krāsainā metāla kravas.

Lejamkravu apgrozījums šā gada oktobrī bija 31,4 tūkst. tonnu, kas ir nedaudz vairāk nekā mēnesi iepriekš, tomēr joprojām zemās naftas cenas pasaules tirgū nelabvēlīgi ietekmē lejamkravu apjomus.

2015. gada desmit mēnešos kopumā Liepājas ostā pārkrautas 4,6 miljoni tonnas kravu, kas ir par 8% vairāk nekā gadu iepriekš. Beramkravas veido 3170,7 tūkst. tonnas jeb 69%, ģenerālkravas – 1153,6 tūkst. tonnas jeb 25%, bet lejamkravas – 300,1 jeb 6%. 2015. gada desmit mēnešos Liepājas ostā apkalpoti 1 108 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 34 901 pasažieris. Šā gada desmit mēnešos pārkrauto konteineru skaists bija 3010 TEU, bet RO-RO vienību skaits – 29 169.

Avots: http://www.liepajniekiem.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv