Nozares jaunumi

Maskavā notika Latvijas un Krievijas muitas vadības pārstāvju darba tikšanās

Maskavā notika Latvijas un Krievijas muitas vadības pārstāvju darba tikšanāsNo šī gada 21. līdz 22.oktobrim vairākas Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Muitas pārvaldes amatpersonas Maskavā piedalījās XVI starptautiskajā muitas izstādē ‟Muitas dienests – 2015”. Darba vizītes ietvaros šī gada 22.oktobrī notika Latvijas un Krievijas muitas vadības pārstāvju darba tikšanās, kuras laikā tika apspriesti sadarbības rezultāti un turpmākās sadarbības virzieni, kā arī parakstīta VID un Krievijas Federācijas Federālā muitas dienesta vienošanās par sadarbību muitas noteikumu pārkāpumu novēršanai, attiecībā uz precēm, kas tiek pārvietotas ar gaisa transportu.

 2015.gada 22.oktobrī Latvijas un Krievijas muitas vadības pārstāvju darba tikšanās laikā tika parakstīta VID un Federālā muitas dienesta vienošanās par sadarbību muitas noteikumu pārkāpumu novēršanai, attiecībā uz precēm, kas tiek pārvietotas ar gaisa transportu. Īstenojot vienošanās noteiktos pasākumus, tiks sekmēta muitas risku analīze un novērtēšana, lai novērstu muitas noteikumu pārkāpumus, kas ir saistīti ar nelikumīgu preču pārvietošanu caur lidostām.

Darba tikšanās laikā Latvijas muitas vadības pārstāvji aktualizēja jautājumu par iepriekš panākto pušu vienošanos ievērot noteikto minimālo RŠV caurlaidību uz Latvijas un Krievijas robežas. Puses vienojās pastiprināt monitoringu par saistību ievērošanu, kā arī nolēma izskatīt iespēju noslēgt četru pušu vienošanās starp abu valstu muitas un robežsardzes dienestiem par RŠV caurlaidību.

Tikšanās laikā abas puses atzina, ka kopīgā darba rezultātā ir panākta pozitīva virzība ilgstošas problēmas risināšanā - 2015.gadā būtiski samazinājies Krievijas puses noraidīto kravas transportlīdzekļu skaits autoceļu robežšķērsošanas vietās. Piemēram, 2014.gadā robežšķērsošanas vietā (turpmāk – RŠV) “Terehova” no Krievijas puses RŠV “Burački” tika atgriezts katrs 32. kravas transportlīdzeklis, bet 2015.gadā – tikai katrs 108. Puses vienojās turpināt darbu, lai samazinātu atgriezto kravu skaitu.

Apspriežot jautājumu par pilotprojektu ‟Vienotais zaļais koridors fiziskām personām”, kas tika realizēts 2014.gada beigās un 2015.gada sākumā RŠV “Grebņeva” un RŠV “Ubiļinka”, tika nolemts nākamajā Latvijas – Krievijas Starpvaldību komisijas Robežšķērsošanas vietu darba grupas sēdē informēt par muitas dienestu gatavību izskatīt iespēju realizēt projektu pastāvīgi pēc attiecīgo RŠV modernizācijas un atzīmēts, ka projekta īstenošanā nepieciešama arī abu valstu robežsardzes dienestu aktīva dalība. „Vienotais zaļais koridors fiziskām personām” dotu iespēju personām, kurām nav deklarējamu preču ne izceļošanas valstī, ne ieceļošanas valstī, braucot ar vieglo automašīnu, robežu šķērsot ātrāk.

Tikšanās laikā īpaša uzmanība tika pievērsta TIR sistēmas piemērošanas ierobežojumiem Krievijā. Krievijas puse informēja, ka ir sagatavots rīkojuma projekts, kurā ir noteiktas RŠV TIR sistēmas piemērošanai uz Krievijas robežas. Lai gan rīkojums vēl nav apstiprināts, RŠV uz Krievijas robežas, kas ir norādītas rīkojuma projektā, jau tagad tiek nodrošināta TIR karnešu pieņemšana un noformēšana. Uz Latvijas-Krievijas robežas TIR karnetes tiek noformētas tikai RŠV “Ubiļinka”. Latvijas muitas vadība atkārtoti lūdza izskatīt iespēju RŠV sarakstā iekļaut arī lielāko RŠV – “Burački” (Latvijas pusē – “Terehova”). Savukārt Krievijas puse informēja, ka pagaidām netiek plānots atvērt RŠV “Burački” TIR sistēmas piemērošanai Krievijā.

Latvijas un Krievijas muitas dienesti apsprieda arī RŠV “Vientuļi” un “Ludonka” atvēršanas iespējas kravas transportlīdzekļu kustībai nākotnē.

Papildus puses dalījās pieredzē par “viena loga principa” ieviešanu ostās un elektroniskās rindas projektiem autoceļu robežšķērsošanas vietās. Tika apspriests jautājums arī par iespējamiem risinājumiem, kā paplašināt Latvijas komersantu informētību par Krievijas un Eirāzijas muitas likumdošanas aktualitātēm.

Ņemot vērā plašo divpusējās sadarbības jautājumu spektru, tikšanās laikā tika panākta vienošanās izskatīt iespēju izveidot pastāvīgu Latvijas un Krievijas muitas dienestu Darba grupu muitas sadarbības jautājumos.

Kā VID informēja iepriekš, XVI starptautiskajā muitas izstādē ‟Muitas dienests – 2015” VID Muitas pārvaldes un Federālā muitas dienesta Ziemeļrietumu muitas pārvaldes Pleskavas muitas kopīgajā stendā tika demonstrēts pilotprojekts “Vienotais zaļais koridors fiziskām personām”, vēršot uzmanību uz nepieciešamību sinhroni plānot un īstenot robežšķērsošanas vietu modernizāciju gan Latvijas, gan Krievijas pusē, lai nodrošinātu projekta tālāku attīstību.

Papildus VID Muitas pārvaldes pārstāvji prezentēja Latvijas muitas dienestu, informējot par vienkāršojumiem un atvieglojumiem, kas veicina robežas šķērsošanu, kā arī e-muitas attīstību. Sadarbībā ar Latvijas Republikas Satiksmes ministriju tika prezentēta Starptautisko kravu loģistikas un ostu informācijas sistēma, informējot par jaunās sistēmas radītājām priekšrocībām jūras pārvadājumu jomā - transporta pakalpojumu operativitāti, nepieciešamās informācijas un dokumentu apriti elektroniskā veidā pēc ‟viena loga” principa. Savukārt Latvijas, Igaunijas, Somijas un Krievijas kopīgajā kinologu stendā tika demonstrēts kinologu un darba suņu darbs skaidras naudas, cigarešu, narkotisko vielu un dzintara meklēšanai.

Izstādes apmeklētāju interese par Latvijas muitas prezentētajām tēmām bija liela. Stendu apmeklēja Pasaules muitas organizācijas, Eiropas Komisijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Nīderlandes, Vācijas, Francijas, Beļģijas, Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Armēnijas un citu valstu muitas dienestu pārstāvji, kā arī pasta, transporta, noliktavu un loģistikas biznesa pārstāvji.

Avots: www.vid.gov.lv

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv