Nozares jaunumi

Pirmais pusgads tranzīta sektorā vērtējams kā labs

Pirmais pusgads tranzīta sektorā vērtējams kā labs

RĪGA, Jūl 31, BNS – Šā gada pirmie seši mēneši Latvijas tranzīta sektorā vērtējami kā labi, tomēr varēja vēlēties veiksmīgākus, aģentūrai BNS atzina satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Viņš norādīja, ka, neskatoties uz pārkrauto kravu samazinājumu Latvija ostās 5% apmērā, galvenie kritumi ir tieši ogļu kravām, kas ir salīdzinoši lētākas kravas un kur pārkraušanas izmaksas ir lielākas proporcionāli kravas vērtībai. "Tās kravas pakāpeniski rubļa kursa dēļ ir aizgājušas uz Krievijas ostām, un tas ir pilnīgi saprotams, un šis kopējais kritums 5% apmērā ir visumā normāls, manuprāt," vērtēja ministrs.

Savukārt, runājot par dzelzceļa nozari, kur kravu pārvadājumu kritums bijis mazāks, viņš pauda, ka tas nav nekas traģisks. "Kā jau zināms, mēs bijām rēķinājušies šogad, ka šis kritums varētu būt pat 20%. Es šeit nedomāju par kādām sankcijām vai par kādiem starptautiskiem embargo, es domāju par saimnieciskām lietām, jo, ņemot vērā to, ka mūsu lielākais partneris ir Krievija, un ņemot vērā to, ka pakalpojumi, kurus Krievija apmaksā šeit Latvijā, viņiem ir jāmaksā eiro valūtā un rubļa kurss nepārtraukti svārstīgs ar lejupejošu tendenci, tad tīri no ekonomiskiem apsvērumiem, bez nekādām sankcijām, kravu kritums ir pilnīgi normāls," skaidroja Matīss.

Tādēļ esot jāstrādā pie jaunu kravu piesaistes. "Jāmeklē jauni veidi, kā mēs pozicionējam savu tranzīta koridoru, bet šobrīd es neredzu, ka būtu noticis kaut kas ļoti traģisks. Pie tam Rīgas ostā ir 2% pieaugums," teica ministrs.

Viņš atzina - lai arī nozarē notiekošo var ietekmēt starptautiskā situācija, patlaban nav redzami kādi lieli un būtiski satricinājumi, un nav pamats būtiskam kritumam vai pieaugumam. "Ja mēs gadu pabeigsim ar šādiem rādītājiem, tad es teiktu, ka tā būtu veiksme," teica Matīss, uzsverot, ka svārstības 5% vai pat 10% robežās jebkurā tirgū ir normāla situācija un nav traģēdija.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas ostās šogad pirmajā pusgadā pārkrāva 37,416 miljonus tonnu kravu, kas ir par 5% mazāk nekā attiecīgajā laikā pērn, savukārt dzelzceļa kravu pārvadājumu apmērs šogad sešos mēnešos krities par 2,5% salīdzinājumā ar 2014.gada attiecīgo laiku un bija 30,045 miljoni tonnu.

Inese Bundule, +371 67088612, eko_zinas@bns.lv

Avots:http:http://www.bns.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

 

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv