Kravu pārvadājumi un COVID 19

Sākot ar 27.februāri, obligātais Covid-19 tests kravas transportlīdzekļu vadītājiem ir atcelts!

Sākot ar 27.februāri, obligātais Covid-19 tests kravas transportlīdzekļu vadītājiem ir atcelts!

27.februārī atcelta prasība kravas transportlīdzekļu vadītājiem uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, iebraucot Latvijā.

Šī gada 12.janvārī tika pieņemti stingrāki ierobežojumi, kas skāra arī transporta un loģistikas nozari. Lai apturētu Covid-19 izplatību, Latvijas Republikas Ministru Kabinets lēma, ka turpmāk kravas transportlīdzekļu vadītājiem, kas veic starptautiskos kravu pārvadājumus, jāveic Covid-19 tests, ja:
- Latvijā pavadīs ilgāk par 72h;
- atgriežas no valsts ar augstu saslimstības risku, kurā pavadījis vairāk kā 72h.

Regulējuma maiņa bija nepieciešama, lai mazinātu administratīvo un finansiālo slogu autopārvadātājiem un saglabātu kravu pārvadājumu plūsmas nepārtrauktību, ievērojot sabiedrības veselības un ekonomikas darbības vajadzības.

Jaunais regulējums atbrīvo kravas transportlīdzekļu vadītājus no Covid-19 testa veikšanas, pildot darba pienākumus, dodoties uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežoties no tās.

Šīs izmaiņas ir bijušas nepieciešamas, jo profesionālie kravas transportlīdzekļu vadītāji saskārās ar neskaitāmām problēmām, lai veiktu Covid-19 testus pirms iebraukšanas Latvijas teritorijā. Piemēram, lai veiktu attiecīgā veida testu Baltkrievijas teritorijā, bija nepieciešams gaidīt 10 dienas, kas no transporta un loģistikas uzņēmumu viedokļa nav saprātīgs laika periods. Tāpat ir situācijas, kad kravas pārvadātāju darbinieki ir spiesti ilgstoši gaidīt robežšķērsošanu, ko nevar iepriekš paredzēt. Latvijas robežšķērsošanas vietās nav pieejamas pārvietojamās testēšanas laboratorijas, kas atvieglotu prasību izpildi starptautisko autopārvadājumu vadītājiem. Tāpat daudzi pārvadātāji ir norādījuši uz testa veikšanas un attiecīgā medicīnas dokumenta, kas apliecina negatīva Covid-19 testa faktu, nesamērīgajām izmaksām ārvalstīs.

Arī transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo, kā LAFF biedrs, saskārās ar nesaprašanu un, drīzāk, izmisīgu cerību, lai kravu pārvadājumi tiktu veikti bez nepārdomātām prasībām.

Tagad, kad kravas transportlīdzekļu vadītājiem Covid-19 testa prasība ir atcelta, paliek jautājums – kādas prasības paliek spēkā?
Iebraucot Latvijā, pēc kontrolējošo institūciju pieprasījuma nepieciešams uzrādīt:
o atbilstošās kategorijas vadītāja apliecību;
o digitālā tahogrāfa vadītāja karti vai pēdējās darbadienas tahogrammu;
o Starptautiskā transporta darbinieka sertifikātu.

Vienlaikus jāievēro šādi drošības pasākumi: uzturoties sabiedriskās vietās, jālieto mutes un deguna aizsegs; darba laikā jāievēro noteiktie piesardzības pasākumus, kā arī nepakļaut citas personas inficēšanās riskam un ierobežot kontaktus ar citiem cilvēkiem (piemēram, nedoties ciemos). Parādoties kādām elpceļu infekcijas pazīmēm, jādodas pašizolācijā un jāsazinās ar ārstu.

Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo aicina būt piesardzīgiem, lai kravu pārvadājumi tiktu veikti droši, ātri un izdevīgi.


Avots: https://www.sam.gov.lv

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv