Nozares jaunumi

Astanā norit transporta nedēļa – Latvijai izredzes piesaistīt jaunus partnerus

Astanā norit transporta nedēļa – Latvijai izredzes piesaistīt jaunus partnerusŠonedēļ Expo 2017 ietvaros sākās Transporta un loģistikas nedēļa, kuru ievadīja abu valstu amatpersonu uzrunas, bet turpināja nozaru ekspertu esošās situācijas vērtējums un nākotnes vīziju iezīmēšana.

Iestrādes runā par labu Latvijai

Kā vienu no galvenajām sadarbības formām abas valstis iezīmē sadarbību kravu loģistikā. Par pēdējā laika aktualitāti - Ķīnas konteineru kravu piesaistē Latvijas dzelzceļam un ostām, abas puses ir vienisprātis - tas ir loģisks risinājums kravu piegādēm no Āzijas uz Ziemeļeiropu un Skandināviju, taču vienlaikus ir daudz nezināmo un vēl pārrunājamu jautājumu. Kazahstānas puse sola atbalstīt Latvijas centienus sarunās ar Krieviju un Baltkrieviju attiecībā uz dzelzceļa tarifiem, kas ir viens no galvenajiem šķēršļiem, lai kravu pārvadājumi caur Latviju nosūtītājam būtu izdevīgi, jo Krievija cītīgi pieturas pie pirms vairākiem gadiem deklarētās politikas - maksimāli daudz kravu novirzīt caur savām ostām.

Runājot par jau sasniegto, Latvijas Satiksmes ministrs Uldis Augulis vēsta: „Visupirms, raugoties no statistikas viedokļa, tranzīta sektorā esam līderi Baltijas valstu vidū - caur Latvijas ostām tiek pārkrauti lielākie kravu apjomi. Jauni rekordi pirmajā pusgadā sasniegti arī konteinerpārvadājumu jomā. Te īpašu uzslavu pelnījuši uzņēmumi “Latvijas dzelzceļš” un “LDZ Loģistika”, kas kopā ar saviem partneriem visā Eirāzijā pagājušo gadu īstenoja konteinervilciena organizēšanu no Yiwu uz Rīgu, un divi konteinervilcieni šogad devās no Rīgas uz Kašgaru Ķīnā, lai sabalansētu kravu plūsmu abos virzienos un padarītu dzelzceļa pārvadājumus vēl efektīvākus. Tiek strādāts pie nākamajiem konteinervilcieniem no Šenženas, Čendu, Lianjungangas un citām Ķīnas pilsētām, ostām un provincēm. Mūsu tuvākā laika dienas kārtībā noteikti ir arī savienojumi ar Irānu un Indiju.”

Savukārt Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš uzsver: „Latviju un Kazahstānu tranzīta nozarē saista vienoti mērķi - būt par nozīmīgu posmu transporta koridorā starp Eiropu un Āziju, un abām valstīm piemīt visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai sasniegtu šo mērķi. Caur Latvijas teritoriju tiek transportēti praktiski visi kravu veidi - melnais metāls, ogles, ķimikālijas, iekārtas, koksne un citi. Eirāzijas partneriem sadarbība ar Latviju ir īpaši interesanta, ņemot vērā mūsu ģeogrāfisko atrašanās vietu - esam pa vidu Baltijas valstīm, vienlaikus esam Eiropas Savienības ārējā robeža ar Baltkrieviju un Krieviju. Latvija jau tradicionāli ir bijusi nozīmīgs tirdzniecības un tranzīta punkts starp Eiropu un Āziju.”

Rīgas brīvosta prezentē sevi kā kvalitatīvu un drošu ostu

Sadarbības īstenošanā milzīga nozīme ir ostām. Expo 2017 ietvaros Rīgas brīvostas pārvaldnieka vietnieks Mārtiņš Ziemanis ir ticies gan ar Kazahstānas valdības un dzelzceļa pārstāvjiem, kā arī norisinājušās sarunas ar vairākiem uzņēmējiem. „Mēs runājām par iespējamo celulozes importu caur Rīgas brīvostu un priekšā vēl saruna par beramkravu termināļa attīstību brīvostas teritorijā, visticamāk tie varētu būt graudi vai citi pārtikas produkti. Mūsu prioritāte ir jaunu sadarbības partneru atrašana, kas samazinātu Krievijas ietekmi uz kopējo kravu plūsmu Rīgas ostā.”

Sadarbība ar Kazahstānu konteineru pārvadājumos, kas 2009.gadā tika uzsākta starp Kazahstānu un Latviju, diemžēl ir pārtrūkusi Krievijas tarifu politikas rezultātā.

Vaicāts vai iespējamas izmaiņas Krievijas dzelzceļa tarifu politikā un konteineru kravas caur Latviju nosūtīt atkal būs nosūtītājam izdevīgi, Rīgas konteineru termināļa valdes priekšsēdētājs Valdis Andersons atzīst: „Es kā ostas pārstāvis ļoti ceru, ka kaut kas mainīsies. Mēs kā biznesa pārstāvji šos procesus ietekmēt nespējam - mūsu uzdevums šajā izstādē ir parādīt, ka mēs to varam izdarīt par konkurētspējīgām cenām labā kvalitātē. Politiķi, tostarp Satiksmes ministrija ir labi informēti par esošo situāciju, jo šobrīd tā nav mums labvēlīga. Piemēram, graudu pārvadājumi no Kazahstānas uz Ustjlugas ostu Krievijā ir par 55% lētāki, nekā tad, ja šie graudi tiek vesti caur Rīgu - attālumi ir praktiski vienādi. Tātad tarifu politika ir bremzējošais faktors. Mans uzdevums šobrīd ir atrast jaunus sadarbības partnerus, kurus tomēr interesē pārvadājumi caur Rīgu. Piebildīšu, ka konteineru pārvadājumiem tarifu starpība nav tik liela, tāpēc konteineri ir ļoti perspektīvi, kā arī ir vairākas preču grupas, kuru pārvadāšanai Rīga ir ļoti piemērota. Es runāju par preču grupām, kuras nevar eksportēt caur Krievijas ostām, bet, kam nepieciešamas ārvalstu ostas. Tieši šī niša ir tā, kurā šobrīd mēģinām izmantot Rīgas priekšrocības. Ir notikušas jau ļoti konkrētas sarunas, un, manuprāt, ir tikai laika jautājums, kad šīs sarunas realizēsies dzīvē.”

Avots: http://nra.lv/

Raksts pārpublicēts SIA Vervo mājas lapā. SIA Vervo ir transporta uzņēmums, kura pamatdarbības veidi ir starptautiskie un vietējie kravu pārvadājumi, transporta pakalpojumi un citi loģistikas risinājumi: autotransporta (sauszemes) kravu pārvadājumi (pilnas kravas, saliktas kravas), aviotransporta (gaisa) kravu pārvadājumi, dzelzceļa kravu pārvadājumi, kuģu (jūras) kravu pārvadājumi, muitas brokeru pakalpojumi, lielgabarīta, negabarīta un smagsvara kravu pārvadājumi, noliktavu pakalpojumi, bīstamo (ADR) kravu pārvadājumi, kravu apdrošināšana, personīgo mantu pārvadājumi.

Vervo komandā strādā pieredzējuši un profesionāli speciālisti, kuri prasmīgi un operatīvi palīdzēs izvēlēties labāko risinājumu un atrisināt jautājumus, kas saistīti ar kravu pārvadājumiem un citiem loģistikas pakalpojumiem.

Darba laiki

Birojā - Tīraines iela 1, 3. stāvā


P. 9.00 - 17.30
O. 9.00 - 17.30
T. 9.00 - 17.30
C. 9.00 - 17.30
P. 9.00 - 17.00
Se. - Sv.  - -

Kontakti

  • Adrese: Tīraines iela 1, Rīga, LV-1058

  • Telefons: +371 67674570

  • E-pasts: info@vervo.lv